Saturday, October 27, 2012

'ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ' ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Η ανάσταση σε μια «εμπόλεμη»οικονομικά και κοινωνικά περίοδο, ο επαναπροσδιορισμός του αξιακού πλέγματος και των ιδανικών ενσαρκώνουν όχι μόνο το ψυχρό σήμερα, αλλά το «Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και του Μίκη Θεοδωράκη, που θα παρουσιασθεί την Δευτερα  29 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στην παράσταση συμμέτεχουν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Κώστας Ραφαηλίδης και ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας στον ρόλο του αφηγητή. 

Η συναυλία, στην οποία θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από τον συνθέτη του έργου Μίκη Θεοδωράκη, οργανώνεται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Το «Αξιον Εστί», μια πολυσήμαντη λέξη, μια θρησκευτική ηχώ με πανανθρώπινη χροιά δεν είναι μόνο το έργο των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκη Θεοδωράκη, αλλά είναι και ένα ηθικό μήνυμα. Το μήνυμα του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό κορμό.

«Άξιον Εστί, το φως της πίστεως, σε αντίθεση με το σκοτάδι που επικρατεί στην εποχή που διάγουμε» είναι το μήνυμα του εορτασμού από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Το «Άξιον Εστί» είναι το όνομα της εικόνας της Παναγίας, η οποία εκτίθεται δώδεκα μέρες τώρα στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Το «Άξιον Εστί», του Οδυσσέα Ελύτη, βασισμένο στο εγκώμιο «Αι γεννεαί πάσαι», γλαφυρά απεικονίζει μια αδυσώπητη κατοχική περίοδο, αλλά προφητικά αναπαριστά το δυστυχές μέλλον. Η πενιχρή συγκυρία του '40 απεικονιζόμενη στο έργο του Ελύτη ξαναγεννιέται κυριολεκτικά και μεταφορικά σήμερα. 

Ένα «Αξιον Εστί» φαίνεται να είναι το βάλσαμο στη σημερινή πραγματικότητα της κρίσης.

No comments:

Post a Comment