Friday, August 3, 2012

ΝΙΚΟΣ ΤΕΛΗΣ-ΝΙΚΟΣ ΣΙΜΟΣ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ



Κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, η οποία ενέκρινε το διορισμό του Νίκου Τέλη στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ και του δημοσιογράφου Νίκου Σίμου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

«Ισχύει ό,τι έχω πει»

Τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τους βουλευτές για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ, για την ποιότητα του προγράμματος, τη διαφάνεια και την αμεροληψία στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι «σκοπεύει να εφαρμόσει σήμερα, ως υπουργός, όλα όσα ζητούσε ως τομεάρχης, αρμόδιος και για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση.»

Ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να μην επαναληφθούν φαινόμενα ομφάλιων λώρων της ΕΡΤ με τα κομματικά γραφεία, εν προκειμένω σήμερα των γραφείων της λεωφόρου Συγγρού.

Πρόσθεσε, όμως, ταυτόχρονα ότι δεν θα επιτραπεί και σε κανέναν υπάλληλο της ΕΡΤ να λοιδωρεί επί ώρα βουλευτή επειδή ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Είχαν προηγηθεί επισημάνσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ότι η ΕΡΤ πρέπει να πάψει να έχει ομφάλιο λώρο, όπως γινόταν στο παρελθόν με τη Ζαλοκώστα, ή όπως μπορεί να συμβεί σήμερα με τη Συγγρού.

Ο υφυπουργός απαντώντας στις επισημάνσεις πολλών βουλευτών για την τήρηση της νομιμότητας στο πεδίο της ψηφιακής ραδιοτηλεόρασης, εξέφρασε την προσδοκία να ψηφιστεί ομόφωνα το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για την ψηφιακή και προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος του υπουργείου με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Η νέα Διοίκηση
Ως προς τα σχέδια της νέας διοίκησης και όπως προέκυψε από την ακρόαση των δύο υποψηφίων στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής, αυτά συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: ανάπτυξη με διατήρηση της ποιότητας του προγράμματος, επιδίωξη εργασιακής ειρήνης και αμεροληψία στην ενημέρωση.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του νέου προέδρου ΕΡΤ Νίκου Τέλη, για τους στόχους της δημόσιας τηλεόρασης, ότι αυτοί πρέπει να είναι η διατήρηση και μεγιστοποίηση της ποιότητας του προγράμματός της και η εμπέδωση κλίματος στην κοινή γνώμη ότι η δημόσια τηλεόραση σέβεται το δημόσιο χρήμα που απολαμβάνει μέσω του ειδικού τέλους.

Πάντως, ο κ. Τέλης δεν δίστασε να παραδεχθεί για το ανταποδοτικό τέλος, ότι «από τη μία δίνει έναν αέρα ελευθερίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση για να έχει ποιοτικό πρόγραμμα, από την άλλη, όμως, ενέχει τον κίνδυνο του εφησυχασμού» και συνεπώς η ΕΡΤ πρέπει να βρει τον τρόπο να ισορροπήσει, τηρώντας την αρχή κόστους- ωφέλειας σε συνδυασμό με τη μεγιστοποίηση της ποιότητας, να ισορροπήσει δηλαδή στη σχέση εμπορικότητας και ποιότητας.

Ενημέρωση

Για το ενημερωτικό πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ είπε πως μπορεί στο παρελθόν να έδινε την εικόνα ότι δεν είναι δημόσια, αλλά κυβερνητική τηλεόραση, από τότε, όμως, έχουν γίνει βήματα σημαντικά και συνεπώς οι αρχές πρέπει να είναι η σοβαρότητα και η αντικειμενικότητα.

Εργασιακά
Για το προσωπικό και τις εργασιακές σχέσεις, ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ ξεκαθάρισε πως «όσα αρνητικά ακούει, τα ακούει με μεγάλη προσοχή και επιφυλακτικότητα, γιατί, ως λαός των άκρων, βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση ισοπεδωτικής αποκαθήλωσης για οτιδήποτε είναι δημόσιο».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα ήταν υποκριτής να δώσει οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις σήμερα όταν το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο αν και δεν απέκλεισε να μην περισσεύει κανείς από το υπάρχον προσωπικό και απλώς να απαιτείται η καλύτερη αξιοποίησή του.

Ειδικά για τους μισθούς στην ΕΡΤ, ο κ. Τέλης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι για εκείνον, οι περικοπές μισθών και ιδίως οι απολύσεις, ακόμη και όταν χρειάζεται να γίνουν, είναι το έσχατο μέσο.

Στην ανάγκη διατήρησης του ποιοτικού προγράμματος της ΕΡΤ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας ότι έχει φανατικούς τηλεθεατές και ακροατές.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ακροάσεων της Βουλής και η παρουσία του κ. Μεϊμαράκη, αξιοποιήθηκε από πολλούς βουλευτές προκειμένου να επισημάνουν την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του Καναλιού της Βουλής, αλλά και προκειμένου να καταγγείλουν όσους παραπληροφορούν σχετικά με το κόστος λειτουργίας του, διότι εποφθαλμιούν τη συχνότητά του.

No comments:

Post a Comment