Sunday, February 3, 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ΑΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΗΣ



Ο Άρης Γαρουφαλής γεννήθηκε στη Σάμο το 1942
Ο Άρης Γαρουφαλής γεννήθηκε στη Σάμο το 1942   

Αθήνα
Σε στενό οικογενειακό κύκλο, κατ' επιθυμίαν της οικογένειά του, κηδεύεται τη Δευτέρα ο διαπρεπής πιανίστας, δάσκαλος, πρόεδρος και διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, Άρης Γαρουφαλής, ο οποίος πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 71 ετών.

Ο Άρης Γαρουφαλής, γεννήθηκε στη Σάμο το 1942 και πήρε δίπλωμα πιάνου- σολίστ από το Εθνικό Ωδείο το 1958. Κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη Μουσική Ακαδημία Mozarteum του Salzburg, στην Ακαδημία του Santiago de Compostella της Ισπανίας και τέλος στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, από την οποία πήρε δίπλωμα πιάνου-σολίστ.

Εκτός από τις μουσικές του σπουδές, ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως του Εθνικού Ωδείου, με το Α΄ Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Εκτελεστών πιάνου για το έτος Chopin και με το Α΄Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Μουσικών, που οργάνωσε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Επίσης, το 2012, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο «Σπύρου Μοτσενίγου» για το σύνολο της υψηλής στάθμης καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής του προσφοράς.

Ως σολίστ είχε συμπράξει με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου της Ελλάδας, την ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, την ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, την ορχήστρα Camerata Academica του Salzburg, την ορχήστρα Pro Musica της Οξφόρδης, τη Φιλαρμονική ορχήστρα της Σιγκαπούρης, την Φιλαρμονική της Φρανκφούρτης (Όντερ), τη Φιλαρμονική της Μόσχας και πολλές άλλες. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Άρη Γαρουφαλή εξέφρασε σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, όπως επίσης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, της οποίας διετέλεσε διευθυντής, επί σχεδόν μια δεκαετία (1995- 2004).

Τη Δευτέρα, το Ωδείο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό σε ένδειξη πένθους για την απώλεια του προέδρου και διευθυντή του.

No comments:

Post a Comment