Friday, September 14, 2012

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤ3



Σπουδαίους δημιουργούς, όπως τους Σκορσέζε, Βέντερς και Κοντσαλόφσκι, κορυφαίους πρωταγωνιστές, όπως τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μελ Γκίμπσον, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Κέβιν Σπέισι, Μίλα Γιόβοβιτς και  Κόλιν Φάρελ σε πέντε βραβευμένες ταινίες, που καλύπτουν την περίοδο 1973- 2000, περιλαμβάνει το νέο κινηματογραφικό αφιέρωμα της ΕΤ3 «Ιστορίες του περιθωρίου» που θα προβάλλεται από το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012 και κάθε Σάββατο στις 23:00.
Η λογική του αφιερώματος είναι να μας μεταφέρει σε καταστάσεις, πρόσωπα και μυθοπλασίες, όπως καταγράφονται έξω από το κοινωνικό πλαίσιο, στο περιθώριο. Άτομα που πασχίζουν να επανενταχθούν, άλλα που βοηθούν ήρωες που παραπαίουν, ορισμένα που ακολουθούν μια μοιραία, τραγική τροχιά…
Τρία από τα πέντε φιλμ είναι αμερικανικής παραγωγής και τα άλλα δύο συμπαραγωγές ΗΠΑ και άλλων χωρών.
Το ακριβές πρόγραμμα είναι το ακόλουθο: 
Σάββατο 29/9: «Κακόφημοι δρόμοι» (έγχρωμο, ΗΠΑ, 1973) του Μάρτιν Σκορσέζε με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Χάρβεϊ Καϊτέλ. Το φιλμ κέρδισε τέσσερα βραβεία και σύμφωνα με ιστορικές πλέον αναφορές ήταν εκείνο που έπρεπε να κερδίσει τα Όσκαρ της χρονιάς. Είναι η ιστορία μιας ομάδας τεσσάρων φίλων, που ζουν στη  Μικρή Ιταλία της Νέας Υόρκης και ασχολούνται με την παρανομία. Εξαιρετική, διεισδυτική καταγραφή, νεορεαλιστική και κοινωνική άποψη, ταινία- σταθμός.
Σάββατο 6/10: «Hommer and Eddie» (έγχρωμο ΗΠΑ, 1989) του Αντρέι Μιχάλκοφ Κοντσαλόφσκι. Το φιλμ κέρδισε ‘‘Χρυσό Κοχύλι’’ στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν. Παίζουν Γούπι Γκόλντμπεργκ, Τζέιμς Μπελούσι, Κάρεν Μπλακ. Είναι η συνταρακτική ιστορία δύο απόκληρων της ζωής, που επιχειρούν να βρουν μια ευκαιρία διαφυγής μέσα από το οδοιπορικό και τη σχέση τους. Ο Ρώσος σκηνοθέτης Κοντσαλόφσκι κινηματογραφεί μια Αμερική ‘‘χλομή’’, παραδομένη και δείχνει πως γνωρίζει καλά χώρους και πρόσωπα.
Σάββατο 13/10: «Ο άνθρωπος χωρίς πρόσωπο» (έγχρωμο ΗΠΑ, 1993) του Μελ Γκίμπσον με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Ένα παιδάκι κάνει παρέα με έναν απομονωμένο δάσκαλο με ένα σημάδι στο πρόσωπο. Η κοινωνία παρερμηνεύει. Εξαιρετική, ανθρωπιστική σπουδή πάνω στις σχέσεις και την επικοινωνία.
Σάββατο 20/10: «Million dollar hotel» (έγχρωμο 2000,συμπαραγωγή ΗΠΑ- Γερμανίας- Μεγάλης Βρετανίας) του Βιμ Βέντερς. Παίζουν Μελ Γκίμπσον, Μίλα Γιόβοβιτς. Το φιλμ κέρδισε ‘‘Αργυρή Άρκτο’’, ειδικό βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ Βερολίνου. Ανήκει στα σινεφίλ, ψυχολογικά, κοινωνικά νουάρ. Ένα ξενοδοχείο, όπου συγκεντρώνονται απόμαχοι, ψυχικά πάσχοντες, ένα έγκλημα και η ιδιαίτερη ματιά του Βέντερς. 
Σάββατο 27/10: «Ένας εντιμότατος κλέφτης» (έγχρωμο 2000, συμπαραγωγή ΗΠΑ- Ιρλανδίας- Γερμανίας- Μ. Βρετανίας) του Ταντέους Ο’ Σάλιβαν. Παίζουν Κέβιν Σπέισι, Λίντα Φιορεντίνο, Πίτερ Νούλαν, Κόλιν Φάρελ. Είναι μια κοινωνική, αστυνομική ταινία, που διαθέτει και κωμικά στοιχεία. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία του Ιρλανδού Μάικλ Λιντς, ο οποίος ζούσε στην παρανομία, αλλά περισσότερο τον ενδιέφερε να αντιπαρατεθεί με την αστυνομία παρά το κέρδος. Έτσι, έδινε την ιδεολογική διάσταση της σύγκρουσής του με την εξουσία. Το φιλμ βασίζεται στην πραγματική ιστορία και ζωή του Ιρλανδού Μάρτιν Κάχιλ, που έκανε ταινία ο Τζον Μπούρμαν το 1998 (Ο στρατηγός).
Πριν από την προβολή του πρώτου φιλμ του αφιερώματος θα υπάρξει σύντομη ανάλυση γύρω από το θέμα του, την αξία των ταινιών και το λόγο των επιλογών από τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξη  Δερμεντζόγλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο θα ακολουθήσει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα με τίτλο «Οι σκεπτόμενες κωμωδίες του Γούντι Άλεν», με έξι αριστουργηματικά φιλμ του διάσημου Αμερικανού δημιουργού, ενώ η χρονιά θα κλείσει με το επίσης ενδιαφέρον αφιέρωμα «Σύγχρονοι κορυφαίοι Αμερικανοί σκηνοθέτες», που περιλαμβάνει ταινίες των Μάρτιν Σκορτσέζε, Μάικλ Μαν, Ρόμπερτ Όλντμαν και Τζέιμς Άιβορι. 

No comments:

Post a Comment