Thursday, October 18, 2012

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Εκδήλωση μελέτης με θέμα «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, η οποία εντάσσεται στην ανάλυση και άσκηση πολιτικών στα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό τουρισμό και εγκαινιάστηκε πέρυσι από το ΞΕΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία, τo ποσό των 400 εκατ. ευρω μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της χώρας τα επόμενα 2-3 έτη ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού ενώ το Σχέδιο Νόμου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του 2012.
Στα κύρια συμπεράσματα της αναφερόμενης μελέτης καταγράφεται ότι τα έσοδα που προκύπτουν ετησίως από 5 εκατ. περίπου ασθενείς του ιατρικού τουρισμού προσεγγίζουν τα 20 εκατ. δολάρια με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια. Επισημαίνεται ότι το μέγεθος αναφέρεται μόνο στον ιατρικό τουρισμό επιλογής, και μόνο στις δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών (όχι ταξίδι και διαμονή εκτός νοσοκομείων). Οπως τονίζεται οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι οι, Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία, Τουρκία.
Σύμφωνα με τη μελέτη «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σχετικά λιγότερο για ιατρικούς σκοπούς, ίσως επειδή οι ανάγκες υγείας τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης. Αντίθετα η μεσαία τάξη στην Ασία και στην Αμερική τείνει να πληρώνει ιδιωτικά, και ίσως αυτό εξηγεί την μεγαλύτερη ανάπτυξη προορισμών στην Ασία και την Νότιο Αμερική.
«Το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού. Εμείς οι επαγγελματίες της διαμονής, θεωρούμε τον ιατρικό τουρισμό σε συνδυασμό με τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες για την άμβλυνση της μεγαλύτερης παθογένειας του ελληνικού τουρισμού που είναι η εξαιρετικά υψηλή εποχικότητα που χαρακτηρίζει την τουριστική μας λειτουργία. Και αναφέρομαι στην εποχικότητα του 52% το 3ο τρίμηνο που χαρακτηρίζει την τουριστική λειτουργία μας, σε σχέση με την Τουρκία που καταγράφει 39 %, ίδιο ποσοστό με την Ιταλία ή ακόμη και την Αίγυπτο που είναι στο 25%» τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης.
Από την πλευρά του το υπουργείο Τουρισμού και η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι η πολιτεία θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε σωστή πρωτοβουλία που θα αφορά τον ιατρικό τουρισμό.
 Περιγράφοντας τα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε «οι στόχοι μας στα πλαίσια της νομοθετικής πρωτοβουλίας που έχουμε αναλάβει από κοινού το υπουργείο Τουρισμού με το υπουργείο Υγείας είναι οι εξής: σύνταξη νόμου για τον Ιατρικό Τουρισμό, που θα βάζει τέλος στις νομικές ασάφειες, γύρω από το θέμα, αλλά παράλληλα θα καλύπτει και τα σχετικά νομικά κενά, σύσταση Επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, που θα παρακολουθεί το θέμα και θα καταθέτει προτάσεις για την ανάπτυξη και βελτίωσή του, εναρμόνιση με την σχετική κοινοτική Οδηγία για την διασυνοριακή περίθαλψη, που θέτει τους ελάχιστους όρους για την ασφάλεια, την πληροφόρηση, την αστική ευθύνη και πιστοποίηση νοσοκομείων και ξενοδοχείων, με υψηλές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν τόσο την ιατρική περίθαλψη όσο και το συνολικό πακέτο της οργάνωσης της διαμονής και της μεταφοράς του ιατρικού τουρίστα, καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής στην χώρα μας.

No comments:

Post a Comment