Tuesday, April 30, 2013

Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ 2.000 ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Τα 30 στοιχεία που αν τα διαθέτει κάποιος άνδρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί... τέλειος ανέδειξε μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε μεγάλη εταιρεία ρούχων.
Η Austin Reed ρώτησε πάνω από 2.000 γυναίκες για τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ο «τέλειος άνδρας» και συνέταξε τη λίστα με τα 30 σημαντικότερα από αυτά.
Τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν τόσο στοιχεία της σωματοδομής, όσο και συμπεριφοράς (να τηλεφωνούν συχνά στις μανάδες τους) των ανδρών. Από τη λίστα με τα 30 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας άνδρας για να τον... θέλουν όλες οι γυναίκες δεν λείπουν και αυτά που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό του στάτους.
  1. Yψος: 1,83 μ.
  2. Μυώδες και αθλητικό σώμα
  3. Καστανά μάτια
  4. Κοντά μαύρα μαλλιά
  5. Eξυπνο ντύσιμο
  6. Να πίνει μπίρα
  7. Να μην καπνίζει
  8. Να φοράει τζιν, πουκάμισο και μπλουζάκια με V
  9. Να είναι έτοιμος σε 17 λεπτά
  10. Κομψός
  11. Nα θέλει οικογένεια
  12. Να βγάζει γύρω στα €56.000 το χρόνο
  13. Να του αρέσουν τα ψώνια
  14. Να τρώει κρέας
  15. Κόντρα ξύρισμα
  16. Απαλό στέρνο
  17. Να βλέπει σαπουνόπερες
  18. Να του αρέσει να βλέπει ποδόσφαιρο
  19. Να οδηγεί Audi
  20. Να έχει πτυχίο
  21. Να βγάζει περισσότερα από τη σύντροφό του
  22. Να αστειεύεται και να γελάει
  23. Να ασχολείται με τη σύντροφό του όταν είναι ταραγμένη
  24. Να λέει «σ' αγαπώ» μόνο όταν το εννοεί
  25. Να το παραδέχεται όταν κοιτάζει άλλες γυναίκες
  26. Να έχει δίπλωμα οδήγησης
  27. Να ξέρει κολύμπι
  28. Να ξέρει ποδήλατο
  29. Να μπορεί να αλλάξει το λάστιχο
  30. Να τηλεφωνεί συχνά στη μαμά του

ΜΙΣΙΡΛΟΥ-ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1927


Τραγούδι που ξεκίνησε από την Ελλάδα ως ρεμπέτικο κι έγινε παγκόσμια επιτυχία, γνωρίζοντας διασκευές σε διαφορετικά μουσικά στυλ (τζαζ, οριεντάλ, κλέζμερ, σερφ-ροκ, γκαράζ-ροκ κ.ά.). Μισιρλού σημαίνει γυναίκα από το Μισίρι (Μισρ=Αίγυπτος στα αραβικά) και αναφέρεται σε μουσουλμάνα της Αιγύπτου, καθότι τη χριστιανή της περιοχής την ονομάζουμε Αιγυπτιώτισσα.

Η «Μισιρλού» είναι ένα αργό ζεϊμπέκικο, που πρωτακούστηκε στην Αθήνα γύρω στο 1927 από την κομπανία του Δημήτρη Πατρινού, ενός σμυρνιού μουσικού, που ήρθε στην πρωτεύουσα με το κύμα των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το τραγούδι αναφέρεται στον έρωτα ενός χριστιανού για μια μουσουλμάνα, θέμα - ταμπού για εκείνη την εποχή και όχι μόνο. Η μελωδία είτε προϋπήρχε και ήταν οικείο άκουσμα στον ευρύτερο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είτε αποτελεί ομαδική δουλειά της κομπανίας του Πατρινού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πατρινός έγραψε τους στίχους.

Η διεθνής πορεία του τραγουδιού ξεκίνησε το 1930 από τις ΗΠΑ, με την κυκλοφορία του από τη δισκογραφική εταιρεία Orthophonic του ελληνοαμερικανού Τίτου Δημητριάδη. Το 1941 ένας άλλος ελληνοαμερικανός, ο μουσικός Νίκος Ρουμπάνης του άλλαξε τον τόνο και τη μελωδία, δίνοντάς του τον ανατολίτικο ήχο με τον οποίο είναι γνωστό σήμερα. Φρόντισε, μάλιστα, να κατοχυρώσει το όνομά του ως συνθέτης του τραγουδιού. Καθώς κανείς δεν του αμφισβήτησε το δικαίωμα αυτό, ο Ρουμπάνης εμφανίζεται ως συνθέτης της «Μισιρλούς» σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα.

Αμέσως μετά τη διασκευή του Ρουμπάνη, το τραγούδι εντάχθηκε στο ρεπερτόριο μεγάλων ορχηστρών της εποχής του σουίνγκ, όπως του Χάρι Τζέιμς, του Γούντι Χέρμαν και του Ξαβιέ Κούγκατ. Όμως, η μεγάλη επιτυχία για τη «Μισιρλού» ήλθε στις αρχές της δεκαετίας του '60 από καλλιτέχνες του Surf-Rock. Την αρχή έκανε ο κιθαρίστας Ντικ Ντέιλ, ένας μουσικός με λιβανέζικες ρίζες (Ρίτσαρντ Μανσούρ το πραγματικό του όνομα), όταν ένας θαμώνας στο κλαμπ που εμφανιζόταν τον προκάλεσε να παίξει ένα σόλο με μία μόνο χορδή της κιθάρας. Αυτός διάλεξε τη «Μισιρλού» για να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Το 1963, οι σπουδαίοι The Beach Boys παρουσίασαν στο άλμπουμ τους «Surfin' USA» μια εκτέλεση του τραγουδιού παρόμοια με αυτή του Ντέιλ, κάνοντας έτσι τη «Μισιρλού» τμήμα της surf παράδοσης, αλλά και της αμερικάνικης ποπ κουλτούρας.

Το 1994 η «Μισιρλού» στην εκτέλεση του Ντικ Ντέιλ ήλθε και πάλι στο προσκήνιο, καθώς ακουγόταν στην καλτ ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Pulp Fiction», ενώ το 2006 ξανάγινε δημοφιλής, όταν αποτέλεσε τη βάση για το τραγούδι των Black Eyed Peas, «Pump it». Αξιοσημείωτη είναι και η εκδοχή του γνωστού κουαρτέτου εγχόρδων «The Kronos Quartet», που συμπεριέλαβε τη «Μισιρλού» στο άλμπουμ τους «Caravan» (2000) με τον τίτλο «Misirlou Twist».

Στην Ελλάδα, τη «Μισιρλού» έχουν τραγουδήσει αρκετοί καλλιτέχνες, όπως η Δανάη, η Σοφία Βέμπο και ο Νίκος Γούναρης. Το ροκ συγκρότημα των Last Drive (άλμπουμ «Underworld Shakedown» του 1986) και η γκαράζ μπάντα των Sound Explosion («Misirlou the Greek»).

Το 2004, η «Μισιρλού» επιλέχτηκε από την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ως ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών, και ακούστηκε στην τελετή λήξης από την  Άννα Βίσση. Στο τεύχος Μαρτίου 2005 το αγγλικό μουσικό περιοδικό Q δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα 100 κορυφαία 100 κιθαριστικά τραγούδια. Η «Μισιρλού» στη διασκευή του Μτικ Ντέιλ κατέλαβε την 89η θέση.

Η 'ΙΘΑΚΗ' ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΝΝΕΡΥ

Ο ΣΩΝ ΚΟΝΝΕΡΥ ΑΠΑΓΓΕΛΕΙ ΚΑΒΑΦΗ ΜΕ ΥΠΟΚΡΟΥΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗ


C.P.Cavafy's poem 'Ithaca', recited by Sir Sean Connery and with music specially composed by Vangelis.

ITHACA [1910, 1911]
As you set out for Ithaca
hope that your journey is a long one,
full of adventure, full of discovery.
Laistrygonians and Cyclops,
angry Poseidon-don't be afraid of them:
you'll never find things like that on your way
as long as you keep your thoughts raised high,
as long as a rare sensasion
touches your spirit and your body.
Laistrygonians and Cyclops,
wild Poseidon-you won't encounter them
unless you bring them along inside your soul,
unless your soul sets them up in front of you.

Hope that your journey is a long one.
May there be many summer mornings when,
with what pleasure, what joy,
you come into harbors you're seeing for the first time;
may you stop at Phoenician trading stations
to buy fine things,
mother of pearl and coral, amber and ebony,
sensual perfume of every kind-
as many sensual perfumes as you can;
and may you visit many Egyptian cities
to learn and learn again from those who know.

Keep Ithaka always in your mind.
Arriving there is what you're destined for.
But don't hurry the journey at all.
Better if it lasts for years,
so that you're old by the time you reach the island,
wealthy with all you've gained on the way,
not expecting Ithaca to make you rich.
Ithaca gave you the marvelous journey.
Without her you would have not set out.
She has nothing left to give you now.

And if you find her poor, Ithaca won't have fooled you.
Wise as you will have become, so full of experience,
you'll have understood by then what these Ithacas mean.

ΤHE MICHAEL JACKSON WRONGFUL DEATH LAWSUIT OPENS


A lawyer for Michael Jackson's mother says the pop star's promoters failed properly to vet the doctor convicted of causing his death from a drug overdose, as a wrongful death lawsuit opens.
Katherine Jackson and his three children say AEG Live should be held liable for Jackson's death in 2009.
The promoters say they did no wrong and could not have foreseen Jackson's death on the eve of his comeback tour.
Millions of dollars are at stake in the trial, which could last up to 90 days.
Brian Panish, who represents Jackson's relatives, told a court in Los Angeles that AEG Live was the only party that maintained it was unaware of Jackson's addiction to prescription drugs.
'Ultimate price'


"Over the years Michael's family and people who knew him believed he had a problem with prescription medication," Mr Panish told a jury of six men and six women.
"His stirring voice, his musical genius, his creativity and his generosity and his huge heart was extinguished forever," he said, adding that jurors would have to decide who was responsible for the star's death.
But AEG Live's lawyer Marvin Putnam said Jackson's closely guarded private life left the promoters in the dark about his drug dependence.
"The truth is, Michael Jackson fooled everyone," Mr Putnam said. "He made sure that no-one, nobody, knew his deepest darkest secrets."
The case, which is expected to focus on the last months of Jackson's life, his financial history and his overall health, could feature testimony from his children.
It is also reported that stars such as singer Diana Ross, director Spike Lee and music producer Quincy Jones may take the stand.
The trial is expected to focus on Conrad Murray, the former cardiologist who was convicted of involuntary manslaughter in 2011 for administering a combination of sedatives and the anaesthetic propofol that killed Jackson.
The Jackson family claims in its suit, filed in 2010, that AEG Live had not properly investigated Murray's background before he was hired to serve as Jackson's personal physician.
Murray was to be paid $150,000 a month during the This Is It concert series, but Jackson died before the tour began.
Murray is in prison, appealing against his conviction.
Fragile health


AEG Live is expected to argue that Jackson had selected Murray to be his personal doctor, and that Murray was not officially an AEG Live employee.
But his family are expected to argue the concert promoters put pressure on Murray to get Jackson ready for the gruelling tour schedule despite the pop icon's fragile health.
Famous members of Jackson's family, including his sister Janet, are also expected to attend the trial.

ΔΟΚΙΜΑΖΕ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ



Κράτησε μυστικό το ρόλο της στο πλευρό του Χίτλερ ακόμα και από τον σύζυγό της. Τελικά, στα 95 της αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της: Η Μαργκότ Βολκ ήταν μια από τις 15 κοπέλες που εργάστηκαν ως "δοκιμάστριες φαγητού" του Χίτλερ.
Η ίδια θυμάται ότι τα γεύματα ήταν υπέροχα, ωστόσο "κάθε μέρα φοβόμασταν ότι θα είναι το τελευταίο μας" λέει. 
Η 24χρονη τότε Βολκ ήταν υποχρεωμένη να δοκιμάζει το φαγητό που προοριζόταν για τον Χίτλερ και την φίλη του Έυα Μπράουν, προκειμένου να τους προφυλάξουν από τυχόν δηλητηρίαση.

"Ο Χίτλερ είχε την ψύχωση ότι οι Βρετανοί ήθελαν να τον δηλητηριάσουν - γι' αυτό είχε 15 κοπέλες που δοκίμαζαν το φαγητό του, πριν σερβιριστεί σε εκείνον" λέει η Βελκ.

Και προσθέτει: "Ήταν χορτοφάγος. Δεν έφαγε ποτέ κρέας όσο δούλευα για εκείνον".
Όπως θυμάται η 95χρονη σήμερα γυναίκα, οι πιατέλες ήταν γεμάτες λαχανικά, σπαράγγια, σάλτσες, ζυμαρικά και εξωτικά φρούτα. 

"Το φαγητό ήταν εξαιρετικό. Είχαμε όμως στο μυαλό μας αυτές τις φήμες περί δηλητηρίασης και δεν μπορούσαμε να το ευχαριστηθούμε. Κάθε μέρα πιστεύαμε ότι θα είναι το τελευταίο μας γεύμα" διηγείται.

Margot Woelk was one of 15 young women who sampled Hitler's food to make sure it wasn’t poisoned before it was served to the Nazi leader.

Η ιστορία της χήρας σήμερα Βολκ αποκαλύπτει τον τρόμο, τον πόνο και την παράνοια που έζησαν πολλοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ίδια είχε κρατήσει κρυφό το μυστικό αυτό, λόγω της ντροπής που ένιωθε αλλά και του φόβου τυχόν δίωξής της επειδή συνεργάστηκε με τους Ναζί, παρόλο που υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος του κόμματος.

Είχε αρνηθεί να γίνει μέλος της ναζιστικής νεολαίας
, ενώ ο πατέρας της είχε αρνηθεί να προσχωρήσει στους Ναζί.

Όπως διηγείται, εγκατέλειψε το διαμέρισμά της στο Βερολίνο τον χειμώνα του 1941 για να σωθεί από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων και μετακόμισε -μαζί με τον σύζυγός της- σε συγγενείς της σε ένα χωριό της Ανατολικής Πρωσσίας (σημερινή Πολωνία).

Σε κοντινή απόσταση ήταν εγκατεστημένο το αρχηγείο Ανατολικού Μετώπου του Χίτλερ – "η Σπηλιά του Λύκου".

Όπως λέει, η ίδια αναγκάστηκε να εργαστεί επί δυόμιση χρόνια ως δοκιμάστρια του Χίτλερ, τον οποίο δεν είδε ποτέ από κοντά.

Woelk shows an old photo album with a picture of herself taken around 1939 or 1940.

Στις 20 Ιουλίου 1944, η Βολκ βρισκόταν κοντά στο αρχηγείο όταν εξερράγη η βόμβα στο σπίτι του συνταγματάρχη Κλάους βον Στάουφενμπεργ. 

Αμέσως μετά κάποιος φώναξε: "Ο Χίτλερ είναι νεκρός!". Αλλά η απόπειρα δολοφονίας είχε αποτύχει. 

"Γλίτωσε με μερικές γρατζουνιές" δήλωσε η Βολκ. "Μας φύλασσαν σαν ζώα σε κλουβί" θα πεί για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά την απόπειρα.

Όταν Σοβιετικός στρατός πλησίαζε ένας υπολοχαγός της φώναξε: "Φύγε, μακριά!" Την έβαλε σε ένα τραίνο για το Βερολίνο και της έσωσε την ζωή, καθώς αργότερα έμαθε πως οι υπόλοιπες κοπέλες δολοφονήθηκαν από τους σοβιετικούς στρατιώτες. 

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΡΑΝΣΟΝ


To SpaceShipTwo σε προηγούμενη δοκιμή. Το σκάφος είναι σχεδιασμένο να απελευθερώνεται σε μεγάλο ύψος από ένα μητρικό αεροπλάνο.
To SpaceShipTwo σε προηγούμενη δοκιμή. Το σκάφος είναι σχεδιασμένο να απελευθερώνεται σε μεγάλο ύψος από ένα μητρικό αεροπλάνο.   
Το σκάφος SpaceShipTwo της Virgin Galactic, της φιλόδοξης εταιρείας διαστημικών εκδρομών που ίδρυσε ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον, πυροδότησε για πρώτη φορά τον πυραυλοκινητήρα του σε δοκιμαστική πτήση.

Στη δοκιμή της Δευτέρας, το SpaceShipTwo απογειώθηκε κρεμασμένο κάτω από το μητρικό αεροπλάνο WhiteKnightTwo. Όταν έφτασε σε ύψος 45.000 ποδών (14 χιλιόμετρα) πάνω από την έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια, το διαστημικό σκάφος αποδεσμεύτηκε, απομακρύνθηκε σε απόσταση ασφάλειας από το WhiteKnightTwo, και πυροδότησε τον πυραυλοκινητήρα του για 16 δευτερόλεπτα.

Παρά τη μικρή διάρκεια πυροδότησης, το σκάφος επιτάχυνε μέχρι τα Mach 1,2. Στη συνέχεια επιβράδυνε και επέστρεψε στο αεροδρόμιο με ελεύθερη πτήση.


Στις επόμενες δοκιμές, ο κινητήρας, ο οποίος καίει ένα μείγμα στερεού λάστιχου και υγρού υποξειδίου του αζώτου, θα ενεργοποιείται για όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι το αεροσκάφος να φτάσει το τελικό ύψος των 100 χιλιομέτρων -το επίσημο όριο του Διαστήματος.

Οι μελλοντικοί επιβάτες της Virgin Galactic θα μπορούν έτσι να απολαύσουν μια υποτροχιακή πτήση και να ζήσουν για λίγα λεπτά την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας.

Η πτήση ονομάζεται υποτροχιακή επειδή το SpaceShipTwo δεν μπορεί να αναπτύξει αρκετά μεγάλη ταχύτητα ώστε να μπει σε τροχιά.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, οι τουριστικές πτήσεις θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει. Όμως οι δοκιμές του SpaceShipTwo και του WhiteKnightTwo έχουν καθυστερήσει, και η εταιρεία είναι απρόθυμη να διευκρινίσει πότε θα αρχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Ωστόσο περισσότεροι από 500 υποψήφιοι πελάτες, ανάμεσά τους και ο διάσημος βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, έχουν ήδη δώσει προκαταβολές για τα μελλοντικά τους εισιτήρια.

Το διαστημόπλοιο της Virgin Galactic θα απογειώνεται από το νέο διαστημικό κέντρο Spaceport America στο Νιου Μέξικο.

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Έθιμα βγαλμένααπό τα βάθη του χρόνου και πλουτισμένα με στοιχεία αλησμόνητων πατρίδωναναβιώνουν σε κάθε σημείο της Ελλάδας, καθώς το Πάσχα πλησιάζει ενώ από τηνΚυριακή των Βαΐων και κάθε βράδυ σ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οιπιστοί συρρέουν στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τα Θεία Πάθη.
Τη Μεγάλη Δευτέρα"ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω τής νυκτός" ενώ την Μεγάλη Τρίτη στιςεκκλησίες οδύρεται "η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή", κατά τοπερίφημο ιδιόμελο τροπάριο τής μοναχής Κασσιανής. Την Μεγάλη Τετάρτη οινοικοκυρές πλένουν και καθαρίζουν το σπίτι ενώ το απόγευμα γίνεται στηνεκκλησία το Μέγα Ευχέλαιο και το βράδυ ο Μυστικός Δείπνος.
Τα έθιμα τουΠάσχα αρχίζουν κυρίως την Μεγάλη Πέμπτη γιατί από την ημέρα αυτή ξεκινούν οιπροετοιμασίες για το Πάσχα. Με ένα κόκκινο πανί απλωμένο στο μπαλκόνι ή τοπαράθυρο που συμβολίζει το αίμα του Χριστού ξεκινούν στην επαρχία οιπροετοιμασίες για τη βραδιά της Ανάστασης ενώ την ίδια ημέρα οι νοικοκυρές σεόλη τη χώρα βάφουν τα κόκκινα αβγά. Παλιότερα στη Μακεδονία η νοικοκυρά έβαζετο πρώτο αβγό στο εικονοστάσι, από όπου το έβγαζε με την πυροστιά μόνο ότανέβρεχε ή άστραφτε, για να "εξορκίσει" το χαλάζι και τις πλημμύρες.
Στις ημέρες μαςτα αβγά δεν είναι μόνο κόκκινα, είναι και κίτρινα και πράσινα και μπλε καιχρυσαφιά και πολύχρωμα στολισμένα με χαλκομανίες και σχέδια. Μάλιστα στιςμεγάλες πόλεις οι γυναίκες δεν χρειάζεται καν να ασχοληθούν με το βάψιμο τωναβγών καθώς μετά τα έτοιμα τσουρέκια άρχισαν να εμφανίζονται στα σούπερ μάρκετ καιτα αρτοζαχαροπλαστεία και έτοιμα βαμμένα αβγά. Πέραν των αβγών, τη ΜεγάληΠέμπτη ετοιμάζονται μέχρι σήμερα και τα τσουρέκια. Παλιότερα, όταν η πίστηδιατηρούσε ακόμη κάποια στοιχεία δεισιδαιμονίας, μία από τις κουλούρες τηςΜεγάλης Πέμπτης φυλαγόταν στο εικονοστάσι για να καταναλωθεί την Πρωτομαγιά,για να προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια. Τη Μεγάλη Πέμπτηστην εκκλησία ψέλνεται η μακρά ακολουθία των Παθών με τα δώδεκα ευαγγέλια καιαναπαριστάνεται ξανά η Σταύρωση. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλεςαναλαμβάνουν να στολίσουν τον επιτάφιο με γιρλάντες από λευκά λουλούδια, έτσιτην Μεγάλη Παρασκευή το πρωί ο επιτάφιος είναι έτοιμος για να δεχθεί το"σώμα του Χριστού" κατά την Αποκαθήλωση.
Η ΜεγάληΠαρασκευή, είναι ημέρα πένθους, ο λαός ζει με μεγάλη κατάνυξη το Θείο Δράμα.Ακόμη και σήμερα σε κάποια χωριά οι κάτοικοι δεν στρώνουν καν τραπέζι τη ΜεγάληΠαρασκευή και το γεύμα τους περιορίζεται σε ένα πιάτο ξύδι, όπου όλοι βουτούντο ψωμί και το γεύονται, συμμεριζόμενοι το Θείο Πάθος. Δεν τρώνε γλυκά για τηναγάπη του Χριστού που τον πότισαν ξύδι. Ταχινόσουπα, μαρούλι με ξύδι ή φακές μεξύδι είναι τα συνήθη φαγητά. Κανείς δεν πρέπει να πιάσει στα χέρια του σφυρί ήβελόνι, γιατί θεωρείται μεγάλη αμαρτία. Το βράδυ γίνεται ο Εσπερινός και η περιφοράτου Επιταφίου. Ο στολισμός και η περιφορά του Επιταφίου είναι το κυριότεροέθιμο της Μεγάλης Παρασκευής. Παλιότερα γινόταν ένας συναγωνισμός ανάμεσα στιςενορίες για τον ομορφότερο στολισμό του Επιταφίου. Πρώτα πήγαιναν τα λουλούδιαγια τον στολισμό του Επιταφίου οι ελεύθερες και ύστερα οι παντρεμένες. Από κάτωπερνούσαν όλοι από μία φορά ενώ πίστευαν πως αν τα ζωηρά παιδιά περάσουν τρειςφορές θα φρονίμευαν. Τρεις φορές έπρεπε να περάσουν και οι άρρωστοι για ναγειάνουν. Τα λουλούδια που παίρνουν οι πιστοί από τον Επιτάφιο θεωρούνταιευλογημένα και τοποθετούνται στο εικονοστάσι του σπιτιού. Παλιότερα οι γυναίκεςέκαναν από τα λουλούδια αυτά φυλαχτά για τους ναυτικούς ενώ ορισμένοι ταχρησιμοποιούσαν και σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο. Στην περιφορά τουΕπιταφίου προπορεύεται η μπάντα ή η χορωδία και παίζει πένθιμα εμβατήρια,ακολουθούν οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι μυροφόρες, τα εξαπτέρυγα, πρόσκοποι, καιοι πιστοί που ψέλνουν καθ' όλη τη διάρκεια της λιτανείας. Σε όλη τη διαδρομή οιπιστοί ραίνουν τον επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, κρατώντας αναμμένα κεριά.
Το ΜεγάλοΣάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα τηςΑνάστασης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο ιερέας βροντοφωνάζει το "ΧριστόςΑνέστη!" μέσα σε θορυβώδεις εκδηλώσεις (από εδώ και η παροιμιακή φράση"Έγινε ανάστα ο Θεός"). Οι λαογράφοι και εθνολόγοι συσχετίζουν τοστοιχείο των θορύβων με τη διαδεδομένη δοξασία ότι τα βλαβερά και εχθρικάπνεύματα διώχνονται με εκφοβιστικούς κρότους. Ένα από τα βασικότερα τελετουργικάστοιχεία της Ανάστασης είναι το αναστάσιμο φως, με κορυφαία στιγμή τηνπρόσκληση του ιερέα "Δεύτε λάβετε φως". Παίρνουν τότε οι πιστοί τοαναστάσιμο φως και το μεταφέρουν στα σπίτια τους. Μπαίνοντας στο σπίτι,"σταυρώνουν" πρώτα το ανώφλι της εξώπορτας ενώ παλαιότερα ανανέωνανκαι το φως του καντηλιού ή ακόμη μεταδίδανε το καινούργιο φως στα στείρα ζώακαι τα άκαρπα δέντρα, για να τους εξασφαλίσουν τη γονιμότητα. Τέλος, μετά τη"δεύτερη" Ανάσταση, ακολουθούσε λιτανεία των εικόνων και χορός, πουόχι σπάνια, τον έσερνε πρώτος ο ιερέας της ενορίας.
Πάντως, ελληνικόΠάσχα χωρίς τον παραδοσιακό οβελία δεν νοείται. Στα χωριά η σφαγή του οβελίαακολουθεί συγκεκριμένο τελετουργικό, συμβολίζοντας τη θυσία του Χριστού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ-30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


1956, Ronnie Hilton was at No.1 on the UK singles chart with the Rodgers & Hammerstein song 'No Other Love', (his only chart topper). Hilton scored a total of 18 UK Top 40 hits during his career.
1960, The Everly Brothers started a seven week run at No.1 on the UK singles chart with 'Cathy's Clown', giving Warner Bros a No.1 with their first release.

1964, During a UK tour The Beatles played two shows at The Odeon Cinema in Glasgow. They were also interviewed by BBC Scotland and STV for the evening news programs.
1965, Manchester group Herman's Hermits began their first US tour supported by The Zombies.
1966, The Rolling Stones fourth album 'Aftermath' went to No.1 on the UK chart, the group's third UK No.1 album.
1966, The Young Rascals went to No.1 on the US singles chart with 'Good Lovin'. The song had been a hit for The Olympics the year before.
1967, Jimi Hendrix, The Walker Brothers, Engelbert Humperdink and Cat Stevens all appeared at the Granada Theatre, Tooting, London.
1968, BBC TV launched The Cilla Black Show making Cilla the first British female performer to have her own TV show. The theme song, 'Step Inside Love', was written by Paul McCartney.
1970, Twiggs Lyndon, the road manager for the Allman Brothers Band, was arrested for murder after he stabbed a club manager during an argument over a contract. At the ensuing trial, Lyndon's lawyers argued that he had been temporarily insane at the time of the incident and that touring with the Allman Brothers would drive anyone insane. Lyndon was acquitted.
1976, The Who's drummer Keith Moon paid nine cab drivers to block-off both ends of a New York street so he could throw the contents of his hotel room out of the window.
1977, Glen Campbell went to No.1 on the US singles chart with 'Southern Nights', his second US No.1.
1977, Led Zeppelin broke a new world attendance record at a concert when they played to 76,229 people at a gig at the Pontiac Silverdome, Pontiac, Michigan. The Who held the previous record at the same venue with 75,962 people.
1980, The film 'McVicar' with The Who's Roger Daltrey in the title role premiered in London.
1982, American music journalist, author and musician Lester Bangs died of a heart attack aged 33. Bangs worked for Rolling Stone, Creem and The Village Voice.
1983, American Blues legend Muddy Waters (McKinley Morganfield) died in his sleep at his home in Westmont, Illinois, aged 68. Major influence of many acts, Cream, Eric Clapton, Led Zeppelin, The Rolling Stones named themselves after Waters' 1950 song 'Rollin' Stone.' Best known songs include 'I Just Want To Make Love To You', 'I'm Your Hoochie Coochie Man', 'Got My Mojo Working.'
1983, Michael Jackson started a three week run at No.1 on the US singles chart with 'Beat It', his fifth solo US No.1. The third single from the singer's Thriller album featured Eddie Van Halen on the song's distinctive overdriven guitar solo, but Halen was prevented by his record label from appearing in the music video.
1983,
1988, S'Express were at No.1 on the UK singles chart with 'Theme From S'Express'. One of the landmarks of early acid house and late 1980s sampling culture, the British track sampled Rose Royce, TZ's 'I Got the Hots for You' and the count-in 'Uno, dos, uno, dos, tres, quatro' is from Debbie Harry's 1985 single 'Feel the Spin'.
1990, Prince played a concert at Rupert's Night-club, Minneapolis. The $100 a head ticket proceeds all went to the family of his former bodyguard Charles 'Big Chick' Huntsberry, who had died from a heart attack.
1991, Nirvana signed a recording contract with Geffen's DGC label for $290,000.
1999, Nazareth drummer Darrell Sweet died aged 52, after suffering a fatal heart attack before a show in New Albany, Indiana. Nazareth had the 1973 UK No.9 single 'Broken Down Angel' 1976 US No. 8 single 'Love Hurts'.
1999, The three former members of Spandau Ballet lost a court case against band songwriter Gary Kemp. They had claimed they were owed £1 million in lost royalties. The Judge said he had become a fan of the bands during the case.
2001, A light aircraft carrying Sting went off the runway as it landed in Florence. None of the four aboard, Sting, a friend, and two pilots were hurt. Brake failure was suspected as the cause of the accident.
2004, New child abuse charges were made against Michael Jackson including a count of conspiracy, covering allegations of child abduction, extortion and false imprisonment. A new court date of May 28th 2004 was set.
2005, The Dave Matthews Band agreed to pay $200,000 (£105,000) after their tour bus dumped human waste on a boatload of tourists in Chicago in August 2004. Bus driver Stefan Wohl who was alone on board the bus at the time the sewage was dumped was fined $10,000 (£5,200), the band had already donated $100,000 (£54,252) to two group's that protect the Chicago River and its surrounding area. The Dave Matthews Band offered their "deepest apologies" to more than 100 boat passengers who were on an architectural tour.
2005, American guitarist Norma-Jean Wofford died. Known as 'The Duchess', she worked with Bo Diddley as a Bo-ette from 1962 to 1966. (Diddley was one of the first artists to have female musicians in his group).
2006, Gnarls Barkley went to No.1 on the UK abum chart with 'St Elsewhere' the duo's debut album which was also a US No.4 hit.
2008, Mariah Carey married actor Nick Cannon in the Bahamas following a whirlwind two-month romance. The pop diva met Cannon, 27, while shooting the music video for her single 'Bye Bye.' It was the second marriage for Carey, who married Columbia Records executive Tommy Mottola in 1993, which ended in 1998. 

2008, A giant inflatable pig which floated away during a Roger Waters concert was recovered in tatters in California. Two families from La Quinta who found what was left of the inflatable, decided to share four life tickets to the Coachella festival that were offered as part of the reward.
2008, Gail Renard, who was given the hand written lyrics to 'Give Peace A Chance' by John Lennon in 1969, announced plans to sell the lyric sheet at a Christie's auction. At the time, Lennon told Renard to hang on to the piece of paper, saying "It will be worth something someday." The piece of music history was expected to fetch around $400,000, but when it was actually sold in July of this year, it went for $790,000 (£400,000).
April 30th: Born on this day
1933, Born on this day, Willie Nelson, US country singer, actor, (1982 US No.5 single 'Always On My Mind', 1984 UK No.17 single 'To All The Girls I've Loved Before'). Wrote country classic 'Crazy' hit for Patsy Cline.

1943, Born on this day, Bobby Vee, US singer, (1961 US No.1 single & UK No.3 single 'Take Good Care Of My Baby').
1948, Born on this day, Wayne Kramer, MC5, (1969 album 'Kick Out The Jams').
1951, Born on this day, Des Tong, bass, Sad Cafe, (1979 UK No.3 single 'Every Day Hurts').
1953, Born on this day, Merrill Osmond, The Osmonds, (1971 US No.1 single 'One Bad Apple', 1974 UKNo.1 single 'Love Me For A Reason' plus nine other US & UK top 40 singles).
1962, Born on this day, Robert Reynolds, bass, The Mavericks, US country rock group, (1998 UK No.4 single 'Dance The Night Away').
1967, Born on this day, Turbo B, Snap! (1990 UK No.1 single 'The Power').
1968, Born on this day, Ben Ayres, guitar, vocals, Cornershop, (1998 UK No.1 single 'Brimful Of Asha').
1969, Born on this day, Paulo 'Destructor' JR, Sepultura, (1996 UK No.19 single 'Roots Bloody Roots').
1971, Born on this day, Darren Emerson, keyboards, Underworld, (1996 UK No.2 single 'Born Slippy').
1971, Born on this day, Chris Henderson, guitarist, 3 Doors Down, (2003 US No.4 single ‘When I’m Gone’, 2005 US No.1 album ‘Seventeen Days’).
1982, Born on this day, Cleo Higgins, vocals, Cleopatra, (1998 UK No.3 single 'Cleopatra's Theme').
1982, Born on this day, Lloyd Banks, (Christopher Lloyd), US singer, rapper, G-Unit , solo, (2004 US No.1 album ‘The Hunger For More’).
1987, Born on this day, Nikki Webster, Australian singer and model, (2001 Australian No.2 single ‘Strawberry Kisses’). Performed at the 2000 Sydney Summer Olympics Opening Ceremony.