Friday, August 31, 2012

ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΖΥΘΟΥ-ΜΠΥΡΑΣ


Η μπύρα αν και είναι το νούμερο ένα σε προτιμήσεις ποτό παγκοσμίως, ωστόσο οι κατηγορίες και τα είδη της είναι πολλά. Αυτό από μόνο του δείχνει την τεράστια επιτυχία της. Αν και πολύ δημοφιλής, γενικά ως κατηγορία, διαθέτει και μια διάκριση πολυπλοκότητας που την καθιστά εκτός από την αγαπημένη συνήθεια σχεδόν όλων ταυτόχρονα και την επιλογή των ψαγμένων και των connoisseur… από τις πολύ διάσημες lager έως και τις πολύ ιδιαίτερες trappist κάθε μπύρα ομαδοποιείται ανάλογα με το γευστικό, το αρωματικό στυλ της, το χρώμα της, αλλά κυρίως τη διαδικασία παραγωγής, καθιστώντας κάθε γουλιά σε μια απόλυτη εμπειρία μύησης στον συναρπαστικό πλανήτη του ζύθου…
Έχουμε και λέμε…
Κάθε μπίρα, ανάλογα με τον τύπο της βύνης που χρησιμοποιείται, αποκτά το δικό της χρώμα. Οι ξανθές μπίρες (lager), προέρχονται από βύνες κριθαριού με ανοιχτό χρώμα. Οι μελαχρινές ή μαύρες μπίρες (dark  lager, ale, stout), αποκτούν το σκούρο χρώμα τους από τις βύνες κριθαριού με σκούρο χρώμα, το οποίο οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που εφαρμόζονται κατά την φρύξη (καβούρδισμα) στη βυνοποίηση.
Σ΄ αυτό το στάδιο παράγονται και πολλές αρωματικές ενώσεις, που συμβάλλουν στο άρωμα και τη γεύση της μπίρας. Οι άσπρες μπίρες (Weiss), προέλευσης Βελγίου, ζυθοποιούνται με βύνη που είναι μίγμα 50% βύνης σιταριού και 50% βύνης κριθαριού και είναι πιο χλωμές. Οι κόκκινες μπίρες (red ale), αποκτούν το χρώμα τους από ένα τύπο βύνης που είναι μίγμα ξανθιάς και μαύρης βύνης.
Lager
Ξανθιά μπίρα με βυθοζύμες, είδος που αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής: Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, ΒΙΟΣ 5, SOL, Amstel Pulse, Amstel Light, , Buckler, Foster’s, Desperados, Birra Moretti, Kirin Ichiban.
Pilsener
Ξανθιά μπίρα lager, με εντονότερη γεύση λυκίσκου: Amstel Premium Pilsener, Fischer, Krusovice Imperial.
Dark lager
Μαύρη μπίρα lager, αλλά με αρκετή ποσότητα μαύρης βύνης: Amstel Bock, Krusovice Černé.
Weiss
Σταρένια μπίρα με θολό χρώμα: Erdinger Weiss, Erdinger Dunkel.
Ale
Μπίρα με αφροζύμες, συνήθως με φρουτώδες άρωμα: McFarland, Murphy’s Irish Red, Duvel, Newcastle Brown Ale, John Smith’s Extra Smooth.
Stout
Μαύρη μπίρα, αποτέλεσμα έντονα καβουρδισμένης βύνης: Murphy’s Irish Stout.
Trappist
Μοναστηριακή μπίρα με επαναζύμωση στη φιάλη: Chimay Blue, Red & White.

No comments:

Post a Comment