Saturday, November 24, 2012

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ




      
 Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στα πολύτιμα προϊόντα της ελληνικής γης, που έρχονται και πάλι στο προσκήνιο λόγω κρίσης,  παρουσιάζουν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 που θα προβληθούν την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, στις 23:00. 
  Πολλοί είναι οι Έλληνες που αναζητούν νέους τρόπους για να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Όσοι διαθέτουν χωράφια προσπαθούν να τα αξιοποιήσουν και να παράγουν προϊόντα με προστιθέμενη αξία. O Νίκος Ασλανίδης επισκέπτεται αυτή τη φορά το εργαστήριο αξιοποίησης αυτοφυών φυτών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», όπου σήμερα καλλιεργούνται 1500 είδη φυτών. Οι εργαζόμενοι του εργαστηρίου προσπαθούν να προωθήσουν τα φυτά αυτά για συστηματική καλλιέργεια, καθώς αποτελούν ελπιδοφόρα απάντηση στη δύσκολη εποχή που διανύουμε.
Παρ’όλο που η χώρα μας είναι ο «παράδεισος» των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, αυτός ο θησαυρός της παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτος. Η εκπομπή καταγράφει την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ενός γιατρού από την Πτολεμαΐδα, ο οποίος -μαζί με μία ομάδα φίλων- καλλιεργεί 300 στρέμματα με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Οι ίδιοι δημιούργησαν και ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων από αυτά τα φυτά, τα οποία ήδη εξάγουν σε επτά χώρες. 
Επόμενος σταθμός της εκπομπής είναι η περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εκεί, πέντε πρώην άνεργες γυναίκες αποφάσισαν, επίσης, να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτόν τον τομέα. Δημιούργησαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Μυγδονία» και τα προϊόντα τους γίνονται ανάρπαστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.               

Μεταδίδεται: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, στις 23:00
Έρευνα – παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης 
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης 
Μοντάζ:  Παναγιώτης Σκούρτης, Νίκος Παπαναστασίου
Σκηνοθεσία: Κωστής Κουμαρίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μπέτυ Πόδα   

No comments:

Post a Comment