Tuesday, August 21, 2012

ΑΠΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ


 69ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας69ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας ΕΡΤ
Στις 29 Αυγούστου θα ξεκινήσει εφέτος το αρχαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου. Ο λόγος για τη Μόστρα της Βενετίας, που πραγματοποιείται για 69η φορά, δίνοντας την ευκαιρία στους συντελεστές του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο να διεκδικήσουν το πολυπόθητο «Χρυσό Λιοντάρι», σήμα κατατεθέν του θεσμού.
Στο Φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν συνολικά 18 ταινίες. Ανάμεσα στους τίτλους ταινιών και στα ονόματα που αναζητούν τη διάκριση είναι ο Μπράιαν ντε Πάλμα με την ταινία «Passion», ο Τέρενς Μάλικ με το «To the wonder», στο οποίο ο Μπεν Άφλεκ ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Μάρκο Μπελόκιο με την «Bella addorementata» και τον Τόνι Σερβίλο, ο Κορεάτης Κιμ Κι Ντουκ με την ταινία «Pieta», ο Ολιβιέ Ασαγιάς, ο Τακέσι Κιτάνο και άλλοι σκηνοθέτες που αναμένεται να παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες κινηματογραφικές τους δουλειές.
Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μαν («Ο τελευταίος των Μοϊκανών») είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, μέλη της οποίας είναι μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης Ματέο Γκαρόνε («Γόμορα»), η εικαστικός και περφόμερ, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η Γαλλίδα ηθοποιός Λετίτσια Κάστα, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Άρι Φόλμαν («Το βαλς με τον Μπασίρ»).
Ανάμεσα στις φετινές συμμετοχές και αυτή του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη, ο οποίος διαγωνίζεται με τη μικρού μήκους ταινία του «Τίτλοι Τέλους» στην αντίστοιχη κατηγορία. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Ζώης συμμετέχει στο ιδιαίτερα σημαντικό Φεστιβάλ, μετά και τη συμμετοχή του με το επίσης μικρής διάρκειας φιλμ «Casus Belli», το οποίο μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ. Η διαφορά σε αυτή την ταινία του 30χρονου σκηνοθέτη είναι πως στους «Τίτλους Τέλους» δεν πρωταγωνιστεί κανείς ηθοποιός, αντίθετα, κατά τη διάρκεια της ταινίας ο θεατής βλέπει πλάνα από σκηνές που έχουν συμβεί στην πραγματικότητα. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Αττική και διήρκεσαν 27 ημέρες, σε σπαστά διαστήματα από τον χειμώνα του 2011 έως το καλοκαίρι του 2012. Η παραγωγή της ταινίας έγινε με χρήματα του ίδιου του σκηνοθέτη, καθώς ο ίδιος προτίμησε να δοθεί η σχετική κρατική επιχορήγηση της ΕΡΤ σε κάποιο νέο σκηνοθέτη που κάνει τώρα το ξεκίνημα του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Ζώης βρίσκεται τώρα στη φάση της προετοιμασίας της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας με τίτλο «Stage Fright» που πραγματεύεται το θέμα του φόβου της «έκθεσης» των ανθρώπων σε ακροατήριο και θεατές. Αξίζει να σημειωθεί πως το σενάριο της ταινίας απέσπασε, πέρυσι, το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο.

No comments:

Post a Comment