Friday, November 9, 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ



Πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΕΡΤ, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η νέα κινηματογραφική πολιτική της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ κ. Νίκος Τέλλης αναφέρθηκε στο αυξημένο αίσθημα ευθύνης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για τη στήριξη του Κινηματογράφου και του θεσμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ιδίως τώρα, αυτά τα δύσκολα χρόνια της πρωτοφανούς κρίσης: «Η τέχνη, και ιδίως ο κινηματογράφος, αποτυπώνει τις διεργασίες και τα υπόγεια ρεύματα, δίνει ανάσες για να διαβούμε τις δυσκολίες» ανέφερε ο κ. Τέλλης και πρόσθεσε ότι «η υποστήριξή του εντάσσεται στον κοινωνικό ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ αναφέρθηκε κωδικοποιημένα στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που αφορούν στη στήριξη του Ελληνικού Κινηματογράφου και των δημιουργών του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του κ. Χάρη Παπαδόπουλου, μέλους του Δ.Σ., στη διαμόρφωση και εξειδίκευσή τους. 

Οι αποφάσεις αυτές συνίστανται :
• στην ανακοίνωση της χρηματοδότησης 35 ταινιών,
• στη μετονομασία της Επιτροπής του 1,5% σε «Επιτροπή Διαχείρισης Πόρων για τον Κινηματογράφο», 
• στην αναμόρφωση και επέκταση της προγραμματικής συμφωνίας ΕΡΤ-ΕΚΚ,
• στην παραγωγή ταινιών από την ίδια την ΕΡΤ και τη χρηματοδότηση έτοιμων ταινιών, 
• στην ανάληψη πρωτοβουλιών και θετικών μέτρων για την προβολή και προώθηση των ταινιών (διάθεση δωρεάν διαφημιστικού χρόνου, συμμετοχή στα κόστη προβολής και προώθησης ταινιών σε διεθνή φεστιβάλ, παραγωγή ειδικών εκπομπών για την προώθηση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, δημιουργία σταθερών ζωνών προβολής των ταινιών από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ, μέτρα προώθησης των ταινιών στο εξωτερικό κλπ),
• στην παραγωγή ειδικών εκπομπών για την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου και την καθιέρωση σταθερών ζωνών για την τηλεοπτική προβολή τους και 
• στην περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη της ταινίας μικρού μήκους, βελτιώνοντας τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά  - ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε χρονιάς – το ειδικό σχετικό πρόγραμμα της ΕΡΤ «ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ», το οποίο μάλιστα εντάσσεται στο 1,5%.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Χάρης Παπαδόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην απόφαση της ΕΡΤ να ξεμπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις ταινιών και να διαθέσει με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της κ. Νίκου Σίμου , ως πρώτο πακέτο για τη χρονική περίοδο 2012-2013, ποσόν ύψους 3.450.000 ευρώ, που αφορά στην παραγωγή 35 συνολικά ταινιών.

Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην πρόθεση της ΕΡΤ να προχωρήσει σε: 
α) ανταλλαγές πακέτων κινηματογραφικών ταινιών κάθε είδους με άλλους ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μέλη της European Broadcasting Union (EBU) προκειμένου να γνωρίσουν ευρύτερα διεθνή κοινά την Ελληνική κινηματογραφική παραγωγή και
β) δικτυώσεις με διεθνείς φορείς για την προβολή, διανομή και προώθηση των ελληνικών ταινιών.

Ακόμα, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τη δημιουργία ετήσιου κινηματογραφικού θεσμού με τον προσωρινό τίτλο «Κινηματογραφικός Μαραθώνιος», που θα πραγματοποιείται στους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων», στο πλαίσιο του οποίου θα προβάλλονται 100 ταινίες ισάριθμων κινηματογραφικών δημιουργών. 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 κ. Κώστας Μπλιάτκας, ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η ΕΡΤ3 στον κινηματογράφο γενικότερα, αλλά και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ενισχύει και φέτος οικονομικά. «Στη δύσκολη συγκυρία, ο πολιτισμός βρίσκει τον τρόπο να ανθίσει, δίνοντας εναύσματα αφενός για δημιουργία, αφετέρου για αφύπνιση του κοινού», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπλιάτκας

Τα στελέχη της ΕΡΤ καλωσόρισε ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος ευχαρίστησε την ΕΡΤ για τη συνεχιζόμενη αρωγή προς το Φεστιβάλ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Φεστιβάλ χρωστά πολλά στην ΕΡΤ, υπάρχει εξ αιτίας της υποστήριξης που αυτή παρέχει κάθε χρόνο».

No comments:

Post a Comment