Tuesday, August 21, 2012

ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Το αναλογικό σήμα τόσο των κρατικών καναλιών (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) όσο και των αντίστοιχων ιδιωτικών (ANT1, ALPHA, MEGA, STAR, ΣΚΑΪ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV) θα σβήσει οριστικά από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη μέχρι το τέλος του έτους.
Ακολουθώντας την απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) έως το 2015 όλες οι χώρες πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση. Μάλιστα σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια.
 
Έρχεται ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων
Θέμα χρόνου είναι να δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης σε δημόσια διαβούλευση ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων.
Ο νέος χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει το διαχωρισμό της Ελλάδας σε 34 γεωγραφικές ενότητες. Το δίκτυο που επιλέγεται είναι μονοσυχνικό SFN. Σε όλη την επικράτεια θα υπάρχουν 191 κέντρα εκπομπής για ψηφιακή τηλεόραση και άλλα 84 κέντρα επικουρικά. Από το διαχωρισμό αυτό προκύπτουν 8 πολυπλεξίες, που θα διατεθούν στους παρόχους δικτύου. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι πολυπλεξίες που προκύπτουν είναι 9 ή 10. Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι δίαυλοι από 61 έως 69 στα UHF θα δοθούν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ οι επικοινωνίες του στρατού θα μετακινηθούν στους διαύλους 57 έως 60. Η τηλεόραση δηλαδή, κρατική, ιδιωτική πανελλαδικής εμβέλειας και περιφερειακή, καθώς και η συνδρομητική, θα εκπέμπει στο φάσμα των διαύλων από 21 μέχρι και 56 στα UHF.

No comments:

Post a Comment