Wednesday, August 8, 2012

Η προπόνηση με βάρη προλαμβάνει τον διαβήτη



Οι ασκήσεις με βάρη μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 34%
Οι ασκήσεις με βάρη μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 3

Οι ασκήσεις με βάρη βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ στους άνδρες, δείχνει διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυποArchives of Internal Medicine.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ συνεργαζόμενοι με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας διαπίστωσαν ότι η τακτική σωματική άσκηση με βάρη μειώνει τον κίνδυνο κατά το ένα τρίτο.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περισσότεροι από 32.000 άνδρες που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από 18 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, σχεδόν 2.300 εκδήλωσαν διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τριάντα λεπτά προπόνησης με βάρη σε καθημερινή βάση, πέντε φορές την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κατά 34%. Αλλά ακόμη και ένα λιγότερο τακτικό πρόγραμμα εκγύμνασης (έως και μια ώρα την εβδομάδα) μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατά 12%.

Πάντως η αερόβια σωματική άσκηση εξακολουθεί να είναι ελαφρώς καλύτερη στην μείωση του κινδύνου. Αν όμως κάποιος συνδυάζει και τις δυο μορφές σωματικής άσκησης τότε η μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει και το 59%.

Από το πόρισμα της μελέτης δεν καθίσταται σαφές αν τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν και για το γυναικείο φύλο. 

No comments:

Post a Comment