Wednesday, August 1, 2012

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΕΝΑΖΙ

Η εναρκτήρια συναυλία, που θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής στις 17 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της πρώτα ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζι. Το σύνολο «Καναρίνι μου γλυκό» με τις Γιώτα Νέγκα, Μεχτάπ Ταμίρ από την Τουρκία και Μορ Καρμπασί από το Ισραήλ με τη συνοδεία γνωστών μουσικών, όπως ο Δημήτρης Μπασλάμ, ο Κώστας Θεοδώρου, ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Παύλος Παφρανίδης και ο Μουμίν Σεσλέρ, θα ερμηνεύσουν τραγούδια της Εσκενάζι, ενώ παράλληλα θα προβληθούν κινηματογραφημένα ντοκουμέντα από τη θυελλώδη ζωή της τραγουδίστριας που είχε εβραϊκή καταγωγή και φώτισε με το ταλέντο της την Τουρκία και την Ελλάδα.
Στη συνέχεια θα εμφανιστεί η Σαββίνα Γιαννάτου με τη συνοδεία του συνόλου Primavera en Salonico. Δεν χρειάζονται συστάσεις ούτε για την πρώτη ούτε για τους δεύτερους. Έχουν συνεργαστεί πολλές φορές και στην εναρκτήρια συναυλία της Womex θα παρουσιάσουν δείγματα της κοινής εργασίας τους πάνω κυρίως στη σεφαρδίτικη μουσική παράδοση και τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει σε συναυλίες τους ανά τον κόσμο και έχουν ηχογραφήσει αποσπώντας τους ύμνους της κριτικής.

Η ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τέλος στην ίδια συναυλία θα εμφανιστεί και το σύνολο «Αψιλίες», που έχει ήδη αποκτήσει πολλούς φίλους. Με τη Θεοδώρα Αθανασίου στο τραγούδι και τους Απόστολο Τσαρδάκα (βιολί και κανονάκι), Δημήτρη Μυστακίδη (τραγούδι και κιθάρα) και Ευγένιο Βούλγαρη (τραγούδι, ούτι, μπουζούκι, λύρα) θα ερμηνεύσουν ρεμπέτικα τραγούδια με το δικό τους χαρακτηριστικό ύφος.
Με την αφιερωμένη στη Ρόζα Εσκενάζι συναυλία, η οποία είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη από γονείς εβραϊκής καταγωγής και έζησε από τα παιδικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη αρχικά, πριν να αναδειχθεί σε μία διάσημη τραγουδίστρια, η Womex τιμά την παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού, του ελληνικού «μπλουζ», όπως το χαρακτηρίζουν, που καλλιεργήθηκε στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, που είναι η Ελλάδα.
Τιμά και την πολυπολιτισμική παράδοση της Θεσσαλονίκης, της πόλης όπου ξεκίνησε η πορεία της Εσκενάζι, που την οδήγησε όχι μόνο στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά την έκανε να ερμηνεύει τραγουδώντας στα ελληνικά, τουρκικά, αρμένικα και εβραϊκά τις επιτυχίες της από την Τουρκία και την Αλβανία ως τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εκδηλώσεις της πενθήμερης Womex περιλαμβάνουν ακόμη προβολές ταινιών, συνέδρια, επαγγελματικές επαφές μουσικών με πράκτορες και κυρίως πάρα πολλές συναυλίες ερμηνευτών και συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο.

No comments:

Post a Comment