Monday, November 5, 2012

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ


Tα σχέδια του Οργανισμού Αθήνας για το Τατόι ανατρέπει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να αναλάβει την εκμετάλλευση των βασιλικών ανακτόρων, ένα ακίνητο φιλέτο που βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
Την περασμένη Παρασκευή σε συνέδριο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η επικεφαλής του ΟΡΣΑ κ. Παρασκευή Μπάτσου παρουσίαζε το σχέδιο του Οργανισμού (σ.σ εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος) για την αξιοποίηση των 42.000 στρεμμάτων του ακινήτου με ΣΔΙΤ, από τα οποία η μελέτη καθορίζει χρήσεις γης για τα 22.500 στρέμματα.
«Αυτή είναι περιουσία του ελληνικού λαού, η οποία καλό είναι να αξιοποιηθεί με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το management να το αναλάβει ιδιώτης» δήλωσε η κ. Μπάτσου, επισημαίνοντας ότι το Τατόι αποτελεί ένα «ισχυρό brand name που για να αποδώσει πρέπει να επενδύσεις στο περιβάλλον και τον πολιτισμό του».  
Όπως αναφέρθηκε, το κτήμα διέπεται από ένα ευρύ και σύνθετο θεσμικό πλαίσιο καθώς για την προστασία του υπάρχουν τέσσερα προεδρικά διατάγματα. Όλα τα κτίρια του Τατοίου (14.500.000 τ.μ) είναι χαρακτηρισμένα μνημεία και το κεντρικό τμήμα ιστορικός τόπος. Το Τατόι ανήκει επίσης στο δίκτυο Natura και προστατεύεται από το καθεστώς προστασίας που έχει θεσπιστεί για την Πάρνηθα.
Εδώ και καιρό όμως το ΤΑΙΠΕΔ έχει αξιολογήσει τα πρώην βασιλικά ανάκτορα ως ένα πολύ σημαντικό ακίνητο του δημοσίου που θα μπορούσε να προσελκύσει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον και να αποφέρει σημαντικά έσοδα για το δημόσιο.
Πηγές από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αναφέρουν ότι το Τατόι πρόκειται να περάσει εντός των επομένων ημερών στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, προς αξιοποίηση. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και καιρό στο Ταμείο που «πακετάρει» την δημόσια περιουσία έχουν αρχίσει να μελετούν αντίστοιχα κτήματα του εξωτερικού όπως είναι το Waddesdone Estate της οικογένειας Ρότσιλντ στη Βρετανία, όπου από ένα κτήμα 30.000 στρεμμάτων επεκτάθηκε σε 70.000 στρέμματα και σήμερα η επισκεψιμότητά του ανέρχεται σε 300.000 επισκέπτες ετησίως.
Παρόμοια χαρακτηριστικά εμφανίζει και το Τατόι. Σύμφωνα με την μελέτη του ΟΡΣΑ τα πρώην ανάκτορα της βασιλικής οικογένειας, αποτελούν ένα κορυφαίο περιαστικό πάρκο που πρέπει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του με ήπιες αναπτύξεις και ταυτόχρονα να αποτελέσει ένα κέντρο αναψυχής και πολιτισμού (μουσείο, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.α), χωρίς να αποκλείονται μέσα σε αυτό και επενδυτικές χρήσεις όπως είναι καφέ, εστιατόρια, καφενείο και ξενοδοχείο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και σήμερα χωρίς υποδομές το Ταιτόι επισκέπτονται περίπου 9.000 επισκέπτες το χρόνο (σχολεία, πολίτες).
Ως το 1960 υπήρχαν προϊόντα με την σφραγίδα του κτήματος καθώς στο Τατόι υπήρχε ένα εντυπωσιακό αγρόκτημα με οινοποιείο, βουστάσιο, ελαιώνα. Η μελέτη που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός και έχει σταλεί και στο ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την αναβίωση της παράδοσης με την δημιουργία μίας πρότυπης μονάδας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε έκταση 1.500 στρεμμάτων.
Το κόστος αποκατάστασης του κτήματος υπολογίζεται από τον ΟΡΣΑ στα 100 εκ. ευρώ, κάποια από τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Με την λειτουργία του ο Οργανισμός προβλέπεται ότι θα απασχολήσει 1.000 άτομα και θα προκύψουν 200 μόνιμες θέσεις.

No comments:

Post a Comment