Friday, October 5, 2012

FACEBOOK-ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΧΡΗΣΤΕΣ


 Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, το Facebook, ξεπέρασε πλέον και το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου χρηστών, όπως έκανε γνωστό ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. 

Το δίκτυο, που ιδρύθηκε το 2004 στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, προσβλέπει στις μεγάλες και αναξιοποίητες αγορές τού αναπτυσσόμενου κόσμου για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Το ποσοστό τού συνολικού πληθυσμού που χρησιμοποιεί το Facebook στις έξι ηπείρους, σύμφωνα με το BBC, έχει ως εξής κατά προσέγγιση: Βόρεια Αμερική 45%, Αυστραλία 42%, Ευρώπη 30%, Νότια Αμερική 34%, Ασία 7% και Αφρική 5%. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη χρήση είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδονησία.

Όμως, σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Κίνα και η Ρωσία, το Facebook έχει σχετικά μικρή διείσδυση και, αντίθετα, την προτίμηση των ντόπιων έχουν κλέψει ορισμένα μεγάλα εγχώρια κοινωνικά δίκτυα (π.χ. στη Ρωσία το δίκτυο Vkontakte και την Κίνα το RenRen και το Sina Weibo).

Ο μέσος χρήστης του Facebook σήμερα είναι 22 ετών, ενώ οι χρήστες που έχουν πρόσβαση σε αυτό από κάποια κινητή συσκευή, ανέρχονται σε περίπου 600 εκατ. (48 εκατ. περισσότεροι από τον Ιούνιο, φέτος). Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, το ένα δισεκατομμύριο των χρηστών είναι υπεύθυνο μέχρι σήμερα για 1,13 τρισεκατομμύρια "like" και για 219 δισεκατομμύρια φωτογραφίες.

Συνολικά, σύμφωνα με τις στατιστικές που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή το ορόσημο του αριθμού των χρηστών, οι χρήστες του Facebook έχουν δηλώσει φίλοι μεταξύ τους περίπου 140,3 δισεκατομμύρια φορές.

Παρά πάντως τη ραγδαία επέκτασή του, το δίκτυο, που πρόσφατα εισήχθη στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, έχει δει τη μετοχή του να πέφτει από τα 38 δολάρια στα 22. 

Οι απογοητευμένοι επενδυτές έχουν προσδοκίες ότι το Facebook θα καταφέρει να «γεννήσει» περισσότερα έσοδα από τις στρατιές των χρηστών του, ιδίως, μέσω διαφήμισης. 

Όμως, δεν είναι σίγουρο ότι οι χρήστες βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, ενώ, αυξάνονται και οι ανησυχίες πολλών -ιδίως στην Ευρώπη- για πιθανές παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων τους.

No comments:

Post a Comment