Sunday, August 12, 2012

ΑΠΟ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΑ ΠΡΕΣΠΕΙΑ

Οι Πρεσπες θα φιλοξενησουν και φετος τις καλλιτεχνικες εκδηλωσεις που οργανωνει ο Γιωργος Λιανης.
Πρώην βουλευτής και υπουργός εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια βοηθά να κρατηθεί ζωντανή αυτή η γωνιά της Ελλάδας, που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι των Βαλκανίων, με τη βοήθεια του πολιτισμού. Έτσι γεννήθηκε ο θεσμός των Πρεσπείων, που συνεχίζεται παρά τις όποιες δυσκολίες προκαλεί η οικονομική κατάσταση.
Τα φετινά Πρέσπεια θα αρχίσουν στις 23 Αυγούστου, με την πρώτη εκδήλωση να αφιερώνεται στα παιδιά. Όσα την παρακολουθήσουν με τη βοήθεια του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Άρη Δημοκίδη θα γράψουν το δικό τους παραμύθι για την περιοχή όπου ζουν.
Την επομένη 24 Αυγούστου στη Φλώρινα και στο κτίριο «Εξάρχου» θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση για την απελευθέρωση της Φλώρινας. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Αναστασιάδης, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Α. Ανδρέου και ο αρχαιολόγος και συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει μία συναυλία που θα δώσει στον ίδιο χώρο ο Αντώνης Καλογιάννης, ο οποίος θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Γιώργος Λιάνης, καλλιτεχνικός διευθυντής των Πρεσπείων, το Σάββατο 25 Αυγούστου κέντρο των εκδηλώσεων θα είναι ο υπέροχος χώρος της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες. Εκεί θα δώσουν μία συναυλία η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ευανθία Ρεμπούτσικα.
Τα φετινά Πρέσπεια θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 Αυγούστου στη Φλώρινα με την παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ», στην οποία πολλοί γνωστοί ηθοποιοί θα παρουσιάσουν τα τραγούδια του Αττίκ και άλλων συνθετών του μεσοπολέμου, δίνοντας παράλληλα και μία εικόνα των ιστορικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Ελλάδα.
Αυτά για φέτος, ενώ στα σχέδια των διοργανωτών των Πρεσπείων περιλαμβάνεται ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος είχε αγαπήσει ιδιαίτερα τον τόπο, όπως ξέρουν όσοι έχουν δει τις ταινίες του. Επίσης γίνονται προσπάθειες, ώστε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο θεσμός να αποκτήσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

No comments:

Post a Comment