Tuesday, August 7, 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ




Η  κινηματογραφική ζώνη ξένων ταινιών της ΕΤ3, κάθε Σάββατο στις 23:00, εγκαινιάζει αφιέρωμα με κλασικά αριστουργήματα του κινηματογράφου  το Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012
Στο πλαίσιο του αφιερώματος ανθολογούνται έξι αμερικανικά φιλμ, γυρισμένα μεταξύ 1938- 1942. Είναι μια τετραετία που γεφυρώνει το μεσοπόλεμο με την πολεμική σύγκρουση με έξι ταινίες- «διαμάντια»,  επιλέγοντας όλα τα κινηματογραφικά είδη: σκρούμπολ κωμωδία, φαντασίας, δράμα, περιπέτεια, οικογενειακό δράμα. 
Περιλαμβάνει  ένα ένθετο δίπτυχο αφιέρωμα στον Όρσον Γουέλς, ενώ τα ονόματα των δημιουργών εντυπωσιάζουν: Χίτσκοκ, Χάουαρντ Χοκς, Ζακ Τουρνέρ σκηνοθετούν  ηθοποιούς υψηλού επιπέδου: Τσαρλς Λότον, Κάρολ Λόμπαρντ, Κάθριν Χέπμπορν, Γκάρι Κραντ, Μορίν Ο’  Χάρα, Τζότζεφ Κότεν, Σιμόν, Σιμόν, Αν Μπάξτερ.
Οι ταινίες, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται  στην κορυφή των δημιουργιών όλων των εποχών, προγραμματίστηκαν κατά τη σειρά χρονολογίας γυρίσματός τους. Ψυχαγωγία, ατμόσφαιρα και έμμεση κοινωνιολογική ματιά σε μια δύσκολη περίοδο για τη σύγχρονη Ιστορία (μεσοπόλεμος, κραχ, Β’  Παγκόσμιος πόλεμος) είναι τα χαρακτηριστικά του αφιερώματος, στο οποίο αποτυπώνονται  σκηνοθετικές καινοτομίες και πρωτοπορίες.
Το ακριβές πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012: Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη (Bringing up bady, 1938) του Χάουαρντ Χοκς. Θεωρείται η κορυφαία σκρούμπολ κωμωδία όλων των εποχών, με Γκάρι Γκραντ, Κάθριν Χέπμπορν. Μια ιστορία με έναν παλαιοντολόγο, μια κληρονομιά, μια πλούσια γυναίκα και μια λεοπάρδαλη. Ανεπανάληπτο φιλμ.
Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012: Η Παναγία των Παρισίων (The Hunchback of Notre Dame, 1939) του Γουίλιαμ Ντίτερλε με τον Τσαρλς Λότον, Μορίν Ο’  Χάρα. Από το μυθιστόρημα του Ουγκό, μια κλασική δημιουργία που έγινε πολλές φορές ταινία («βουβή», έγχρωμη με τον Άντονι Κουίν, κινούμενα σχέδια κτλ.). Το 15ο αιώνα μια τσιγγάνα, η «αυλή των θαυμάτων», ένας μεγάλος έρωτας από το δύσμορφο Κουασιμόδο. Μνημειώδες, ουμανιστικό μελόδραμα με κοινωνική συνοχή. Η ταινία προτάθηκε για δύο Όσκαρ.
Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012: Δε σε θέλω πια (Mr and Mrs Smith, 1941) του Άλφρεντ Χίτσκοκ με τους Κάρολ Λόμπαρντ και Ρόμπερτ Μοντγκόμερι. Ελεύθερο ριμέικ της ταινίας έγινε μετά από 60 περίπου χρόνια  με Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί. Ένα ζευγάρι συγκρούεται σε μια κομεντί όπου ο Χίτσκοκ αλλάζει τελείως σκηνοθετική αντίληψη.
Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012: Ο πολίτης Κέιν (Citizen Kane, 1941), σενάριο, σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς. Παίζουν ο ίδιος και ο Τζότζεφ Κότεν. Το φιλμ κέρδισε το Όσκαρ σεναρίου και προτάθηκε για άλλα οκτώ. Ο Πολίτης Κέιν είναι εδώ και χρόνια πρώτος στις λίστες των κριτικών και των ειδικών των ερευνητικών ινστιτούτων γύρω από το σινεμά. Η ταινία άλλαξε τελείως τη «γλώσσα» του σινεμά, αφού εισήγαγε νέες λήψεις για πρώτη φορά στην ιστορία της έβδομης τέχνης. Παράλληλα το φιλμ είναι ένας ύμνος και φόρος τιμής στη δημοσιογραφία. Όταν ένας μεγιστάνας του Τύπου πεθαίνει, διάφοροι ρεπόρτερ επιχειρούν να ανασυνθέσουν τη ζωή του και να ανακαλύψουν τι σημαίνει η τελευταία του λέξη. Υπέροχο, μοντέρνο και παντοτινά διαχρονικό φιλμ που στοχάζεται για τη σχέση αλήθειας και αναπαράστασης.
Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012: Οι υπέροχοι Άμπερσονς (The magnificent Ambersons, 1942) του Όρσον Γουέλς από το μυθιστόρημα του Μπουθ Τάρκινσον. Παίζουν Τζότζεφ Κότεν, Αν Μπάξτερ, Ανιές Μούρχεντ σε ένα υπέροχο φιλμ - τοιχογραφία γύρω από τα εσωτερικά μιας οικογένειας. Το φιλμ προτάθηκε για 4 Όσκαρ.

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012: Οι άνθρωποι γάτες (Cat people, 1942) του Ζακ Τουρνέρ με τους Σιμόν Σιμόν, Τομ Κόνγουεϊ. Το 1982 έγινε το έγχρωμο ριμέικ της ταινίας («Η αγριόγατα» με τη Ναστάζια Κίνσκι). Ένας άντρας παντρεύεται μια μυστηριώδη γυναίκα, αγνοώντας την προειδοποίησή της πως κάτι κακό θα συμβεί. Πολύκροτη ταινία του «φανταστικού», σημείο αναφοράς στο σύγχρονο σινεμά. Είναι διάχυτος ένας ποιητικός, ατμοσφαιρικός, υπαινικτικός τρόμος με πολλές κοινωνιολογικές και εθνολογικές αναφορές και τρομερή εσωτερική ένταση. 

Πριν από την προβολή του πρώτου φιλμ του αφιερώματος θα υπάρξει σύντομη ανάλυση γύρω από το θέμα του αφιερώματος, την αξία των ταινιών και το λόγο των επιλογών από τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά αυτά τα έξι αριστουργήματα παρουσιάζονται μαζί σε ένα ενιαίο αφιέρωμα.

No comments:

Post a Comment