Tuesday, May 21, 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΡΕΙ ΜΑΝΖΑΡΕΚ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 74 ΕΤΩΝ



Ο κιμπορντίστας και ιδρυτικό μέλος του θρυλικού ροκ συγκροτήματος «The Doors», Ρέι Μάνζαρεκ, πέθανε σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, ο Μάνζαρεκ άφησε την τελευταία του πνοή σε κλινική του Ροζενχάιμ της Γερμανίας, περιτριγυρισμένος από μέλη της οικογένειάς του.
Ρέι Μάνζαρεκ, 1996 (REUTERS/Rick Wilking)Ρέι Μάνζαρεκ, 1996 

πολωνικής καταγωγής μουσικός ίδρυσε τους Doors ύστερα από μία τυχαία συνάντηση τον Ιούλιο του 1965 σε παραλία του Λος Άντζελες με τον Τζιμ Μόρισον, ο οποίος σπούδαζε στην ίδια σχολή κινηματογράφου με τον Μάνζαρεκ. Ο Μόρισον ανέλαβε τα φωνητικά του συγκροτήματος και προστέθηκαν ο κιθαρίστας Ρόμπι Κρίγκερ καθώς και ο ντράμερ Τζον Ντένσμορ. Έτσι δημιουργήθηκε το θρυλικό συγκρότημα. 
Οι «The Doors» κυκλοφόρησαν έξι άλμπουμ, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Το ταλέντο του Μάνζαρεκ ως κιμπορντίστα ξεχώρισε στα τραγούδια «Break On Through to the Other Side» και «Light My Fire». Μετά τον θάνατο του Μόρισον το 1971, το συγκρότημα, τριμελές πλέον, κυκλοφόρησε δύο ακόμα άλμπουμ. 
Ο Μάνζαρεκ, ο οποίος μεγάλωσε στο Σικάγο και σπούδασε στη σχολή κινηματογράφου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, τραγουδούσε περιστασιακά στους Doors.  Μετά τη διάλυσή τους, συμμετείχε σε διάφορα συγκροτήματα, όπως το «Nite City».
Παράλληλα, ασχολήθηκε και με τη συγγραφή. Μεταξύ άλλων, το 1998 έγραψε το αυτοβιογραφικό «Light My Fire: My Life with the Doors», που έγινε μπεστ σέλερ. 
Ρόμπι Κρίγκερ και Ρέι Μάνζαρεκ REUTERS/William Brown)Ρόμπι Κρίγκερ και Ρέι Μάνζαρεκ REUTERS/William Brown)«Λυπήθηκα βαθύτατα πολύ μόλις έμαθα για τον θάνατο του φίλου μου και συνοδοιπόρου Ρέι Μάνζαρεκ. Είμαι ευτυχής που έπαιξα μαζί του τα τραγούδια των Doors, την τελευταία δεκαετία. Ο Ρέι ήταν μεγάλο μέρος της ζωής μου και πάντα θα μου λείπει», δήλωσε ο Ρόμπι Κρίγκερ

No comments:

Post a Comment