Friday, September 28, 2012

Ραδιόφωνο, τηλεόραση, μετανάστευση και αντιπαροχή





Την ιδιότυπη γεωγραφία γεγονότων, προσώπων και τόπων μνήμης της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να παρουσιάζει η «Εκατογραφία» της ΕΤ3 με τον Πάνο Θεοδωρίδη και τον Βασίλη Κεχαγιά με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. 
Τα γεγονότα παρουσιάζονται με τον τρόπο της σύντομης συζήτησης και με την υποστήριξη του ανάλογου οπτικού υλικού καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 22.55.
Η θεματολογία των νέων επεισοδίων έχει ως εξής:

62. Ραδιόφωνο και τηλεόραση (09-10-2012)

Μέσα στις άλλες «πρωτιές», που κατέχει η Θεσσαλονίκη είναι και αυτή των πρώτων πειραματικών εφαρμογών τόσο του ραδιοφώνου όσο και της τηλεόρασης. Το πρώτο βρήκε την πρώτη εγκατάστασή του στο σπίτι του Χρήστου Τσιγγιρίδη, ενός ανήσυχου ηλεκτρολόγου, για να φιλοξενηθεί λίγο μετά στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. Εκεί βρήκε το χώρο φιλοξενίας του και ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας με την τεχνογνωσία του να υποστηρίζεται από τη ΔΕΗ. 


63.Το βυζαντινολογικό συνέδριο (1953) (10-10-2012)

Το Θ’ Παγκόσμιο Βυζαντινολογικό Συνέδριο είναι ιστορικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο γιατί φιλοξενήθηκε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, αλλά και επειδή πιστοποίησε και ενίσχυσε την άρρηκτη σχέση της πόλης με το Βυζάντιο. Δεν υπήρξε εμβριθής βυζαντινολόγος απ’ όλο τον κόσμο που να μην έκανε την εμφάνιση του στο συνέδριο αυτό, που μεταξύ των άλλων έθεσε και τις βάσεις για την αναζωογόνηση και αναστήλωση των σχετικών μνημείων.

64. Αστυφιλία – Μετανάστευση 1950-1960 (11-10-2012)

Ο εμφύλιος πόλεμος με τη λήξη του αφήνει πολλές πληγές στο κορμί της Ελλάδας και κυρίως στην επαρχία της. Ο κόσμος εξουθενωμένος από την ταλαιπωρία, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και τη διάχυτη φτώχια παίρνει το δρόμο για τις πόλεις, ψάχνοντας για κάποια δουλειά, σε συνδυασμό με την αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Κάποιοι άλλοι βρίσκουν λύση στο πρόβλημα παίρνοντας το δρόμο της ξενιτιάς, με μόνη γέφυρα με την πατρίδα τη φωνή του Καζαντζίδη, αλλά κάποιες φορές και τα παιδιά τους που μένουν πίσω να ανατρέφονται από τους παππούδες τους.

65. Αντιπαροχή (12-10-2012)

Με την ανάγκη για εξεύρεση εργασίας και κυκλοφορία του χρήματος οι κυβερνήσεις της δεκαετίας του ’50 και του ’60 θέτουν σε εφαρμογή ένα διάτρητο νόμο του Μεσοπολέμου, που ευθύνεται για αρκετά αρχιτεκτονικά εγκλήματα στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα γενικότερα. Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή της λεγόμενης «αντιπαροχής», που δίνει ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα, αλλά εκτελεσμένη τις περισσότερες φορές «αεριτζήδες» εργολάβους οδηγεί σε κακοποίηση της εικόνας της πόλης. 


   
Μεταδίδεται: Από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 22:55.
Σενάριο - παρουσίαση: Πάνος Θεοδωρίδης, Βασίλης Κεχαγιάς
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Νίκος Ηλιάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μουρτζόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννος Αιόλου

No comments:

Post a Comment