Friday, November 23, 2012

ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




«Η παρατήρηση της χλωρίδας της Ελλάδας δημιουργεί ένα κοσμικό, θρησκευτικό συναίσθημα, που σε συγκλονίζει, σε οδηγεί στην ποίηση, στο συμβολισμό, στην αλληγορία, άρα στο φόβο των ελληνικών μύθων», τα λόγια αυτά ανήκουν στον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Πρόκειται για την αντίδραση μιας ιδιοφυΐας όταν ήρθε σε επαφή με τον πλούτο των φυτών της Ελλάδας.

Είναι 6.200 φυτά, με τα 1.150 να είναι ενδημικά, ή ενδοχώρια, κατά τον Ιπποκράτη.

Γι’ αυτόν τον τεράστιο πλούτο, τις ονομασίες των βοτάνων, τις ιδιότητές τους, τη χρήση τους, γνώσεις που έχουμε από την αρχαιότητα, την εποχή του Ομήρου, έως σήμερα, και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, μέσα από τη μυθολογία, τις παραδόσεις, τις γιαγιάδες, «γραμμένες πια ανεξίτηλα στην ψυχή μας ως μνήμη», μίλησε ο δρ βοτανολόγος – γεωπόνος ΑΠΘ, Νικόλαος Σαμαρίδης, ένας έμπειρος επιστήμονας, ένας χείμαρρος όταν αρχίζει να αποκαλύπτει το «μαγικό» κόσμο των βοτάνων που κρύβει κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Η Ελλάδα είναι παράδεισος, κυρίως στα νησιά της νότιας και κεντρικής Ελλάδας, λέει ο κ. Σαμαρίδης, επισημαίνοντας πως λόγω των ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών, η Ελλάδα έχει μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες του κόσμου.

Ιδιαίτερα, για τον πλούτο της Κρήτης, όπου βρίσκεται το 33% της ελληνικής χλωρίδας, όσα βότανα δηλαδή, υπάρχουν στην Αγγλία, ο κ. Σαμαρίδης εξηγεί πως σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, πριν εκατομμύρια χρόνια, που είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί χλωρίδα από την Ασία και την Αφρική.

Τα βότανα και τα χορτάρια που φυτρώνουν στην Ελλάδα, καλύπτουν σύμφωνα με τον κ. Σαμαρίδη, το 80% των αναγκών των Ελλήνων τόσο για να λαμβάνουν τις σωστές φυσικές ουσίες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος όσο και για την αυτοθεραπεία. Για το υπόλοιπο 20%, όπως σημειώνει, οι Έλληνες μπορούν να στραφούν σε εισαγόμενα βότανα.

Για κάθε εποχή, το οπλοστάσιο της φύσης κρύβει το φάρμακο. Το φθινόπωρο ο οργανισμός έχει να «παλέψει» με την υγρασία και το Χειμώνα με το κρύο. Υπάρχουν βότανα με τα οποία μπορούν να «θωρακίσουν» τον οργανισμό, βότανα που αντιμετωπίζουν τις αερογενείς λοιμώξεις, το κοινό κρυολόγημα, ενισχύουν το αναπνευστικό σύστημα και κυρίως το ανοσοποιητικό. Υπάρχουν τα αρωματικά βότανα που θερμαίνουν το σώμα, όπως το τσάι, μαλοτήρας στην Κρήτη, σιδερίτης στην υπόλοιπη Ελλάδα, το τίλιο στη Μακεδονία, αλλά και το φασκόμηλο και το θυμάρι.

«Μέσα στο άρωμά τους κρύβουν τη θερμαντική ιδιότητα και είναι το καλύτερο αντιμικροβιακό»,επισημαίνει. Υπάρχουν επίσης, και εκείνα που ενισχύουν τον ανθρώπινο οργανισμό με βιταμίνη C, όπως τα καρπίδια της άγριας τριανταφυλλιάς, οι πιπεριές, τα ακτινίδια και βέβαια τα πολλά πορτοκάλια.

Συνταγές -φάρμακο με βότανα για το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό υπάρχουν πολλές στο blog του κ. Σαμαρίδη «dr-samaridisnick.blogspot.gr», στο οποίο τονίζεται πως «Καμιά οδηγία παραδοσιακής χρήσης βοτάνων δεν υποκαθιστά την ιατρική αγωγή».

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου οι νέοι άνθρωποι αναζητούν μια διέξοδο, τα βότανα μπορούν να αποτελέσουν λύση.

Ο κ. Σαμαρίδης καλεί τους νέους αγρότες εκτός από τα αρωματικά φυτά, στα οποία η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα, να καλλιεργήσουν και δασικούς θάμνους, όπως κούμαρα, κράνα, κράταιγο για τη ρύθμιση της πίεσης, άγρια τριανταφυλλιά. Υπάρχει και η τεχνογνωσία και τα φυτώρια, υπογραμμίζει.

Στην ερώτηση εάν οι σημερινοί Έλληνες γνωρίζουν τα βότανα, απαντά πως οι άνθρωποι που ζουν στην Κρήτη, τα νησιά, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές, γνωρίζουν τα βότανα, τις ιδιότητές τους και τα χρησιμοποιούν.

Ο κ. Σαμαρίδης μιλάει με σεβασμό για τους ηλικιωμένους ανθρώπους στην επαρχία της Ελλάδας που του μεταλαμπάδευσαν τη γνώση τους. «Ανατροφοδοτούμαστε από τον απλό κόσμο», λέει και προσθέτει πως η γνώση της θεραπευτικής χρήσης των βοτάνων είναι επίσης «βουκολική, δηλαδή, οφείλεται στην παρατήρηση των ζώων, πώς αυτά χρησιμοποιούν τα βότανα στην ασθένεια».

Αυτές τις γνώσεις που έχει ο ίδιος, προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις διευρύνει αλλά και να τις μεταφέρει. Τα παραδείγματα πολλά. Στο βοτανικό κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρας Διομήδους, που βρίσκεται στο Χαϊδάρι, ανήκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, και είναι έκτασης 200 στρεμμάτων, ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, γίνεται μία φορά κάθε δύο μήνες, ανοιχτή περιδιάβαση και σπουδή πάνω στα βότανα. Σε αυτή, συμμετέχουν άνθρωποι που αγαπούν τα βότανα και ο κ. Σαμαρίδης τους «διδάσκει».

Περιγράφει το τμήμα του κήπου με τα ιστορικά φυτά. Πρόκειται για φυτά που αναφέρονται στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία ως αφιερώματα στους θεούς και φυτά που αναφέρονται στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Εκεί, καλλιεργείται ο Νάρθηκας (Ferula communis) με τον κούφιο βλαστό του, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά και τη μετέφερε κρυφά από τους Θεούς του Ολύμπου στους ανθρώπους. Επίσης, η Άκανθος, από τα φύλλα της οποίας προήλθε η έμπνευση για τη διακόσμηση των κιονόκρανων του Κορινθιακού ρυθμού. Σε περιοχές με αρχαία, όπως της Ακρόπολης και του Σουνίου, φυτρώνουν πολλές Άκανθοι και Νάρθηκες.

«Κανένα μνημείο και έργο τέχνης δεν θα υπήρχαν, εάν προηγουμένως δεν υπήρχε η αρμονική ένωση του ανθρώπου με τη φύση», σημειώνει συγκινημένος ο κ. Σαμαρίδης, κάνοντας λόγο για την «αναλογία της φύσης. Αναλογία μεταξύ της φύσης, του ανθρώπου και των δημιουργημάτων του».

Το ίδιο συγκινημένος και υπερήφανος μιλάει για την εμπειρία του στην Αρχαία Επίδαυρο, όπου είχε βρεθεί την περασμένη Άνοιξη, και ήταν ένας από τους εμπνευστές της ιδέας να δημιουργηθεί στην περιοχή ένας Ασκληπιείος Βοτανικός Κήπος.

Μιλάει για τη σύνδεση των «ιερών βοτάνων» με την Ιατρική του Ασκληπιού, στηριζόμενος στη μυθολογία, αλλά και στην ανάλυση των ονομάτων. 

Για παράδειγμα, ονόματα από βασικές θεότητες και ήρωες της περιόδου του Ασκληπιού είχαν δοθεί σε βότανα. Κενταύρια, ονομάστηκε το φυτό από τον Κένταυρο Χείρωνα της ελληνικής μυθολογίας ή το φυτό Παιώνια από το όνομα Παίων, που ήταν μαθητής του Ασκληπιού. Εν τω μεταξύ, τέτοια ονόματα συναντάμε και σε ανθρώπους στη συγκεκριμένη περιοχή, ακόμη και σήμερα, όπως για παράδειγμα το όνομα Ηπιόνη, γυναίκα του Ασκληπιού.

Για τους πυρετούς και τις γρίπες που θα βάλουν σε δοκιμασία αυτή την περίοδο τον οργανισμό των ανθρώπων και για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστούν με βιταμίνες από βότανα, αλλά και χόρτα της εποχής ο κ. Σαμαρίδης πρόκειται να μιλήσει με θέμα «Βότανα για υγεία και φυσική αντοχή», σήμερα, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στην Πάχη Μεγάρων.

No comments:

Post a Comment