Wednesday, November 28, 2012

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ


ΤΟ 2014 ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η πόλη Κλουζ-Ναπόκα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ρουμανίας, θα είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2015

Η απόφαση ελήφθη από ειδική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν οργανώσεις νεολαίας και συνεργαζόμενοι οργανισμοί, σε συνεδρίαση το περασμένο Σάββατο στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, την πόλη που θα φέρει τον τίτλο Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2013. 

Η υποψηφιότητα της Κλουζ-Ναπόκα κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Pont Group και στηρίχθηκε από περισσότερες από 30 τοπικές οργανώσεις νεολαίας. 

Από τις 12 ευρωπαϊκές πόλεις που διεκδίκησαν τον τίτλο στο τελικό στάδιο αξιολόγησης έφθασαν η Κλουζ-Ναπόκα, το Ιβάνοφο της Ρωσίας, η Βάρνα της Βουλγαρίας και το Βίλνιους της Λιθουανίας. 

Οι τέσσερις υποψήφιες πόλεις παρουσίασαν προγράμματα και δυναμική άποψη σε θέματα που αφορούν την ανεργία των νέων ανθρώπων, την κοινωνική ενσωμάτωση και δράσεις για τη νεολαία. 

Ο δήμαρχος της Κλουζ-Ναπόκα, πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση της ειδικής επιτροπής να ανακηρυχθεί η πόλη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014 αποτελεί το διαβατήριο της υποψηφιότητάς της για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. 

"Είναι μία αναγνώριση του γεγονότος ότι έχουμε να δείξουμε πράγματα στην Ευρώπη, ότι έχουμε ευρωπαϊκές αξίες στην πόλη μας. Είμαστε μία μικρή Ευρώπη στη χώρα μας και πιστεύω ότι μπορούμε να εδραιώσουμε μοντέλα καλών πρακτικών στα πεδία του πολιτισμού και της νεολαίας", υπογράμμισε ο κ. Μποκ. 

"Ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε τις τοπικές αξίες σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον. Έχουμε τους πόρους, έχουμε περισσότερους από 100.000 φοιτητές που δίνουν ανάσα δροσιάς στη ζωή και στη δημιουργικότητα της πόλης", είπε ο δήμαρχος της Κλουζ-Ναπόκα σημειώνοντας ότι αναμένει αύξηση των αφίξεων τουριστών το 2015 κατά 15-20% και άνοδο των ξένων επενδύσεων. 

Οι πόλεις Ρότερνταμ της Ολλανδίας, Τορίνο της Ιταλίας και Αμβέρσα του Βελγίου ήταν Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Νεολαίας το 2009, το 2010 και το 2011. 

Φέτος, τον τίτλο έχει η πόλη Μπράγκα της Πορτογαλίας, που υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα για τη ενεργό συμμετοχή των νέων στην κοινωνική ζωή. 

Το 2014 Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας θα είναι η Θεσσαλονίκη. 

No comments:

Post a Comment