Tuesday, May 7, 2013

ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ποιοτικού και υψηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού αποσκοπεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο.
Η επεξεργασία του κειμένου ολοκληρώνεται. Χωρίς παρεκτροπές από τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος, δημιουργούνται οι βάσεις για εγκαταστάσεις φιλοξενίας διεθνών προδιαγραφών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το "Έθνος", η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει στροφή στον ποιοτικό, θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό, με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στόχος είναι η Ελλάδα να εγκαταλείψει το σημερινό μοντέλο του μαζικού και τελικά χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού και να στραφεί στην ποιότητα, αξιοποιώντας τους τεράστιους φυσικούς και πολιτιστικούς της πόρους.
Με το νέο ειδικό πλαίσιο, το οποίο αναθεωρεί το υφιστάμενο που ισχύει εδώ και τέσσερα χρόνια, καθορίζονται οι όροι για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικών εγκαταστάσεων, 4 - 5 αστέρων, τόσο σε ό,τι αφορά τα νέα καταλύματα όσο και τα υφιστάμενα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό προβλέπει:
-Τη μετάβαση σε ποιοτικό, θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό, με σταδιακή αποδέσμευση από το μοντέλο μαζικού και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμού που ίσχυε μέχρι σήμερα.
-Χωροθέτηση υποδοχέων για τη δημιουργία ξενοδοχείων 4-5 αστέρων και εκσυγχρονισμό των παλαιών.
-Να τεθούν εκτός τουριστικής αξιοποίησης βραχονησίδες , εθνικά πάρκα, πυρήνες Natura, ακατοίκητα νησιά κάτω των 300 στρεμμάτων και περιοχές που προστατεύονται από το Σύνταγμα όπως δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλός και αρχαιολογικοί χώροι.
-Δημιουργία οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων και σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων, με ήπιους όρους δόμησης. Στις ειδικές αυτές ζώνες το 60% θα καλύπτεται από τουριστικά καταλύματα και το 40% με παραθεριστικές κατοικίες.
-Τέλος θα δημιουργηθούν τρεις μεγάλες κατηγορίες χώρου ανάλογα με την ένταση της τουριστικής ανάπτυξης, τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και την περιβαλλοντική και πολιτιστική ευαισθησία.
Στους στόχους του Ειδικού Χωροταξικού περιλαμβάνεται και η μετατροπή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ το σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μέχρι το τέλος Μαΐου.
Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται η απόσυρση παλιών ξενοδοχειακών μονάδων, μη λειτουργικών. Το μέτρο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με παρεμβάσεις και αναπλάσεις περιοχών, στην κατεύθυνση να μετατραπούν σε νέους τουριστικούς προορισμούς. Το θέμα της απόσυρσης θα ρυθμιστεί νομικά στους επόμενους μήνες με νομοθετήματα που θα έχουν σχέση με την Τράπεζα Γης και την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση και τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα το β' εξάμηνο του 2013.
Η Τράπεζα Γης προορίζεται να αποτελέσει μια "δεξαμενή" για την αγοραπωλησία των άυλων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα δόμησης σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς,η αξιοποίηση και κατεδάφιση τουριστικών και άλλων απαξιωμένων κτιρίων, ακόμα και αυθαιρέτων. Οι τράπεζες γης σχεδιάζεται να δημιουργηθούν σε επίπεδο δήμων ή περιφερειών.

No comments:

Post a Comment