Thursday, May 23, 2013

Η ΓΚΡΕΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΥΣΤΑΚΙ


Θλίψη για την απώλεια του Ζορζ Μουστακί


«Ηταν σαν όλους τους ποιητές, εκλεπτυσμένος, ιδιαίτερος, μορφωμένος, ένας άνθρωπος με μια απεριόριστη τρυφερότητα, ήταν κάτι το διαφορετικό. Και είναι πάντα η διαφορά σου, που κάνει το ταλέντο» είπε συγκινημένη την Πέμπτη η σπουδαία Ζιλιέτ Γκρεκό, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση της απώλειας του Ζορζ Μουστακί.

Ο διάσημος, ελληνικής καταγωγής γάλλος τραγουδοποιός, ο ερμηνευτής, μεταξύ πολλών άλλων επιτυχιών, του θρυλικού και αυτοαναφορικού «Le Meteque» της δεκαετίας του '60, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο – ήταν όντως ο ποιητής της Μεσογείου, ένας «μέτοικος»...

Ο Μουστακί είχε γιορτάσει στις 3 Μαΐου τα 79α γενέθλιά του. Είχε εγκαταλείψει τη μουσική σκηνή πριν από τέσσερα χρόνια, όταν δεν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει μια συναυλία στη Βαρκελώνη εξαιτίας βρογχίτιδας.

Ο Μουστακί είχε γεννηθεί στις 3 Μαΐου του 1934 ως Γιουσέφ Μουστακί στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, γόνος οικογένειας Ελληνοεβραίων από την Κέρκυρα. Στα 17 του χρόνια μετακόμισε στο Παρίσι όπου γνώρισε τον περίφημο Ζορζ Μπρασένς και προς τιμή του πήρε το όνομα Ζορζ.

Εκτοτε ξεκίνησε μια σπουδαία καριέρα στη μουσική, κατά την οποία συνεργάστηκε με άλλα σπουδαία ονόματα του διεθνούς πενταγράμμου, από την Εντίθ Πιάφ ως τον Υβ Μοντάν. Σε διάστημα έξι δεκαετιών ο Μουστακί έγραψε περίπου 300 τραγούδια που ερμηνεύτηκαν σε πολλές γλώσσες από δεκάδες τραγουδιστές.

Το 1959 είχε γράψει τους στίχους του περίφημου «Milord» για την Εντίτ Πιάφ, την οποία είχε γνωρίσει την προηγούμενη χρονιά και με την οποία είχε μια σχέση. «Είχα μια εικόνα ζιγκολό όταν ήμουν με την Πιάφ. Μετά οι άνθρωποι είδαν πως ήμουν ένας στιχουργός και αυτή η εικόνα έσβησε», παραδεχόταν αυτός ο αιώνιος λάτρης των γυναικών. Οι γυναίκες σημάδεψαν τη ζωή αυτού που η φίλη του, η Μπαρμπαρά, επονόμαζε «ο τρυφερός μου». "Όποιος δηλώνει γόης απατάται. Οι γυναίκες είναι αυτές που αποφασίζουν αν θα αφεθούν να γοητευθούν", αρεσκόταν να λέει ο Μουστακί.

Το 2011 εξήγησε ότι υποφέρει από μια ασθένεια του αναπνευστικού η οποία δεν του επιτρέπει να τραγουδάει.

Για τον θάνατο του Ζωρζ Μουστακί το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Μέσα από τα "σπασμένα" ελληνικά του Ζορζ Μουστακί αναδύθηκε μία ακέραιη ελληνική ψυχή που εξέφρασε ένα ζεστό μεσογειακό αίσθημα. Τον αποχαιρετούμε όχι ως "Μέτοικο", αλλά ως ένα σημαντικό έλληνα καλλιτέχνη, από καταγωγή και από επιλογή»

No comments:

Post a Comment