Friday, February 28, 2014

4 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

Λίγο πριν σαλπάρει για την Ελλάδα με το Vulcania, ένα πλοίο που συνέδεε ακτοπλοϊκά Νέα Υόρκη και Τεργέστη με ενδιάμεσους σταθμούς τα λιμάνια της Λισσαβώνας, της Βαρκελώνης και της Πάτρας, ο Αμερικανός συγγραφέας Τρούμαν Καπότε είχε προλάβει να αλλάξει το όνομα της κεντρικής πρωταγωνίστριας στη νουβέλα του «Πρόγευμα στο Τίφανις» διορθώνοντας την τελευταία στιγμή τις σελίδες του δακτυλόγραφου με μολύβι. Η «Κόνι Γκούσταφσον» (αρχικό ονοματεπώνυμο του διάσημου call-girl) έμελλε να μείνει τελικά στην ιστορία ως «Χόλι Γκολάιτλι» και να ενσαρκωθεί λίγα χρόνια αργότερα από την Οντρεϊ Χέπμπορν στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου από τον Μπλέικ Εντουαρντς.

«Τελείωσα το σύντομο μυθιστόρημά μου “Πρόγευμα στο Τίφανις”. Το Bazaar θα το δημοσιεύσει στο τεύχος Ιουλίου –παρόλο που κάνουν πολλές κόνξες για τη γλώσσα σε κάποια σημεία, και φοβάμαι ότι θα μου την φέρουν αλλάζοντάς το την τελευταία στιγμή χωρίς να το ξέρω», αναφέρει ο Καπότε σ’ ένα γράμμα του τον Μάιο του ’58.

Οι διαπραγματεύσεις για την τύχη της νουβέλας συνεχίζονται ακόμα και μετά την άφιξή του στο νησί της Πάρου τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς: η φίλη του Καρμέλ Σνόου απολύεται, και το κείμενο, που κρίνεται τολμηρό από τον νέο αρχισυντάκτη, μεταπωλείται και δημοσιεύεται τελικά στο Esquire.

Αγναντεύοντας το Αιγαίο από το δωμάτιο 15 του ξενοδοχείου «Μελτέμι» της Παροικιάς, ο Καπότε γράφει στον Μπένετ Σερφ, τον άνθρωπο που του είχε εξασφαλίσει συμβόλαιο με τον εκδοτικό οίκο Random House: «Οσο ήμασταν στην Αθήνα, έλαβα ένα μεγάλο τηλεγράφημα από τον Κλέι Χιλ του Esquire: Εξακολουθεί να προσπαθεί για το “Πρόγευμα στο Τίφανις”. Και λίγο παρακάτω: Είμαστε σ’ ένα αρκετά απόμερο και μοναχικό μέρος που διάλεξα για να περάσουμε το καλοκαίρι (δεν υπάρχουν καθόλου άλλοι ξένοι, κτλ.). Αλλά είναι πολύ όμορφα, κι ελπίζω να είναι καλό μέρος για να δουλέψει κανείς: Γιατί, μα τον Θεό, δεν υπάρχει και τίποτα άλλο να κάνεις».

Κυκλαδίτικο ησυχαστήριο

Για τον Αμερικανό συγγραφέα η δεκαετία ’50 - 60 είναι μια περίοδος ταξιδιών και αναζήτησης. Από το Παρίσι και τη Ρώμη ώς το Πορτοφίνο και την Ταορμίνα, συνοδευόμενος από τον κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερό του, επίσης συγγραφέα, Τζακ Ντάνφι (σύντροφο της ζωής του ώς το τέλος), ο Τρούμαν Καπότε γυρίζει την Ευρώπη αλλάζοντας τόπους, σπίτια και παραστάσεις.

Η Ελλάδα εντάσσεται στο ταξιδιωτικό πλάνο των δύο συγγραφέων, ενώ η Πάρος θα πρέπει να τους προτάθηκε ως κυκλαδίτικο ησυχαστήριο κατά το πέρασμά τους από την Αθήνα. Το νησί, αν εξαιρέσει κανείς κάποια σποραδικά αρνητικά σχόλια, περιγράφεται από τον Καπότε σαν επίγειος παράδεισος: «Ποτέ κανένα μέρος δεν μας άρεσε περισσότερο. Απόλυτα όμορφο. Μόνο ήλιος, θάλασσα και ηρεμία. Ούτε ένας τουρίστας. Η πόλη είναι κάτασπρη –με μπλε αυλές και τοίχους καλυμμένους με αναρριχητικά φυτά, και αυλές που για σκεπή έχουν κληματαριές– σαν μια καθαρή, κοραλλένια Κάσμπα».

Στην τετράμηνη διαμονή του στην Πάρο ο νεαρός Τρούμαν καταγίνεται με τη συγγραφή σχολίων για το φωτογραφικό λεύκωμα «Observations» του Richard Avendon, διαβάζοντας μανιωδώς Προυστ και Τσάντλερ. Παράλληλα, αρχίζει να τον απασχολεί μορφικά ένα μεγάλο έργο που, όπως ομολογεί στην αλληλογραφία του, έχει ήδη ξεκινήσει να γράφει. Ωστόσο, το «Answered Prayers» (περί αυτού πρόκειται) δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Μια ημιτελής εκδοχή του μυθιστορήματος θα κυκλοφορήσει μόνο μετά τον θάνατό του.

Ξενοδοχείο «Μελτέμι»

Καπότε και Ντάνφι νοικιάζουν τα δωμάτια 15 και 16 στο νεόδμητο ξενοδοχείο «Μελτέμι» της Παροικιάς, μια υψηλού επιπέδου τουριστική επιχείρηση της οικογένειας Καραδόντη, στην κατοχή της οποίας βρισκόταν εκείνη την εποχή και το αθηναϊκό «Acropole Palace». Στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το δημαρχείο Πάρου οι δυο τους θα περάσουν ένα ήσυχο καλοκαίρι χωρίς να δώσουν το παραμικρό δικαίωμα στην τοπική κοινωνία.

Η κ. Πόπη Σπαθιά, νεαρή τότε υπάλληλος του ξενοδοχείου, τους θυμάται να παίρνουν μόνοι τους πρωινό, με τον Καπότε να παρωδεί τις εύπορες Κολωνακιώτισσες των διπλανών δωματίων. Χαρακτήρας κλειστός και ευγενής, ο εσωστρεφής κουτσομπόλης του ’58 απέχει αρκετά απ’ την περσόνα που λίγα χρόνια αργότερα θα ξεσηκώσει την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης με το θρυλικό «Black and white ball», αλλά και τον λογοτεχνικό κόσμο με το non fiction αριστούργημά του «Εν ψυχρώ». Δεν συμμετέχει, όπως ο Ντάνφι, ούτε καν στα λιτά πάρτι της «Αλώνας» (ενός μικρού υψώματος δίπλα στο ξενοδοχείο), όπου η νεολαία της εποχής διασκεδάζει φλερτάροντας γύρω απ’ ένα ταπεινό ηλεκτρικό πικάπ.

Με την άφιξη του Σέσιλ Μπίτον, στενού φίλου του Καπότε, τον Αύγουστο, η παρέα της Πάρου μεγαλώνει. Ο σερ Σέσιλ Γουόλτερ Μπίτον, πολεμικός φωτογράφος κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, φωτογράφος μόδας της βρετανικής Vogue αλλά και επίσημος φωτογράφος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας καταφτάνει στην Παροικιά για να τον συναντήσει. Ο Καπότε έχει φροντίσει να τον δελεάσει περιγράφοντάς του το μέρος ένα μήνα νωρίτερα: «Μένουμε σ’ ένα πολύ καθαρό και ευχάριστο ξενοδοχείο. [...] Ολα πολύ άνετα. Κι αν έρθεις –αν; πρέπει να έρθεις– θα κάνουμε καλούς διακανονισμούς για σένα. Ναι, πρέπει να έρθεις. Είναι ένα τέλειο μέρος για να ξεκουραστείς και να δουλέψεις και να κολυμπήσεις και να κάνεις βόλτες».

Επιτυχίες

Οι δυο τους σύντομα θα συνδέσουν τα ονόματά τους με αυτό της Χέπμπορν γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία: ο Καπότε με το κινηματογραφικό «Πρόγευμα στο Τίφανις», ο Μπίτον με το «My Fair Lady», για το οποίο θα αποσπάσει δύο Οσκαρ (κοστουμιών και σκηνικών) και η μελαχρινή ηθοποιός ως κεντρική πρωταγωνίστρια στις δύο κλασικές πια ταινίες.
Στην τουριστική αστυνομία
Τέλη Σεπτεμβρίου του ’58 κι ενώ η ώρα της αναχώρησης πλησιάζει, ένας αστυνομικός παρουσιάζεται στον Καπότε ζητώντας του να τον ακολουθήσει στο τμήμα. Το άλλο πρωί, εκείνος θα περιγράψει τη μικρή του περιπέτεια σ’ ένα γράμμα προς τον Μπένετ Σερφ: «Η όλη κατάσταση έμοιαζε δυσοίωνη, σαν κάτι που μπορεί να συνέβαινε στη Δίδα Γκολάιτλι. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τι μπορεί να είχα κάνει. Οταν φτάσαμε στο γραφείο του υπεύθυνου, είδα πάνω στο γραφείο του ένα δέμα που είχε σταλεί αεροπορικώς από τον Random House. Ο διοικητής της αστυνομίας και ο τοπικός ταχυδρόμος στέκονταν από πάνω του λες και περιείχε ηρωίνη. Και γι’ αυτό με είχαν σύρει ώς εκεί, για να το ανοίξω μπροστά τους». Στην ίδια επιστολή ο Καπότε αναγγέλλει την επιστροφή στη Νέα Υόρκη: «Φεύγω από εδώ σε τέσσερις μέρες – κρίμα, ήταν υπέροχο μέρος για δουλειά». Ωστόσο, η θύμηση της Πάρου θα μείνει ζωντανή και ο Καπότε θα ξαναγράψει στα memoirs του για εκείνο το ελληνικό καλοκαίρι.

Ενα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του ’59, υποψιασμένος πια και έτοιμος για το μεγάλο βήμα, διαβάζει στους νεοϋορκέζικους Times την είδηση ενός αποτρόπαιου εγκλήματος. Η σφαγή της οικογένειας Κλάτερ στο μακρινό Κάνσας θα τον οδηγήσει στη συγγραφή του «Εν ψυχρώ», εκείνου του opus magnum που πάντα ήθελε να γράψει.-------Απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ


Noesis - Thessaloniki Science Center and Technology Museum
Εργαστήρια Ρομποτικής και Ηλεκτρονικής

στο ΝΟΗΣΙΣ

 

Στο ΝΟΗΣΙΣ αρχίζουν ΝΕΟΙ κύκλοι Εργαστηρίων Ρομποτικής και Ηλεκτρονικής για μαθητέςΔημοτικού και Γυμνασίου

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος και των δύο εργαστηρίων πραγματοποιούνται από τον Μηχανικό Ρομποτικής Αντώνη Κάνουρα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ 
Θα διεξαχθούν εργαστήρια που απευθύνονται τόσο σε αρχαρίους στη ρομποτική, όσο και σε μαθητές που έχουν ήδη παρακολουθήσει εργαστήρια Ρομποτικής στο ΝΟΗΣΙΣ και επιθυμούν μεγαλύτερη εμβάθυνση στο μαγικό κόσμο των ρομπότ.

Θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω εργαστήρια:
Δ΄ περίοδος: Κυριακή 16/3, Κυριακή 23/3, Σάββατο 29/3
Για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού
"Μικρή Άρκτος" και "Μικρή Άρκτος-Επίπεδο Β΄" 
(μόνο για μαθητές που έχουν ήδη παρακολουθήσει το εργαστήριο της "Μικρής Άρκτου"). 
 
Για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Α΄ και Β΄ Γυμνασίου
"Μεγάλη Άρκτος" και "Μεγάλη Άρκτος-Επίπεδο Β΄" 
(μόνο για μαθητές που έχουν ήδη παρακολουθήσει το εργαστήριο της "Μεγάλης Άρκτου"). 
 
Ε΄ περίοδος: Κυριακή 30/3, Κυριακή 6/4, Κυριακή 13/4
Για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού
"Μικρή Άρκτος" 
και "Μικρή Άρκτος-Επίπεδο Β΄" (μόνο για μαθητές που έχουν ήδη παρακολουθήσει το εργαστήριο της "Μικρής Άρκτου"). 
 
Για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Α΄ και Β΄ Γυμνασίου
"Μεγάλη Άρκτος"
και "Μεγάλη Άρκτος-Επίπεδο Β΄" (μόνο για μαθητές που έχουν ήδη παρακολουθήσει το εργαστήριο της "Μεγάλης Άρκτου"). 

Για περισσότερες πληροφορίες, το αναλυτικό πρόγραμμα και αιτήσεις συμμετοχής παρακαλώ πατήστε εδώ.           

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ "Φτιάξ' το μόνος σου"
Πάρε μέρος στο εργαστήριο ηλεκτρονικής και ανακάλυψε τον εφευρέτη που κρύβεις μέσα σου!

Το ΝΟΗΣΙΣ μέσα από μια εφαρμογή δημιουργικής ηλεκτρονικής δίνει την ευκαιρία σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου να έρθουν σε επαφή με τα ηλεκτρικά κυκλώματα και την ηλεκτρονική. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες με τη χρήση αντιστάσεων, καλωδίων, led, μπαταριών και αισθητήρων κατασκευάζουν και παίρνουν μαζί τους το δικό τους φωτάκι νυκτός, που ανάβει με έναν ασυνήθιστο τρόπο.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού και σε μαθητέςΓυμνασίου.

Θα διεξαχθούν τα εξής εργαστήρια: 
  • Κυριακή 16/3, 15.30-17.30
  • Κυριακή 30/3, 15.30-17.30
Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 2 ώρες, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 15€ και μπορούν να το παρακολουθήσουν 20 άτομα (ελάχιστος αριθμός πραγματοποίησης 15 άτομα).

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για την εξασφάλιση θέσης παρακαλώ πατήστε εδώ.




Τρόπος μετάβασης με αστικό λεωφορείο
Γραμμή 66 (Χαριλάου – Θέρμη) αφετηρία Νέα Ελβετία, στάση ΝΟΗΣΙΣ.


Πληροφορίες
ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
Τηλέφωνο: 2310 483 000
Φαξ: 2310 483 020
e-mail:papoutsidis@noesis.edu.gr

www.noesis.edu.gr
www.facebook.com/NoesisScienceCenter

ΝΕΟ ΚΛΑΜΠ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ






CLUB LE FREAK

THESSALONIKI(GR)

26is Oktovriou 27, Sfageia, Thessaloniki, Greece
A NEW UNDERGROUND STORY

MARCH SCHEDULE


 


Upcoming Events



Pirupa
March 15, 11 PM



 

MORE INFORMATION

About Club Le Freak



Copyright © 2014 Club Le Freak All rights reserved.
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνεται πληροφορίες σχετικά με τα επερχόμενα event μας, διαγωνισμούς, πληροφορίες σχετικά με προπώληση εισιτηρίων και πολλά άλλα.
Unsubscribe • Update Subscription Preferences
Club Le Freak 26is Oktovriou 27, Thessaloniki, Greece Θεσσαλονίκη, Μακεδονία Θράκη 546 27 Greece




CLUB LE FREAK

THESSALONIKI(GR)

26is Oktovriou 27, Sfageia, Thessaloniki, Greece
A NEW UNDERGROUND STORY

MARCH SCHEDULE


 


Upcoming Events



Pirupa
March 15, 11 PM



 

MORE INFORMATION

About Club Le Freak



Copyright © 2014 Club Le Freak All rights reserved.
Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνεται πληροφορίες σχετικά με τα επερχόμενα event μας, διαγωνισμούς, πληροφορίες σχετικά με προπώληση εισιτηρίων και πολλά άλλα.
Unsubscribe • Update Subscription Preferences
Club Le Freak 26is Oktovriou 27, Thessaloniki, Greece Θεσσαλονίκη, Μακεδονία Θράκη 546 27 Greece

ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




ΟΠΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

BENJAMIN BRITTEN: ALBERT HERRING

Ο.Μ.Μ.Θ. ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2014


07 Μαρτίου 2014 έως 08 Μαρτίου 2014
Παρ|Σαβ     20:30  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)
10 Μαρτίου 2014
Δευ     20:30  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)
12 Μαρτίου 2014
Τετ     20:30  (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)
Τιμές εισιτηρίων: 18€, 14€, 10€ (μαθητικά - φοιτητικά - κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

Με ελληνικούς υπέρτιτλους
Η δεύτερη όπερα δωματίου (1947) του Britten, γραμμένη για 13 τραγουδιστές και 12 όργανα, αποτελεί ένα από τα πιο πνευματώδη έργα του. Η οξύνοια της μουσικής, η κωμική φλέβα καθώς και το ταλέντο του συνθέτη για σάτιρα και παρωδία, φτάνουν εδώ στο έπακρο. Η δεξιοτεχνία του Britten να συνδυάζει εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες σε ευφυή φωνητικά ensemble γίνεται ολοφάνερη. Δεν πρόκειται όμως για μια απλοïκή φάρσα: ο νεαρός Άλμπερτ, πιεσμένος από μια υπερβολικά προστατευτική μητέρα κι ένα ασφυκτικό και συντηρητικό κοινωνικό περιβάλλον, θα βιώσει μια απελευθερωτική εμπειρία χάνοντας την αθωότητά του (αγαπημένο θέμα του συνθέτη), κερδίζοντας όμως έτσι μια σωτήρια ενηλικίωση.
Η παραγωγή αυτή πραγματοποιείται με κορυφαίους νέους Έλληνες τραγουδιστές που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και που επιλέχθηκαν έπειτα από σειρά σχετικών ακροάσεων.
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το μουσικό σχήμα Orpheus Soloists, στο πλαίσιο του θεσμού “Ensemble in Residence”.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα ΚαρατζάΣκηνογραφία - Κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, Έλενα Κώτση
Μουσική Προετοιμασία: Γιάννης ΖγούραςΒαλέρια Χαριτίδου
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία ΜυλωνάΒοηθός Ενδυματολόγου: Λένα Τζαμπάζη
 
MrUpfold, the Mayor: Θέμης Μπασδέκης
Μουσική Διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Περικλής Σταύρου, Αλέξανδρος Καλτζίδης, Θεοδόσης Φυλακτός, Αρσένιος Γαβριηλίδης, Αγάπη Παπαθανασιάδου

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Οι Ελληνες της Ουκρανίας με μητροπολιτικό κέντρο την Κριμαία –την Ταυρική των αρχαίων Ελλήνων και την Περατεία των Βυζαντινών– αποτελούν τον αρχαιότερο λαό που κατοίκησε στα εδάφη αυτά, πολύ πριν από την έλευση των Τατάρων και των σλαβικών φύλων.
Ομως, οι πρόσφατες εξελίξεις με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, για τη διεκδίκηση της Ουκρανίας και η πυροδότηση ακραίων εθνικιστικών συναισθημάτων από τα διάφορα ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους τμήματα της μετασοβιετικής ελίτ, που ανδρώθηκε με την κλοπή του δημόσιου πλούτου, δημιουργούν ένα ανησυχητικό περιβάλλον.

Αδιάλειπτη παρουσία στην Κριμαία εδώ και 27 αιώνες
Η ελληνική μητρόπολη της περιοχής υπήρξε η χερσόνησος της Κριμαίας. Οι πρώτες ελληνικές εγκαταστάσεις (Παντικάπαιον, Νυμφαίον, Θεοδοσία, Χερσόνησος κ.ά.) δημιουργήθηκαν, κυρίως από Ιωνες, στα τέλη του 7ου - αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα. Η Χερσόνησος θα παραμείνει απρόσβλητη κατά την εποχή των νομαδικών μετακινήσεων που χαρακτήρισαν τον 4ο μ.Χ. αιώνα και θα ενταχθεί στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έως τον 14ο αιώνα που θα καταληφθεί από τους Τατάρους και θα ενταχθεί στο τουρκικό Χανάτο της Κριμαίας (Qrm Yurtu), που ήταν υποτελές στους Οθωμανούς. Τα νότια εδάφη της Κριμαίας θα ενσωματωθούν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το τελευταίο ελεύθερο ελληνικό έδαφος που υποτάχθηκε υπήρξε το Πριγκιπάτο των Θεοδώρων που ιδρύθηκε το 1204 από απογόνους του Θεόδωρου Γαβρά και συνυπήρχε για πολύ καιρό με το ταταρικό Χανάτο. Τον Δεκέμβριο του 1475 το Φρούριο των Θεοδώρων, που βρισκόταν επί του όρους Μαγκούπ (30 χιλιόμετρα από τη Σεβαστούπολη και 15 από τη Χερσώνα), θα πέσει στα χέρια των Οθωμανών παρά τη γενναία άμυνα του Αλέξανδρου Γαβρά, έπειτα από εξάμηνη πολιορκία.
Ο τουρκικός ζυγός (ταταρικός και οθωμανικός) θα πάψει μόλις το 1783, όταν η χερσόνησος θα καταληφθεί από τους Ρώσους. Λίγο πριν όμως, το καλοκαίρι του 1778, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είχε μεταναστεύσει προς τα ρωσοκρατούμενα εδάφη, βόρεια της Αζοφικής Θάλασσας. Εκεί θα ιδρύσει μια νέα πόλη, στην οποία θα δώσει το όνομα της Παναγίας: Μαριούπολη. Από εκεί και πέρα η ελληνική μητρόπολη της Ουκρανίας θα έχει μεταφερθεί στην περιοχή της Μαριούπολης με τα 23 ελληνικά χωριά.
Με τα διατάγματα της Αικατερίνης Β΄ του 1779 και του 1790, η περιφέρεια της Αζοφικής με πρωτεύουσα τη Μαριούπολη απέκτησε το καθεστώς της αυτόνομης διοικητικής περιοχής (ουέζντ). Μετά το 1778 ένα μικρό μέρος θα παλιννοστήσει στην Κριμαία, της οποίας ο ελληνικός πληθυσμός θα ενισχυθεί από πρόσφυγες από την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου λόγω των «Ορλωφικών» (1770), ενώ από τον μικρασιατικό Πόντο θα καταφθάνουν μετανάστες και πρόσφυγες έως και το 1918.
10.000 Ελληνες στη Γιάλτα
Ενα από τα χαρακτηριστικά σημεία της Κριμαίας όπου συνυπήρξαν και οι τρεις αυτές ελληνικές ομάδες (γηγενείς, ελλαδικοί και Πόντιοι) ήταν η περιοχή της Γιάλτας. Η Γιάλτα ήταν μια κωμόπολη που το 1900 κατοικούνταν από 10.000 Ελληνες. Το όνομά της είναι ελληνικό, προερχόμενο από τη λέξη «γιαλός» ή «γιαλίτα» όπως λέγεται στην τοπική ελληνική κριμαιο-ρωμαϊκή διάλεκτο. Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες από τα Βαλκάνια. Βόρεια της Γιάλτας η περιοχή ονομάστηκε Λιβαδειά, εις ανάμνησιν της βοιωτικής πόλης και ο Λάμπρος Κατσώνης απέκτησε με τσαρική εντολή μια μεγάλη έκταση γης. Το αρχοντικό που υπήρχε στην ιδιοκτησία του Κατσώνη –η οποία απαλλοτριώθηκε μετά τη σοβιετική επανάσταση– μετατράπηκε σε ξενοδοχείο υπό την επωνυμία «Λιβαδειά» και σ' αυτό υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο του 1945 η περίφημη συμφωνία της Γιάλτας, με την οποία οι νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μοίρασαν μεταξύ τους τον κόσμο.

Το φαινόμενο της μαζικής εγκατάστασης Ελλήνων από κάθε μέρος του ελληνικού κόσμου στη Ρωσική Αυτοκρατορία χαρακτήρισε τον 18ο και 19ο αιώνα. Στο πλαίσιο αυτής της εγκατάστασης οι Ελληνες θα έρθουν σε επαφή τόσο με τις ιδέες του διαφωτισμού όσο και με τα ρωσικά επαναστατικά κινήματα. Η έδρα της Φιλικής Εταιρείας ήταν στην Οδησσό της Νέας Ρωσίας (έτσι ονομάζονταν τότε τα νεοαποκτηθέντα ουκρανικά εδάφη από τη Ρωσική Αυτοκρατορία).

ΙΤΑΛΙΑ-ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ '40




Ba... ba... Baciami piccina
Una romantica avventura
Il Visconte di Castelfombrone
La Paloma Blanca
Che musetto
Conosci mia cugina?
Amore baciami

Op Op trotta cavallino 

Il mio nome è donna
Fiorellin del prato
Addormentami così
Rosabella del Molise
Pippo non lo sa
Eulalia Torricelli

IΤΑΛΙΑ ΕΠΙITYXIES TOY 1939






Maramao perchè sei morto? 
Chitarra romana 
Venezia, la luna e tu
Non ti scordar di me
Fiorin fiorello
La piccinina
Tanto pe' canta'
Un giorno ti dirò
Crapa pelada
Ultime foglie
La gelosia non è più di moda
Porta un bacione a Firenze
Primo amore
Reginella campagnola
Carovane del Tigrai

THE HITS OF 1922

1922 Pop Standards and Artists 

 
Carl Fenton
I'll Build A Stairway To Paradise
Written by George and Ira Gershwin and premiered in the musical The George White Scandals. Described by a critic in 1922 as"The most perfect piece of jazz ever written." The song was also used in the 1951 MGM musical "An American in Paris."
Club Royal led by saxophonist Clyde Doerr
The Sheik (Also known as the Sheik of Araby.)
This piece of Music was inspired by the 1921 film The Sheik starring Rudolph Valentino.
Clyde Doerr was a friend of Paul Whiteman. Whiteman secured a contract for Doerr to record for Victor Records. The first recording that Doerr made was The Sheik, and it was so successful that Whiteman severed all contact with Doerr out of resentment.
Fanny Brice
Second Hand Rose
This song was featured as the piece Brice used to audition for Florenz Ziegfeld in the Film Funny Girl. The piece would appear again on the charts at number 32 in 1965 on the Barbra Streisand album, My name is Barbra. The album would go to number two and would go platinum.
Fats Waller
Waller was the son of a lay preacher. His father wanted him to pursue a religious vocation, but his talent for music took him in another direction.
His professional career began at the age of 15, when he became the organist at the Lincoln Theater on 135th St. There is some evidence to suggest that Waller studies as pianist under Leopold Gadowski and composition with Carl Bohm at the Julliard School. Waller was best known for his popular songs, but while in Britain on his 1939 European tour he recorded his London Suite. This suite shows his aspirations to become a serious composer.
Fats Waller died too soon, in 1943, of too much alcohol and hard living. His legacy is the music he left behind.
T'Aint Nobody's Business If I Do
Written and Performed by Fats Waller.
The 1970's musical Ain't Misbehavin, was named after a Fats Waller song. Ain't Nobody's Business If I do was performed by Nell Carter in the show. Carter would later star in the 1980s situation comedy Gimme a Break.
Henry Burr
My Buddy
Music by Walter Donaldson and Lyrics by Gus Kahn, the song was published in 1922. The cover for the sheet music featured a picture of Al Jolson. The song has been recorded by many artists including, Bing Crosby, Rosemary Clooney, Barbara Streisand and Barry White.
Lambert Murphy
I Dream Of Jeannie With The Light Brown Hair
The song was written by composer Stephen Foster. Foster composed this piece during a time that he was separated from his wife, whose name was Jenny, for an extended period of time. It is considered today as one of Foster's finest compositions. However when the song was introduced in 1854 it received little attention.
Marion Harris
I'm Just Wild About Harry
Written by Eubie Blake, (music) and Noble Sissle, (lyrics) ,for the all black musical Shuffle Along. This was the first all black musical that was also completely written and composed by blacks. The song was also used in Harry Truman's 1948 campaign song.
Paul Whiteman
Whiteman started his career in Denver playing the Viola in The Denver Symphony Orchestra in 1907. By 1914 he had moved to San Francisco. During World War I he led a 40 piece Navy band, playing marches by day and show tunes at night.
In 1918, Whiteman organized a dance band in San Francisco. Not long after he moved to New Jersey and finally settled in New York in 1920. He soon became the best known American band leader especially with his recordings of Whispering and Japanese Sandman.
For his first extended concert tour in the United States he commissioned George Gershwin to write Rhapsody in Blue.
During 1928 to 1952 Paul Whiteman's Orchestra was featured on many network radio shows. They also took part in several films starting in 1930 with King of Jazz. The orchestra provided music for six Broadway shows and produced more than 600 phonograph records. Later Whiteman would work as music director for ABC. He died in 1967.
Whiteman's musical memorabilia including his large library of more than 3000 arrangements was bequeathed to Williams College in Williamstown MA. The memorabilia and sheet music now form The Whiteman Collection.
Three O'Clock In The Morning
Recorded by Whiteman is 1922 it lasted 8 weeks at #1 on the charts, and became Whiteman's early signature song. The song was also referenced in F Scott Fitzgerald'sThe Great Gatsby.
 Top Artists and Songs of 1922
Buy It!Al Jolson
April Showers, Angel Child
Give Me My Mammy
Coo Coo
Buy It!Carl Fenton - Carl was really Walter Gustave "Gus" Haenschen. Fenton came from Fenton, Missouri. Gus legally became Carl in 1932.
I'll Build A Stairway To Paradise
Buy It!Club Royal Orchestra
The Sheik
Buy It!Ernest Hare and Billy Jones
In The Little Red Schoolhouse
Buy It!Ernest Hastings
My Word You Do Look Queer
Buy It!Ethel Waters - Starred in Cabin in the Sky, a 1940 Broadway musical, and in the 1943 film version, featuring an all black cast.
There'll Be Some Changes Made
Buy It!Fanny Brice - Brice was featured in The Ziegfeld Follies both on stage and on the screen.
Second Hand Rose
My Man
Buy It!Fats Waller
Tai'nt Nodody's Biz-Ness If I Do (also heard in Woody Allen's 1973 film,Sleeper)
Buy It!Frank Crumit
Stumbling
Buy It!Gallagher & Sheen
Mr. Gallagher and Mr. Shean
Buy It!Henry Burr (January 15, 1882 - April 6, 1941, real name Harry Haley McClaskey)
My Buddy
Buy It!Isham Jones
On The Alamo
Ivy Cling To Me
Buy It!Joseph Smith and his Orchestra
Three O'Clock in the Morning
Buy It!Lambert Murphy
I Dream Of Jeannie With The Light Brown Hair
Buy It!Mamie Smith
Lonesome Mama Blues
Buy It!Marion Harris
I'm Just Wild About Harry
Aggrivatin' Papa
Some Sunny Day
Rose of the Rio Grande
Blue (And Broken Hearted)
Buy It!Nora Bayes
All Over Nothing At All
Good Morning
Buy It!Paul Whiteman
Three O'Clock In The Morning - Signature Song (one of several)
Stumbling
Do It Again
Hot Lips
I'll Build A Stairway To Paradise
Crinoline Days, Journey's End
Some Sunny Day
Coal Black Mammy
Oriental (Fox Trot)
Buy It!Peerless Quartet - Although record keeping was pretty spotty at that time, the Peerless Quartet had an estimated 108 "charting" singles, between 1904–1928, the 9th-most of the pre-rock, period, according to Billboard's Joel Whitburn.
Way Down In New Orleans
Buy It!Ray Miller and his Orchestra
Sheik of Araby
Buy It!Trixie Smith
My Man Rocks Me (With a Steady Roll) -may be the first song reference with the phrase "rock and roll"
Give Me That Slow Drag

ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΝΕΡΙΤ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΧωρίς Δεύτερο Πρόγραμμα θα λειτουργεί η ΝΕΡΙΤ! Το ιστορικό Δεύτερο Πρόγραμα για άγνωστο λόγο,  δεν θα επανέλθει στις συχνότητες των  FM, όπως αφήνει να εννοηθεί σήμερα με συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, Γιώργος Προκοπάκης. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που δίνει στο Δημήτρη Κανελλόπουλο,  η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιος θα είναι ο τρίτος σταθμός της ΝΕΡΙΤ, αν θα επαναλειτουργήσει ο Kosmos ( ο άτυπος διευθυντής του οποίου, κάνει ήδη κρούσεις σε προσωπικό) ή η ΕΡΑ ΣΠΟΡ.  Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Προκοπάκη θα υπάρχει το Πρώτο Πρόγραμμα και το Τρίτο “ή όπως τελικά αυτό θα λέγεται”…

ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΝΥΜΦΑΙΟΥ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΝΩΡΙΣ


Η απουσία χιονιού και ο ανοιξιάτικος καιρός σήμαναν νωρίς το εγερτήριο για τις 10 αρκούδες στο καταφύγιο της οργάνωσης Αρκτούρος στο Νυμφαίο. Η χειμέρια νάρκη κράτησε μόλις ενάμισι μήνα, το μισό από ό,τι συνήθως.

«Ο χειμέριος ύπνος είναι καθοριστικός για τις αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση, αφού σε συνθήκες ψύχους δεν μπορούν να βρουν τροφή. Στο καταφύγιο, όμως, δεν υπάρχει αυτό το θέμα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Στεφάνου της οργάνωσης.

Όπως κάθε χρόνο, στο καταφύγιο ξύπνησαν πρώτοι οι δύο νεότεροι αρκούδοι, ο Μανώλης και ο Κυριάκος, και σιγά-σιγά ακολούθησαν η Βέσνα, ο Μήτσος, η Κατερίνα, η Τασούλα και η Μπάρμπαρα. Ο Γιωργάκης και η Ειρήνη μοιράστηκαν και πάλι τη φωλιά τους, και ξύπνησαν μαζί, ακόμα όμως προτιμούν να περνούν εκεί τον περισσότερο χρόνο. 

Προς το παρόν, οι περισσότερες αρκούδες δείχνουν νωχελικές και η διάθεσή τους για φαγητό δεν έχει επανέλθει ακόμη, κάτι που είναι φυσιολογικό όταν ξυπνούν από τον χειμέριο ύπνο. Ο μόνος που παραμένει στη φωλιά του ακόμα είναι ο 25χρονος Γιώργος, που λόγω ηλικίας κοιμάται πρώτος και ξυπνάει τελευταίος.

Στη φύση, οι καφέ αρκούδες πέφτουν σε χειμέρια νάρκη για περίπου τρεις μήνες -τα θηλυκά όμως ίσα που ξυπνούν για να γεννήσουν τα μικροσκοπικά μικρά τους, βάρους 200-300 γραμμαρίων, τα οποία θα περιμένουν στη φωλιά θηλάζοντας μέχρι να έρθει η άνοιξη.

Με το ξύπνημα των αρκούδων ξεκινάει και τη λειτουργία του το «Καταφύγιο», το οποίο από το Σάββατο θα δέχεται επισκέπτες, καθημερινά εκτός Τετάρτης και τα Σαββατοκύριακα 10.00-16.30.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ-28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


1966, Police were called after over a 100 music fans barricaded themselves inside Liverpool's Cavern Club to protest at the clubs closure. The club had run up debts of over £10,000.
1968, Frankie Lymon was found dead at his mother's house in New York of a suspected drug overdose, he was 25.
1968, Israeli husband and wife team Esther and Abi Ofarim were at No.1 on the UK singles chart with 'Cinderella Rockefella,' their only UK No.1
1970, In an interview with the New Musical Express, Fleetwood Mac's Peter Green talked about his plans to give all his money away. The following year Green confronted his accountant with a gun after he sent him an unwanted royalty check. The guitarist went to jail briefly before being transferred to an asylum and was committed to a mental hospital in 1973. He re- launched his career in the 90's.

1970, Led Zeppelin played a gig in Copenhagen as The Nobs after Eva Von Zeppelin a relative of the airship designer threatened to sue if the family name was used in Denmark.
1970, Simon and Garfunkel started a six week run at the top of the US singles chart with 'Bridge Over Troubled Water', also No.1 in the UK in March the same year.
1970, Billed as 'David Bowie's New Electric Band' (so new they haven't got a name yet), David Bowie played at the Basildon Arts Lab experimental music club at the Basildon Arts Centre in Essex, England. Also on the bill were High Tide, Overson and Iron Butterfly.
1972, George and Patti Harrison were injured in a car crash; Patti was unconscious for several days.
1974, Singer songwriter Bobby Bloom shot himself dead in the head at his Hollywood apartment aged 28. Bloom had the 1970 US No.8 & UK No.3 single 'Montego Bay'.
1977, Ray Charles was attacked by a member of his audience who tried to strangle him with a rope.
1981, Eddie Rabbitt (Edward Thomas), started a two week run at No.1 on the US singles chart with 'I Love A Rainy Night', his only No.1, it made No.53 in the UK.
1984, Michael Jackson won a record seven Grammy awards including: Album of the year for 'Thriller'; Record of the year and Best rock vocal performance for 'Beat It'; Best pop vocal performance, Best R&B performance and Best R&B song for 'Billie Jean', and Best Recording For Children for E.T The Extra Terrestrial.
1985, David Byron, singer with Uriah Heep died from an epileptic fit and liver disease aged 38. Had a hit with 'Easy Livin' from the 1972 album Demons and Wizards.
1986, George Michael announced that Wham! would officially split during the summer.
1989, Bob Dylan recorded the first sessions for the Oh Mercy album at The Studio, New Orleans, Louisiana. What became Dylan's 26th studio album, released by Columbia Records in September 1989 was produced by Daniel Lanois.
1994, Eric Clapton played his 100th performance at London's Royal Albert Hall, in aid of the 'Children In Crisis', charity.
1996, Grammy award winners included Alanis Morissette who won album of the year for 'Jagged Little Pill' best female rock vocal & best song for 'You Oughta Know', Nirvana's 'Unplugged won best alternative album and Coolio best rap performance with 'Gangsta's Paradise.' Read the full story
1997, Death Row Records boss Marion 'Suge' Knight was sentenced to nine years in prison for violating his probation for a 1995 assault conviction. Under US law, Knight would not be allowed to run Death Row Records while in prison.
1998, Cornershop went to No.1 on the UK singles chart with 'Brimful Of Asha'. This song is based upon the history of film culture in India.

2006, Two stewards were shot during a concert by rapper Kanye West at the NEC in Birmingham, England. Police said the shootings took place after people who tried to gain entrance without tickets were escorted from the arena. A man, who had no ticket, entered the foyer and was ejected, he then returned and shot at the stewards, one was in a serious condition after being shot in the face.
2008, Boy George pleaded not guilty to falsely imprisoning a male escort by chaining him to a wall. The singer and DJ was also accused of assaulting Audun Carlsen during the alleged incident on 28 April 2007. He was released on bail until a trial at Snaresbrook Crown Court in November.
2008, Arctic Monkeys won three prizes, including best British band at this year's NME Awards held at the O2 in London. The band's single 'Fluorescent Adolescent' won them best track and they won best video for 'Teddy Picker'. Best album went to Klaxons for Myths of the Near Future while Kate Nash won best solo artist. Muse were presented with the best live band award and US group The Killers took best international act. The Manic Street Preachers, who performed at the ceremony, were awarded the NME's Godlike Genius honour and Babyshambles frontman Pete Doherty was voted hero of the year. Britney Spears's Blackout was voted worst album and The Hoosiers were named worst band.
2008, Drummer Buddy Miles, who played with Jimi Hendrix in his last regular group, Band of Gypsys, died aged 60 at his home in Austin, Texas after struggling with a long-term illness. Born George Allen Miles in Omaha, Nebraska, Buddy's nickname was a tribute to his idol, jazz drummer Buddy Rich. Rich also played with The Delfonics, The Ink Spots, Wilson Pickett, Electric Flag, Stevie Wonder, David Bowie, Muddy Waters and Barry White. In the 1980s, he achieved a certain amount of notoriety in the US as the vocalist on the celebrated claymation California Raisins commercials.
2010, Tom "T-Bone" Wolk, who played bass for nearly 30 years with Daryl Hall And John Oates died of an apparent heart attack at the age of 58. He had also recorded with Carly Simon, Jellyfish, Squeeze, Elvis Costello, Shawn Colvin and Billy Joel over the course of his career.
February 28th: Born on this day
1941, Born on this day, Marty Sanders, from Jay and the Americans, who had the 1969 US No.6 single 'This Magic Moment' plus nine other US Top 30 hits.
1942, Born on this day, Brian Jones, guitarist and founding member of The Rolling Stones who had the 1966 UK & US No.1 single 'Paint It, Black', plus 5 other UK No.1 singles and 3 UK No.1 albums. Jones died on July 3rd 1969 after drowning in his swimming pool under the influence of alcohol and drugs. Read the full story


1942, Born on this day, Joe South, US singer, songwriter who had the 1969 US No.12 & UK No.6 single 'Games People Play'. South worked with Bob Dylan, Simon and Garfunkel, Aretha Franklin. South died on 5th Sept 2012 aged 72.
1943, Born on this day, Donnie Iris, guitarist with Wild Cherry who had the 1976 US No.1 & UK No.7 single 'Play That Funky Music'.
1945, Born on this day, Ronnie Rosman, from Tommy James & The Shondells who had the 1966 US No.1 single 'Hanky Panky', 1968 UK No.1 single 'Mony Mony'.
1952, Born on this day, Eddie Manion, from Southside Johnny and the Asbury Jukes who had the 1978 album 'Hearts Of Stone'.
1957, Born on this day, Cindy Wilson, singer and founding member with American new wave rock band The B-52's who had the 1990 UK No.2 & US No.3 single 'Love Shack'.
1957, Born on this day, Ian Stanley, keyboards, with Tears For Fears who had the 1985 US No.1 & UK No.2 single 'Everybody Wants To Rule The World'.
1957, Born on this day, Phil Gould, drummer with Level 42 who had the 1986 UK No.3 single 'Lessons In Love', plus 19 other UK Top 40 singles.
1966, Born on this day, Ian Brown, singer with The Stone Roses, who had the 1989 UK No.8 single 'Fool's Gold', from their 1989 album 'The Stone Roses'. Had the solo, 1998 UK No.5 single 'My Star'.


1971, Born on this day, Nigel Godrich, Grammy Award-winning UK recording engineer and record producer. Best known for his work with Radiohead.
1994, Born on this day, English singer and songwriter Jake Bugg, (born Jake Edwin Kennedy). His self-titled debut album, largely co-written with songwriters Iain Archer, Matt Prime and Crispin Hunt, was released in late 2012 and reached No.1 on the UK Albums Chart.