Friday, February 20, 2015










Αδελφοποιήθηκαν οι Ροταριανοί Όμιλοι
Θεσσαλονίκης και Σμύρνης

Ο ιστορικός Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης υπέγραψε στη Σμύρνη στις 5/2  "Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης" με τον αρχαιότερο Ροταριανό Όμιλο Σμύρνης, συνοδευόμενος από πολυμελή αποστολή 115 Θεσσαλονικέων, παρουσία των Αρχών της πόλεως, των Δημάρχων Θεσσαλονίκης και Σμύρνης, των Προξενικών Αρχών, των Διοικητών της 2484 και 2440 Περιφέρειας ροτ. Κώστα Καρβούνη και Mecit Iske, Ροταριανών από την Ελλάδα και πολλών Ροταριανών από τους 20 Ροταριανούς Ομίλους της Σμύρνης.

Στη Συνέντευξη Τύπου: που προηγήθηκε στο ξενοδοχείο "Anemon Ismir" ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Ασπασίδης χαιρέτισε την σύνδεση των δύο ιστορικών ομίλων Σμύρνης και Θεσσαλονίκης, ως ένα πρώτο σημαντικό γεγονός συμφιλίωσης και συνεργασίας επ' ωφελεία των δύο πόλεων και των δύο λαών. Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η πόλη της Σμύρνης για όλους τους Έλληνες, τόνισε ότι οι πληγές του παρελθόντος πρέπει να επουλωθούν επ' ωφελεία της ανάπτυξης των δύο λαών και προς χάριν των νέων γενεών που το μέλλον τους πρέπει να είναι καλύτερο και ασφαλέστερο.

 Aκολούθησε ο χαιρετισμός του πρόεδρου του Ροταριανού Ομίλου Σμύρνης κ. Hakan Pekin ο οποίος με θερμά λόγια αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία αυτή, ανακοινώνοντας ότι προγραμματίσθηκε να ακολουθήσει επίσκεψη και των Τούρκων Ροταριανών στη Θεσσαλονίκη με παράλληλη κοινή οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, προσκεκλημένος του Δημάρχου Σμύρνης, ο οποίος στον χαιρετισμό του επεσήμανε την σημαντική πρωτοβουλία του Ρ.Ο.Θ. προς την κατεύθυνση αυτή, που είναι στόχος και του Δήμου Θεσσαλονίκης για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. 

Την πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης στη Σμύρνη, χαιρέτισαν θερμά και οι Διοικητές των Περιφερειών 2484 και 2440  ροτ. Κώστας Καρβούνης και Mecit Iske, οι οποίοι και συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης. Κατά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Ασπασίδης δώρισε συμβολικά στους ομολόγους του, πρόεδρο και διοικητή της Σμύρνης, από μια κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πιστό αντίγραφο των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.  

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων στην Σμύρνη την επομένη ημέρα, όλοι οι Ροταριανοί από τον Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης, Πανοράματος, Δράμας, Ξάνθης και μελών της Στέγης Πολιτισμού Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», με επικεφαλής τον Διοικητή της 2484 Περιφέρειας του Διεθνούς ΡΟΤΑΡΥ κ. Κώστα Καρβούνη, τον ψηφισμένο Διοικητή κ. Κώστα Πετρίδη, τέως Διοικητάς, τέως Προέδρους  και   μαζί  με τον Πρόεδρο του Ρ.Ο.Θ. κ. Θεόδωρο Ασπασίδη, παρακολούθησαν την πρώτη Θεία Λειτουργία που έγινε μετά από 92 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά και τον ξεριζωμό των Ελλήνων το 1922, στον ανακαινισθέντα Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, που ήταν Αρχιεπίσκοπος και Πολιούχος της Σμύρνης, χοροστατούντος του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου επικεφαλής της Ιεράς Πατριαρχικής ΣυνόδουΣτην συγκινητική τελετή παρέστη και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης και μετά το πέρας της,  έξω από το Ναό του Αγ. Βουκόλου η χορωδία της Θεσσαλονίκης "Αρμονία" έψαλε το "Εξομολογείστε τω Κυρίω" ενώ ο οικουμενικός Πατριάρχης φύτευσε στον προαύλιο χώρο συμβολικά μια ελιά.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πρέσβεως της Ελλάδος στην Τουρκία κ. Κυριακού Λουκάκη και του Γεν. Προξένου μας στην Σμύρνη κ. Θεοδώρου Τσακίρη με τα Διοικητικά Συμβούλια του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης και της Στέγης Πολιτισμού Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης» προς τους οποίους ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Ασπασίδης προσέφερε την προτομή του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, του Αριστοτέλη και το Μετάλλιο των 80 χρόνων από την ίδρυση του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης έκλεισαν στο Concert Hall της ιστορικής Όπερας της Σμύρνης, με την εμφάνιση της διεθνούς φήμης χορωδίας «ΑΡΜΟΝΙΑ» Θεσσαλονίκης  και την Ορχήστρα «ΕΝΤΕΧΝΟΝ» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Νίκου Κυριακού, που τραγούδησε κυρίως ελληνικά τραγούδια και καταχειροκροτήθηκε από εκατοντάδες Έλληνες και Τούρκους.

No comments:

Post a Comment