Thursday, September 20, 2012

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΠΘ ΔΙΑΒΑΖΕΙ DNA


Συμμετείχε εκπροσωπώντας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην ομάδα Ολλανδών και Πολωνών επιστημόνων, οι οποίοι έφτιαξαν ένα λογισμικό που μπορεί να «διαβάσει» ορφανά δείγματα DNA, αποκαλύπτοντας το χρώμα των ματιών και των μαλλιών των ανθρώπων στους οποίους ανήκουν τα δείγματα.

«Με αυτόν τον τρόπο, οι διωκτικές αρχές θα μπορούν να αποκλείουν υπόπτους για ένα έγκλημα, καθώς και να αναγνωρίζουν πιο εύκολα πτώματα αγνώστων στοιχείων» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Κοβάτση.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Erasmus της Ολλανδίας, στο οποίο συμμετείχε το ΑΠΘ και επιστήμονες από εργαστήρια της Πολωνίας, διήρκεσε δύο χρόνια.

Γενετιστές και βιολόγοι εξέτασαν και ταξινόμησαν δείγματα DNA από 1.551 πολίτες ευρωπαϊκών κρατών και 945 δείγματα πολιτών από 51 διαφορετικούς πληθυσμούς (Αφρικανών, Κινέζων κ.α.).

Οι επιστήμονες δημιούργησαν έτσι ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο, με βάση το γενετικό υλικό ενός ανθρώπου (σάλιο, αίμα, ιδρώτα), προσδιορίζει με σχετικά μεγάλη ακρίβεια τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του.

Σύμφωνα με τον Ολλανδό καθηγητή Μάνφρεντ Κάιζερ, που ήταν ο επικεφαλής της μελέτης, το νέο τεστ με το όνομα HIrisPlex, περιλαμβάνει 24 γενετικούς δείκτες.

«Είναι σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που συναντούμε στην ανάλυση εγκληματολογικών δειγμάτων, όπως η χαμηλή ποσότητα DNA στα πειστήρια. Το νέο τεστ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και αποδίδει ακόμα και με ελάχιστες ποσότητες γενετικού υλικού» δήλωσε.

Το τεστ βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο και αναμένεται η έγκριση άδειας για να κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Παρόμοιο πρόγραμμα δεν υπάρχει σε κανένα εγκληματολογικό εργαστήριο ξένων διωκτικών αρχών, ενώ η τιμή του δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

"Οι επιστήμονες", σημειώνει η κ. Κοβάτση, "καμιά φορά προπορεύονται των τηλεοπτικών σίριαλ τύπου CSI. Σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται προγράμματα, τα οποία εκτός από το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, θα μπορούν να προσδιορίσουν ακόμη και το σχήμα προσώπου ενός ατόμου, με βάση το DNA».

Το Τμήμα DNA του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, πάντως, το οποίο λειτούργησε μετά από πολυετή προσπάθεια του Σ. Ντούγκου, δεν έχει ακόμη αναλάβει φακέλους ανεξιχνίαστων εγκλημάτων από την Αστυνομία.

Πειστήρια γενετικού υλικού δεν εξετάζονται ούτε στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, αφού εργαστήριο εξέτασης DNA υπάρχει μόνο στην κεντρική υπηρεσία της Αθήνας.

«Υπήρχαν περιπτώσεις που στάλθηκαν δείγματα και τα αποτελέσματα βγήκαν μετά από τρεις μήνες. Οι ύποπτοι ωστόσο είχαν στο μεταξύ χαθεί» περιγράφουν αστυνομικοί.

Το εγκληματολογικό εργαστήριο της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Μάρτιο, αναλαμβάνοντας σε πρώτο στάδιο να εξετάσει περίπου 700 υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, που εκκρεμούσαν στην υπηρεσία της Αθήνας. Μία από αυτές ήταν η υπόθεση του καθηγητή που βιντεοσκοπούσε μαθήτριες στην τάξη.

Ο υπολογιστής του είχε κατασχεθεί το 2010, ωστόσο το υλικό παιδικής πορνογραφίας αναλύθηκε μόλις τον περασμένο μήνα.

No comments:

Post a Comment