Friday, August 10, 2012

Οι «Συνθέτες της Θεσσαλονίκης»





Ανοίγει η αυλαία την Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012, στις 11:00, για τους «Συνθέτες της Θεσσαλονίκης» του Γιώργου Κεραμιδιώτη στην ΕΤ3. 
Πρόκειται για μία σειρά έξι ωριαίων εκπομπών- πορτρέτων συνθετών της Θεσσαλονίκης, με την οποία αναδεικνύεται το κλασικό μουσικό πρόσωπο της πόλης. 
Η πρώτη εκπομπή της σειράς είναι αφιερωμένη στον πρόωρα χαμένο συνθέτη Κώστα Νικήτα (1940-1989), ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο της γενέτειράς του. Υπήρξε μαθητής του Κύπριου παιδαγωγού, συνθέτη και μαέστρου Σόλωνα Μιχαηλίδη. Μελέτησε κρουστά και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σύνθεση στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Μετά τον επαναπατρισμό του εργάστηκε ως μουσικός στην Κ.Ο.Θ. και ως πανεπιστημιακός διδάσκαλος στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Στη δεύτερη εκπομπή, την Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012 στις 11:00, παρουσιάζεται το πορτρέτο του Νίκου Αστρινίδη (6 Μαΐου  HYPERLINK "http://el.wikipedia.org/wiki/1921" \o "1921" 1921- 10 Δεκεμβρίου 2010). Συνθέτης, αρχιμουσικός, πιανίστας, και παιδαγωγός. Θεωρείται ένας από τους τελευταίους αντιπροσώπους της εθνικής σχολής και από τους κορυφαίους Έλληνες συμφωνιστές της μεταπολεμικής περιόδου. Από το 1979 ήταν διευθυντής της    Μαντολινάτας Θεσσαλονίκης και από το 1980 διευθυντής του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο του Τάγματος Γεωργίου Α' (1962). Μέλος της Γαλλικής "Ένωσης Συγγραφέων, Συνθετών και Μουσικών Εκδοτών" (S.A.C.E.M., Παρίσι), της "Διεθνούς Εταιρείας Σύγχρονης Μουσικής"(Παρίσι) και της "Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών"- (Αθήνα). Το συνθετικό του έργο, αναγνωρισμένο ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '40, περιλαμβάνει ορατόρια, συμφωνικά έργα, συνθέσεις για πιάνο, και μουσική δωματίου, σκηνική μουσική και τραγούδια Συναυλίες αποκλειστικά αφιερωμένες στο έργο του έχουν δοθεί σε πολλές πόλεις του κόσμου.
Θα ακολουθήσουν αφιερώματα στους Άλκη Μπαλτά, Χρήστο Σαμαρά, Γιώργο Θυμή και Γιάννη Μάντακα.



Μεταδίδεται: Από Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012, κάθε Κυριακή στις 11:00
Σενάριο –σκηνοθεσία : Γιώργος Κεραμιδιώτης 
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φίλιππος Κουτσάφτης
Επιμέλεια ήχου: Θανάσης Πρωτοψάλτης
Μοντάζ: Ντίνος Βαμβακούσης – Δώρα Μαντζώρου
Διεύθυνση παραγωγής: Φιλίτσα Μιχαηλίδου – Ηλιάνα Παυλίδου 

No comments:

Post a Comment