Thursday, October 18, 2012

ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΩΝ



Γκλαντ, Ελβετία
Τα 25 πρωτεύοντα που βρίσκονται στο «κόκκινο» αποκάλυψαν οι επιστήμονες στο πλαίσιο του 11ου συνεδρίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα COP11 , που πραγματοποιείται στην πόλη Χαϊντεραμπάντ, στην Ινδία (8-19 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), με τίτλο «Πρωτεύοντα σε Κίνδυνο», εννέα από τα απειλούμενα είδη ζουν στην Ασία, έξι στη Μαδαγασκάρη, πέντε στην ηπειρωτική Αφρική και άλλα πέντε σε χώρες της Ν. Αμερικής.

Αιτία οι ανθρώπινες δραστηριότητες


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πίσω από την απειλή του αφανισμού κρύβονται ανθρώπινες δραστηριότητες όπως π.χ. η αποψίλωση τροπικών δασών, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων και το κυνήγι κρέατος άγριων ζώων με σκοπό την εμπορία.

Με την έκθεσή τους οι περιβαλλοντολόγοι θέλουν να υπογραμμίσουν τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν είδη όπως ο πυγμαίος τάρσιος (Tarsius pumilus) που ζει στην Ινδονησία. Το μικροσκοπικό πρωτεύον είχε ανακαλυφθεί το 1920, όμως εντοπίστηκε πάλι από ερευνητές τον Αύγουστο του 2008. Ο λεμούριος της Μαδαγασκάρης αποτελεί άλλο ένα είδος που από το 2009 οδεύει προς την εξαφάνιση, λόγω της καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος και της λαθροθηρίας.

«Για άλλη μια φορά, η έκθεση δείχνει ότι τα πρωτεύοντα του πλανήτη αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης χρόνο με το χρόνο, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνών στο Ίδρυμα Διατήρησης και Επιστήμης του Μπριστόλ (BCSF) δρ Κρίστοφ Σβίτσερ.

«Συγκεκριμένα οι λεμούριοι βρίσκονται στη χειρότερη θέση, λόγω ελλιπούς αντιμετώπισης του προβλήματος στην “πατρίδα” τους Μαδαγασκάρη. Κάτι παρόμοιο, συμβαίνει τώρα και στην Νοτιοανατολική Ασία, όπου το παρεμπόριο πρωτευόντων οδηγεί τα ζώα αυτά στον αφανισμό» εξηγεί χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κόκκινη λίστα

Σύμφωνα με τη λίστα των 25 (την οποία μπορείτε να δείτε εδώ) σχεδόν το 54% των συνολικά 633 πρωτευόντων του πλανήτη έχει καταταχθεί στην κατηγορία των απειλούμενων ειδών.

«Τα πρωτεύοντα αποτελούν τους στενότερους “συγγενείς” μας και ''σήμα κατατεθέν'' των τροπικών δασών. Σχεδόν το 90% των πρωτευόντων εντοπίζεται στις εν λόγω απειλούμενες περιοχές» αναφέρει ο δρ Ράσελ Μιτερμάιερ, επικεφαλής του IUCN.

«Όλως παραδόξως όμως, από το 2000 συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε νέα είδη κάθε χρόνο. Τα συγκεκριμένα είδη μάλιστα αποτελούν πλέον ατραξιόν οικοτουρισμού, γεγονός που έχει αυξήσει την πιθανότητα να ζουν σε προστατευόμενες περιοχές, σε κάποιες χώρες. Η ύπαρξή τους στα τροπικά δάση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς παίζουν τον ρόλο “διανομέων” σπόρων διαφόρων φυτών, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρησης της ποικιλομορφίας των δασών» καταλήγει ο δρ Μιτερμάιερ.

No comments:

Post a Comment