Friday, October 5, 2012

Δύο πατρίδες, μία μνήμη






   Το πρώτο μέρος μιας μεγάλης έρευνας για τους ανθρώπους που ανταλλάχθηκαν υποχρεωτικά μετά τη συνθήκη της Λωζάνης, παρουσιάζουν τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3 την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, στις 23:00. Τότε, 1.650.000 Χριστιανοί από τη Μικρά Ασία και 670.000 Μουσουλμάνοι που ζούσαν στην Ελλάδα, πήραν   αναγκαστικά το δρόμο της προσφυγιάς. Η εκπομπή επιχειρεί να προσεγγίσει το θέμα και από τις δύο πλευρές, αναδεικνύοντας τους στενούς δεσμούς, αλλά και τα τραύματα που έδεσαν τη μοίρα των δύο λαών.
Σήμερα, υπάρχουν στην Τουρκία 400 προσφυγικοί σύλλογοι που αποκαλούνται σύλλογοι ανταλλαχθέντων. Ο Νίκος Ασλανίδης επισκέπτεται τη γειτονική χώρα και καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που η ζωή τους άλλαξε από τη μία στιγμή στην άλλη. Οι Μουσουλμάνοι που εγκατέλειψαν την Ελλάδα μετά τη συνθήκη της Λωζάνης πέθαναν αναπολώντας τον τόπο που γεννήθηκαν. Το ίδιο όμως συνέβη με τους Χριστιανούς που ήρθαν στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Παράλληλοι βίοι, με πρωταγωνιστές όχι μόνο τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και τους απογόνους τους.
Ενενήντα χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, χιλιάδες άνθρωποι από την Ελλάδα και την Τουρκία  ταξιδεύουν στις γενέτειρες πόλεις και τα χωριά των προγόνων τους, όχι ως τουρίστες, αλλά ως προσκυνητές.  Ο φακός της εκπομπής παρακολουθεί το πώς βιώνουν σήμερα τον αντίκτυπο της προσφυγιάς οι απόγονοι των  ανταλλαχθέντων, οι οποίοι επισκέπτονται με συγκίνηση τις προγονικές τους εστίες και επιστρέφουν έχοντας μαζί τους λίγο χώμα ή πέτρες για να τους θυμίζουν τον τόπο καταγωγής τους. 


Μεταδίδεται: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012, στις 23:00
Έρευνα – παρουσίαση: Νίκος Ασλανίδης 
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης 
Μοντάζ:  Παναγιώτης Σκούρτης 
Σκηνοθεσία: Κωστής Κουμαρίδης, Γιώργος Μπότσος
Διεύθυνση Παραγωγής: Μπέτυ Πόδα   

No comments:

Post a Comment