Monday, February 25, 2013

ARGO-ΟΣΚΑΡ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ


Απονομή Οσκαρ: Το «Argo» κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας το οποίο ανακοίνωσε η Μισέλ Ομπάμα
O Ντάνιελ Ντέι Λούις


Ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας η 85η τελετή απονομής των Όσκαρ. Οι σταρ αφού περπάτησαν στο κόκκινο χαλί, μπήκαν στο Dolby Theater, προκειμένου να μάθουν τους νικητές.

Το Argo κέρδισε, όπως αναμενόταν, το Όσκαρ καλύτερης ταινίας και έγινε έτσι η 85η ταινία που κερδίζει το βραβείο. Η ανακοίνωση του βραβείου έγινε μάλιστα από την Πρώτη Κυρία της Αμερικής την Μισέλ Ομπάμα.

Βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας πήρε ο Ανγκ Λι (Η Ζωή του Πι), Α' Ανδρικού Ρόλου στονΝτάνιελ Ντέι Λούις και Α΄Γυναικείου Ρόλου στην Τζένιφερ Λόρενς.

Ο γεννημένος στην Ταϊβάν Ανγκ Λι κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Η Ζωή του Πι», μιας δραματικής ταινίας σε 3D βασισμένης στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιαν Μαρτέλ.

Πρόκειται για μια περιπέτεια φαντασίας για ένα αγόρι στην Ινδία που επιζεί από το ναυάγιο ενός πλοίου και το οποίο βρίσκεται σε μια σωσίβια λέμβο με μια τίγρη της Βεγγάλης.

«Η Ζωή του Πι» ήταν υποψήφια για 11 Οσκαρ, ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης ταινίας. Ο 58χρονος Λι, ο οποίος άρχισε την καριέρα του σκηνοθετώντας κινέζικες ταινίες, κέρδισε το πρώτο του Οσκαρ το 2006 για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Βrokeback Mountain».

Τρία Όσκαρ έχουν κερδίσει οι Άθλιοι (Β' Γυναικείου Ρόλου, Ηχητικού Μιξάζ και Μέικ Απ), δύο η Ζωή του Πι (Οπτικά Εφέ και Φωτογραφίας), ενώ Β' Ανδρικού Ρόλου κέρδισε οΚρίστοφ Βαλτς. Ο Βάλτς κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία τουΚουέντιν Ταραντίνο, «Django, Ο Τιμωρός», όπου υποδυόταν τον ρόλο ενός εκκεντρικού οδοντίατρου.

«Συμμετείχαμε στο ταξίδι ενός ήρωα και ο ήρωας εδώ είναι ο Κουέντιν. Ανέβηκες στο βουνό επειδή δεν το φοβόσουν», δήλωσε ο Βαλτς αφού παρέλαβε το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

Ο Βαλτς κέρδισε το βραβείο έχοντας ως συνυποψήφιους τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, Άλαν Άρκιν και Τόμι Λι Τζόουνς.

Το «Brave», η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar, που εξιστορεί τις περιπέτειες μιας νεαρής Σκωτσέζας πριγκίπισσας, κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων (μεγάλου μήκους).

Η Αν Χάθαγουεϊ –όπως ήταν αναμενόμενο- κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Οι Άθλιοι», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Βίκτωρος Ουγκώ. Η Χάθαγουεϊ ήταν ένα από τα φαβορί για το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου. 

Το 'Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού κέρδισε η βρετανίδα τραγουδίστρια Αντέλ για το «Skyfall» , θέμα της ομώνυμης  τελευταίας ταινίας του Τζέιμς Μποντ.

Η 24χρονη σταρ, η οποία είχε τραγουδήσει το «Skyfall»  λίγα λεπτά νωρίτερα κατά την έναρξη της 85ης τελετής των 'Οσκαρ, παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο με δάκρυα στα μάτια.

«Είναι υπέροχο», δήλωσε συγκινημένη και αμέσως πρόσθεσε: «Και εσείς είστε υπέροχοι».

Ο Κλαούντιο Μιράντα κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας με την ταινία «Η Ζωή του Πι».

Όσκαρ καλύτερου μοντάζ κέρδισε το Argo, καλύτερης ξένης ταινίας το Amour.  Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων αναδείχθηκε το Brave, ενώ το Όσκαρ κοστουμιών πήρε η Άννα Καρένινα.

Το Όσκαρ Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης κέρδισαν οι Ρικ Κάρτερ και Τζιμ Έρικσον για την ταινία «Λίνκολν».

Η αυστριακή ταινία «Αγάπη» κέρδισε  το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Χάνεκε, η οποία θεωρείτο ένα από τα φαβορί, εξιστορεί τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης ενός ζευγαριού ηλικιωμένων στο Παρίσι, καθώς η γυναίκα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής της.

No comments:

Post a Comment