Tuesday, October 23, 2012

ΔΑΣΟΣ-ΔΑΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ




Στο δάσος και τα δασικά προϊόντα είναι αφιερωμένη η «Μητέρα Γη» της ΕΤ3 στην πρώτη εκπομπή του δεύτερου κύκλου που θα μεταδοθεί την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012, στις 13:30.
Η εκπομπή ‘‘ανηφορίζει’’ από τη γραφική κωμόπολη Γουμένισσα και φτάνει στο όμορφο Πάικο, όπου ο Δασάρχης ενημερώνει για τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την εκμετάλλευση του δάσους και τους σωστούς τρόπους αειφορικής διαχείρισής του. 
Στη συνέχεια, οι δασεργάτες, ακολουθώντας τα μονοπάτια του δάσους παρέα με τα ζώα, παρουσιάζουν τον παραδοσιακό τρόπο μεταφοράς της εμπορεύσιμης ξυλείας. 
Στο πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη- Βραστάμων, στη Χαλκιδική, νέοι δασεργάτες μιλούν για τις δυσκολίες και τα πλεονεκτήματα του επαγγέλματός τους. Μέσα από τη συζήτηση των τριών γεωπόνων της εκπομπής με το Δασάρχη αναδεικνύεται ο ιδιαίτερος ρόλος του πανεπιστημιακού δάσους του Ταξιάρχη- Βραστάμων για τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας.
Επίσης, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Ηλίας Βουλγαρίδης τονίζει τα θετικά αποτελέσματα στη ζωή του δάσους από την ορθολογική και αειφορική διαχείρισή του από τους δασεργάτες, δασολόγους, δασοπόνους, υλοτόμους, δασοφύλακες, πάντοτε με επιστημονική καθοδήγηση και εφαρμογή. 
Προϊόντα απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου, τα οποία είναι παράγωγα του ξύλου, παρουσιάζονται σε ένα εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού και σε μια βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου. 
Τέλος, μέλη του γυναικείου συνεταιρισμού Ταξιάρχη Χολομώντα παρουσιάζουν τη διαδικασία παρασκευής ενός ξεχωριστού ηδύποτου με την αξιοποίηση προϊόντων του δάσους, όπως είναι τα βατόμουρα. 

Μεταδίδεται: Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012, στις 13.30
Παρουσίαση: Χριστίνα Μαραντέλου, Στάθης Καπούλας, 
Ευρώπη-Σοφία Δαλαμπίρα, Χριστίνα Φωτίου
Διεύθυνση Παραγωγής - σενάριο: Γιώργος Μαραντέλος
Σκηνοθεσία - μοντάζ: Γιώργος Αγγελούδης
Ρεπορτάζ: Άννα Σταματοπούλου

No comments:

Post a Comment