Thursday, October 25, 2012

ΜΙΝΙ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ


Είναι η συσκευή που δημιούργησε νέα τάση στην αγορά των φορητών επικοινωνιών. Αποτελώντας κάτι ανάμεσα σε λάπτοπ και κινητό τηλέφωνο, έδωσε καινούργιο νόημα στη λέξη ταμπλέτα - που σήμερα δεν σημαίνει (μόνο) εντομοαπωθητικό. Ο λόγος για το iPad, τη συσκευή που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά των υπολογιστών tablet (με τζίρο 66,4 δισ. δολάρια), το οποίο από χθες απέκτησε ένα μικρότερο αδερφάκι. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ παρουσίασε τη μίνι έκδοση του iPad, διαψεύδοντας… τον ίδιο τον ιδρυτή της εταιρείας: πριν από δύο χρόνια ο Στιβ Τζομπς είχε δηλώσει ότι οι ταμπλέτες μικρότερου μεγέθους θα αποτύχουν, γι' αυτό και δεν πρόκειται να τις κατασκευάσει η Apple!

Από τότε, εκτός από τον θάνατο του Τζομπς, μεσολάβησε το λανσάρισμα δύο μικρότερου μεγέθους ταμπλετών από την Google και την Amazon, η κυκλοφορία των οποίων θα μπορούσε να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του iPad. Ετσι, η Apple άλλαξε δόγμα παρουσιάζοντας το iPad mini.

Πρόκειται για μια ταμπλέτα 7,9 ιντσών (έναντι 9,7 ιντσών του μεγάλου iPad) και πάχους 7,2 χιλιοστών, που είναι 53% ελαφρύτερη από τον μεγάλο αδερφό της.

Το iPad mini χωρά στην παλάμη ενός χεριού, έχει διπύρηνο επεξεργαστή Α5, έχει δύο κάμερες (μπροστά και πίσω) και υποστηρίζει σύνδεση σε δίκτυα 3G και 4G. Η έκδοση των 16GB με Wi-Fi θα διατίθεται προς 329 δολάρια και η έκδοση με 4G θα τιμάται 459 δολάρια. Δεν είναι γνωστό πότε και με ποια τιμή θα διατεθεί στην Ελλάδα.

Η απόφαση της Apple να κατασκευάσει μια μίνι ταμπλέτα ήταν μονόδρομος, σε μια εποχή όπου πολλοί καταναλωτές στρέφονται προς την αγορά μικρότερων (και, συνεπώς, φθηνότερων) ταμπλετών.

Τον δρόμο άνοιξαν το Kindle Fire HD της Amazon και το Nexus 7 της Google: αμφότερα έχουν επτά ίντσες και πωλούνται προς 199 δολάρια. Θα ανακόψει το νέο iPad mini (των 329 δολαρίων) την ανοδική πορεία των ανταγωνιστών του;

Μέχρι σήμερα, η Apple έχει πουλήσει 100 εκατ. iPad. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, η Apple ελέγχει το 68% της αγοράς των ταμπλετών. Ακολουθούν με 29% οι ταμπλέτες Android.

ΤΟ IPAD 3 ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ. Εκτός από το iPad Mini, η Apple ανακοίνωσε χθες την κυκλοφορία του iPad τέταρτης γενιάς (μόλις έξι μήνες μετά το λανσάρισμα του προηγούμενου μοντέλου), η τιμή πώλησης του οποίου θα ξεκινά από τα 499 δολάρια.

Παράλληλα, η εταιρεία παρουσίασε έναν νέο φορητό υπολογιστή MacBook Pro 13 ιντσών (1.699 δολάρια), τον καινούργιο επιτραπέζιο υπολογιστή iMac (1.299 - 1.799 δολάρια, ανάλογα με το μοντέλο) και τον υπολογιστή iMac Mini (599 δολάρια).

No comments:

Post a Comment