Wednesday, March 31, 2010

TETAΡTH 31 MAΡTIOY 2010

*Όταν κυκλοφορησε στην Ελλαδα σε δισκο 45 στροφων το Al di la με τον Emilio Pericoli ειχε τοSassi-Gino Paoli στην β οψη
*Οσοι θυμουνται ακομα τους Crazy Elephant είναι για την μοναδικη επιτυχια τους στην Ελλαδα Gimme,gimme,good lovin’.
*Τουλαχιστον δυο δισκοι 45 στροφων με το συγκροτημα Los Indios κυκλοφορησαν στην Ελλαδα.Τα τραγουδια;Malaguena/Cu cu ru cu cu paloma-Estrellita/Corazon de melon.
*Ποσοι θυμουνται ακομα τον χορο casatschok,οπου τα ζευγαρια επρεπε να σωριαζονται κάθε λιγο στην πιστα;Μια από τις εκτελεσεις που εφθασαν στην ελληνικη αγορα ειχε την υπογραφη καποιου Dimitri Dourakine.
*Η πρωτη ηχογραφηση της Δημητρας Γαλανη ηταν όταν την εβαλε ο Μικης Θεοδωρακης να κανει σεγκοντο στον Μπιθικωτση για την «Βαρκα του καμπουρη Ανδρεα».
*Επιτυχιες στην Γαλλια το 1961…Et maintenant-Gilbert Becaud/Twist a Saint Tropez-Les Chats Sauvages/Viens danser le twist-Johnny Hallyday/Nous les amoureux-Jean Claude Pascal/Non je ne regrette rien-Edith Piaf.
*Στιχοι τραγουδιων από το παλιο τετραδιο…
TILL I KISSED YOU με τους Everly Brothers
Never felt like this until I kissed you
How did I exist until I kissed you
Nee.ever let’s you off my mind
Now it’s there all the time
Never knew what I missed
Till I kissed you a ha
I kissed you oh ,yeah
Things have really changed
Since I kissed you
My life is not the same
Until I kissed you
Ou got a way about you
Now can’t live without you
Never knew what I missed
Till kissed you
I kissed you
You don’t realize what you do to me
And I didn’t realize what a kiss could be
*Επιτυχιες στην Ιταλια το 1984
1.Love of the common people-Paul Young
2.Dance hall days-Wang Chung
3.State of the nation-Industry
4.Big in Japan-Alphaville
5.Victims-Culture Club
6.Just for tonight-Gilbert Montagne
7.Radio gaga-Queen
8.Relax-Frankie Goes To Hollywood
9.Non voglio mica la luna-Fiordaliso
10.Survivor-Mike Francis

Ο ΜΠΟΜΠ ΝΤΥΛΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ-29 ΜΑΙΟΥ

Ερχεται ο «ποιητής της ροκ»! Σεισμός θα γίνει στις 29 Μαΐου στο Terra Vibe, στη Μαλακάσα. Ο Μπομπ Ντίλαν θα βρεθεί για μία μεγάλη συναυλία στη χώρα μας, που -όπως και η προηγούμενή του- αναμένεται να είναι προπωλημενη. Η είδηση είναι επίσημη και φιγουράρει στην ιστοσελίδα του διάσημου καλλιτέχνη (www.bobdylan.com). Η Αθήνα, μάλιστα, θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία θα βρεθεί για εμφανιση.

Η εμβληματική φυσιογνωμία που μεσουρανεί για μισό αιώνα στη μουσικό στερέωμα αυτή την περίοδο βρίσκεται σε περιοδεια. Ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου από την Οσάκα της Ιαπωνίας, μέχρι τις 29 του μήνα ηταν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου (η αυλαία στην Ιαπωνία επεσε με μεγάλη συναυλία στο Τόκιο), χθες εμφανιστηκε στη Σεούλ και στη συνέχεια θα κάνει διάλειμμα μέχρι την Αθήνα, που αποτελεί την πρώτη στάση του στην Ευρώπη.

Ο δημοφιλής τραγουδιστής και μουσικός έχει να εμφανιστεί στη χώρα μας από τον Ιούνιο του 1993. Πανδαιμόνιο είχε προκληθεί τοτε στο Θέατρο του Λυκαβηττού. Οπως είναι φυσικό, οι Ελληνες θαυμαστές του περιμένουν πώς και πώς την επανεμφάνισή του επί ελληνικού εδάφους. Πέντε μέρες μάλιστα πριν την εμφάνισή του στην Ελλάδα, στις 24 Μαΐου, θα κλείσει τα 69 του χρόνια.

Ο Robert Allen Zimmerman (όπως είναι το πραγματικό όνομα του Αμερικανού μουσικού) που ξεκίνησε από τα κλασικά folk και blues το 1962) πρόσφατα πήρε μεγάλη χαρά, αφού το άλμπουμ του «Love and Theft» (που κυκλοφόρησε το 2001) το Newsweek το κατέταξε στη δεύτερη θέση στη λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας.

Οσο για την παγκόσμια περιοδεία του, θα την ολοκληρώσει ανήμερα της Ημέρας Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, στις 4 Ιουλίου, στο Thomond Park Stadium της Ιρλανδίας. Πληροφορίες σχετικά με εισιτήρια, τιμές και συμπληρωματικοι καλλιτεχνες για την Αθηνα ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί. Σύντομα οι λεπτομέρειες.

ΓΥΝΑΙΚΑ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΝΤ

Μπορεί η πλοκή να κρατείται ακόμα ως επτασφράγιστο μυστικό, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον ''κακό'' στη νέα περιπέτεια του James Bond να είναι γυναίκα! Κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Bond.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα, η Rachel Weisz, που έκλεψε τις εντυπώσεις με την ερμηνεία της στον ''Επίμονο Κηπουρό'', θα ηγηθεί της ομάδας των ''κακών'' στην επόμενη ταινία του Bond, με πρωταγωνιστή φυσικά τον Daniel Craig.

Η Rachel θα είναι η αρχηγός του Quantum, της μυστικής οργάνωσης που είναι υπεύθυνη για όλα τα δεινά του μυστικού πράκτορα 007 στις δύο τελευταίες ταινίες.

Ο Daniel Craig και η Rachel Weisz πρόσφατα συνεργάστηκαν και στο Dream House, που θα δούμε προσεχώς στις αίθουσες.

Σας θυμίζουμε ότι τη νέα ταινία του James Bond σκηνοθετεί ο Sam Mendes, στην διανομη έχει ήδη κλείσει η Judie Dench - που δίνει το παρών εδώ και χρόνια στις κινηματογραφικές περιπέτειες του Bond - και ως νέο Bond girl ακόυγεται έντονα το όνομα της Freida Pinto (Slumdog Millionaire).

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΣ Ο 'ΓΚΟΤΖΙΛΑ'

Ο τεράστιος Godzilla αναμένεται να επιστρέψει στις κινηματογραφικές αίθουσες για να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε από το πρώτο πέρασμά του αρκετά χρόνια πριν. Αυτή τη φορά όμως, όπως όλα δείχνουν, ο όλεθρος θα είναι τρισδιάστατος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Warner εξασφάλισε τα δικαιώματα του θρυλικού Godzilla από την ιαπωνική εταιρεία Toho και ετοιμάζεται να γυρίσει μία νέα ταινία με το μεγαλόσωμο τέρας, με πιθανή ημερομηνία πρεμιέρας μέσα στο 2012.

''Ο Godzilla είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή και δυναμικά pop culture icons παγκοσμίως. Θέλουμε να κάνουμε μία ταινία αντάξιά του. Όπως εμείς, ως θαυμαστες, θέλουμε να τον δούμε στη μεγάλη οθόνη.'' δηλώνουν οι υπεύθυνοι από τη Legendary Pictures.

Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι γιατί η Warner επιμένει να λανσάρει ξανά ένα προϊόν, που στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση στο Hollywood - σε σκηνοθεσία Roland Emmerich - απογοήτευσε τους πάντες και δεν εισέπραξε και τα αναμενόμενα στα ταμεία, παρά το εντυπωσιακό marketing.

Tuesday, March 30, 2010

ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ

Καταμεστη η αιθουσα του ξενοδοχειου ΜΕΤ από εκπροσωπους των ΜΜΕ στην συνεντευξη τυπου της Αννας Βισση,που μετα από 7 χρονια ξαναεμφανιζεται στην Θεσσαλονικη.Μιλησε αρκετη ωρα απαντωντας σε ερωτησεις με ευκολια και ειλικρινεια,γενναιοδωρη με ολους και με όλα,όπως μια σταρ που εχει ζησει τα παντα,επιτυχιες κι αποτυχιες,και χωρις κομπλεξ με την ηλικια της.Καποιος της θυμισε μια παλια εμφανιση της στο σχημα Μαρινελλα,Μοσχολιου,Βισση,Κωνσταντινα που και την ιδια ειχε εντυπωσιασει τοτε.
Το προγραμμα της Θεσσαλονικης στην Πυλη Αξιου με την επωνυμια The fabulous show φιλοξενει ακομα τους Μπλε,τον Γιωργο Σαμπανη ,την ρεμπετισσα Μαριω,την Βερα Μπουφη και τον Μιχαλη Ζεη.Την σκηνοθεσια υπογραφει η Ελληνοαμερικανιδα Κριστιν Κροκος.
Εναρξη το Μεγαλο Σαββατο.Θα λειτουργησει και την Κυριακη του Πασχα και από 9 Απριλιου κάθε Παρασκευη και Σαββατο.Τιμη φιαλης 190 ευρω.Εισοδος με ποτο 20 ευρω.

ΤΡΙΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

*Από 15 Απριλιου και για 6 παραστασεις η Χαρις Αλεξιου στο Μεγαρο Μουσικης Θεσσαλονικης.
*Το 1985 η Ευρωπη εβλεπε Music Box και Sky Channel.
*Η Πια Ζαντορα καταφθανει στις Καννες με ιδιωτικο αεροσκαφος για να τραγουδησει στο ΜΙΝΤΕΜ.
*Τρια αδελφια που γεννηθηκαν στην Σενεγαλη είναι το συγκροτημα Toure Kunda.
*3.000 βιντεο κλιπ γυριζονταν το 1985 σ’ολο τον κοσμο.Και κάθε εβδομαδα αυξανονταν κατά 50.
*Τον Αυγουστο του 1981 ξεκινησε στις ΗΠΑ η MTV.
*1.200 ραδιοφωνικοι σταθμοι σ’ολο τον κοσμο μετεδιδαν το 1985 την εκπομπη του Καιησυ Καιησεμ American Top Forty.
*Νο 1 τραγουδι του 1984 στην Ιταλια ηταν το Fotoromanza –Gianna Nannini ,που κερδισε και το πρωτο βραβειο στο Festivalbar.
*Τα συμβολαια των Μπρονσκι Μπητ απαγορευαν σε γυναικες την εισοδο στα παρασκηνια.
*Το 1985 η Σονυ παρουσιασε στις Καννες το πρωτο φορητο cd player.
*Την ιδια χρονια 90 ραδιοφωνικοι σταθμοι λειτουργουσαν στο Λος Αντζελες και 80 στη ΝΕΑ Υορκη.Συνολικα 10.000 ραδιοσταθμοι και 2.000 τηλεοπτικοι στις ΗΠΑ.
*1958-ο Ελβις Πρισλευ πρωταγωνιστει στην ταινια Jailhouse rock.
*1965-ο Μπομπ Ντυλαν ηχογραφει το Like a rolling stone.
*1965-η Μαρια Καλλας εμφανιζεται για τελευταια φορα στο Κοβεντ Γκαρντεν.
*1968-η Τζακυ Κενεντυ παντρευεται τον Αριστοτελη Ωναση.
*1973-ο Μπρους Λη κανει διασημο το κουνγκ φου με το φιλμ «Ο κοκκινος πρακτωρ του Χονγκ Κονγκ».
*1981-το «Νταλλας» κανει διασημο τον Λαρυ Χαγκμαν.
*1982-40 εκατομμυρια αντιτυπα πουλαει το Thriller του Michael Jackson.
*1990-Ντομινγκο,Παβαροτι,Καρερας εμφανιζονται μαζι στην Ρωμη.
*1992-Συμβολο του σεξ γινεται η Σαρον Στοουν χαρη στο «Βασικο ενστικτο».
*1997-Δολοφονειται στο Μαιαμι ο Τζιαννι Βερσατσε.
*Τον γραμματεα ενός αποτυχημενου σκηνοθετη υποδυεται στην κωμωδια του 1968 «Οι παραγωγοι» ενας πολύ αδυνατος Ανδρεας Βουτσινας.Πρωταγωνιστουν Ζηρο Μοστελ,Τζην Γουαιλντερ.Σκηνοθετης ο Μελ Μπρουκς.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Με τις ταινίες «Στρέλλα», «Ψυχή Βαθιά» και «Κυνόδοντας» να ξεχωρίζουν στις περισσότερες κατηγορίες, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για την πρώτη απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στις 3 Μαΐου.

Τις υποψηφιότητες ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Τάσος Μπουλμέτης, ο γενικός γραμματέας Μάρκος Χολέβας και ο ταμίας Δημήτρης Αθανίτης, παρουσία της συμβολαιογράφου Ουρανίας Μικρού η οποία είχε επιβλέψει την καταμέτρηση των ψήφων.

Η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα συγκέντρωσε 11 υποψηφιότητες, η «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη εννέα και ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου οκτώ.

Τέσσερις υποψηφιότητες συγκέντρωσαν οι ταινίες «Ricordi mi» της Στέλλας Θεοδωράκη, «Μαύρο λιβάδι» του Βαρδή Μαρινάκη και «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου.

Η διαδικασία βράβευσης στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου συγκλίνει με την ανάλογη της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Σύμφωνα με το Βήμα, στην πρώτη φάση της διαδικασίας υπεβλήθησαν οι ταινίες και με την ευθύνη των παραγωγών τους δηλώθηκαν οι κατηγορίες υποψηφιοτήτων: κατατέθηκαν 19 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, 13 ταινίες μεγάλου μήκους τεκμηρίωσης (ντοκυμαντέρ) και 22 μικρού μήκους.

Η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας ορίστηκε για τις 26-29 Απριλίου. Στη φάση αυτή όλα τα μέλη της Ακαδημίας που έχουν δικαίωμα ψήφου θα ψηφίσουν εκ νέου για την ανάδειξη των νικητών επιλέγοντας μεταξύ των υποψηφίων που ανακοινώθηκαν.

Τη Δευτέρα 26 Απριλίου θα παρουσιαστεί επίσημα το βραβείο της Ακαδημίας, που προς το παρόν δεν έχει ονομασία. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη.

Οι υποψηφιότητες στις βασικές κατηγορίες

Ταινία μεγάλου μήκους
«Ακαδημία Πλάτωνος»,
«Κυνόδοντας»
«Στρέλλα»
«Ψυχή βαθιά»
«Guilt»

Σκηνοθεσία
Φίλιππος Τσίτος («Ακαδημία Πλάτωνος»)
Γιώργος Λάνθιμος («Κυνόδοντας»)
Πάνος Χ. Κούτρας («Στρέλλα»)
Να σημειωθεί πως ο Π.Βούλγαρης προτίμησε να μη συμμετάσχει στη διαδικασία ως σκηνοθέτης του «Ψυχή βαθιά».

Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη
Αργύρης Παπαδημητρόπουλος («Βang Βank»)
Βαρδής Μαρινάκης («Μαύρο λιβάδι»)
Μαργαρίτα Μαντά («Χρυσόσκονη»)

Α' ανδρικού ρόλου
Αντώνης Καφετζόπουλος («Ακαδημία Πλάτωνος»)
Χρήστος Στέργιογλου («Κυνόδοντας»)
Γιάννης Κοκιασμένος («Στρέλλα»)

Α' γυναικείου ρόλου
Αγγελική Παπούλια («Κυνόδοντας»)
Θεοδώρα Τζήμου («Ricordi mi»)
Μίνα Ορφανού («Στρέλλα»)

Β' ανδρικού ρόλου
Κώστας Βουτσάς («Βang Βank»)
Χρήστος Πασσαλής («Κυνόδοντας»)
Κώστας Βουτσάς («Ο διαχειριστής»)

Β' γυναικείου ρόλου
Μπέττυ Βακαλίδου («Στρέλλα»)
Αννα Μάσχα («Χρυσόσκονη»)
Βικτώρια Χαραλαμπίδου («Ψυχή βαθιά»)

Ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους
«Αλλος δρόμος δεν υπήρχε» - Σταύρος Ψυλλάκης
«Εθνικός Κήπος» - Μαρία Γεντέκου
«Ξένες σε ξένη χώρα» - Δημήτρης Παναγιωτάτος

ACTRESS JUNE HAVOC DIES AT 97

June Havoc, a stage, movie and TV actress who started in vaudeville at age 2 and was the younger sister of burlesque queen Gypsy Rose Lee, died Sunday at her home in Stamford, Conn. She was 97.

Havoc and Lee were the focus of the 1959 musical "Gypsy," based on the latter's best-selling memoir "Gypsy." Starring Ethel Merman as Mama Rose, the show was a Broadway hit. But it led to a long-term fallout between the siblings because of Havoc's displeasure with her sister's fictionalized portrayal of her. They remained antagonistic until Lee was diagnosed with terminal lung cancer in 1970, when they made amends.

Along with her sister, Havoc was pushed into a vaudeville career by their headstrong stage mother. Billed as Baby June, she had bit parts as a toddler in silent comedy shorts and performed in early Hal Roach comedies starring Harold Lloyd.

Although less famous than her notorious stripper sister, she carved out a career on Broadway and motion pictures, mostly in musicals and comedies. She made her Main Stem debut in "Forbidden Melody" (1936) and was most widely acclaimed for her performance as Gladys in the 1940 production of Rodgers and Hart's "Pal Joey," opposite Gene Kelly and Van Johnson.

She won the Donaldson Award for the hit musical "Mexican Hayride" in 1944.

Havoc was nominated for a Tony Award in 1964 for directing "Marathon 33," based on her early experiences as a marathon dancer in Depression-era dance contests.

Havoc appeared in "Gentleman's Agreement" (1947) with Gregory Peck but mostly performed in B-level movies including "Four Jacks and a Jill," "Powder Town" and "Sing Your Worries Away," all in 1942. During the late '40s and early '50s, she had roles in such films as "The Story of Molly X" and "Lady Possessed" with James Mason.

Other film credits include "The Iron Curtain," "Once a Thief" and "Follow the Sun." After "Lady Possessed" in 1952, she took a quarter-century break from the big screen, returning in "The Private Files of J. Edgar Hoover" (1977) and later in "Can't Stop the Music and "A Return to Salem's Lot."

RICKY MARTIN REVEALS HE'S GAY

Ricky Martin's coming clean and coming out of the closet.

Ricky Martin is the proud father of twins.

More PhotosAfter years of scrutiny about his sexuality, the Latino pop star declared on his official Web site today that he is "a fortunate homosexual man." Martin explained that he decided to make the announcement after musing about his memoirs and his year-and-a-half-old twin sons, whom he fathered through a surrogate mother in 2008.

"This is just what I need, especially now that I am the father of two beautiful boys that are so full of light and who with their outlook teach me new things every day," Martin wrote. "These years in silence and reflection made me stronger and reminded me that acceptance has to come from within and that this kind of truth gives me the power to conquer emotions I didn't even know existed."

Monday, March 29, 2010

ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας και την προσμονή της Ανάστασης και της Λαμπρής διαμορφώνει το πρόγραμμά του ο 102fm του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3. Εκπομπές, προσαρμοσμένες στο κλίμα των ημερών, μεταφέρουν στους ακροατές το μήνυμα του Θείου Δράματος, ενώ με συνδέσεις με τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου οι ακροατές βιώνουν τη θρησκευτική κατάνυξη.
Το ειδικό πρόγραμμα του 102fm του Ρ.Σ.Μ της ΕΡΤ3, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Τη Μεγάλη Πέμπτη, από τις 19.00 έως τις 22.30, απευθείας μετάδοση της «Ακολουθίας των Αγίων Παθών», τη Μεγάλη Παρασκευή, από τις 8.00 έως τις 12.00, μετάδοση της «Ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών» και από τις 19.00 έως τις 21.30 της «Ακολουθίας του Επιτάφιου Θρήνου». Το Μέγα Σάββατο, από τις 8.00 έως τις 10.00, ο 102fm θα μεταδώσει τη Θεία Λειτουργία και από τις 23.00 έως τη 01.00 την «Ακολουθία της Ανάστασης». Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 10.30 έως τις 12.00, και τη Δευτέρα του Πάσχα, από τις 08.00 έως τις 10.00, θα μεταδοθεί η Θεία Λειτουργία.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, από τις 17.00 ως τις 19.00, η εκπομπή «Εν Κινήσει», σε επιμέλεια-παρουσίαση των Τριαντάφυλλου Τσουλφά και Σωτήρη Βουτσελά, θα δίνει χρήσιμες πληροφορίες για ασφαλή οδική συμπεριφορά σε όλους όσοι έχουν επιλέξει να «αποδράσουν» σε διάφορους προορισμούς.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, από τις 12.00 έως τις 14.00, θα μεταδοθεί η εκπομπή «Τα Θεία Πάθη μέσα από την ελληνική τέχνη» σε επιμέλεια και παρουσίαση του Γιάννη Τσολακίδη και από τις 15.00 ως τις 17.00 η εκπομπή «Ο Επιτάφιος Θρήνος» σε επιμέλεια-παρουσίαση του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου.
Θα ακολουθήσει από τις 17.00 έως τις 19.00 η εκπομπή «Η Μεγάλη Παρασκευή της Ορθοδοξίας» σε επιμέλεια –παρουσίαση της Σοφίας Πακαλίδου.

Ειδικά διαμορφωμένο με μουσικές, τραγούδια και ζωντανές μουσικές παρουσιάσεις στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Λαμπρής είναι και το πρόγραμμα του 9.58fm του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3.
Τη Μεγάλη Τετάρτη, στις 10.00, φιλοξενούμενοι της εκπομπής «Καλημέρα» και της Αναστασίας Γρηγοριάδου είναι οι συμμετέχοντες στο σχήμα «Αρώματα Ανατολής», οι οποίοι θα ερμηνεύσουν ύμνους, τραγούδια και θρήνους της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, κλασική-λόγια ανατολική μουσική και δημοτικά τραγούδια.
Στις 17.00, στην εκπομπή «Πιο Πολύ κι απ΄τους Ανθρώπους τα Τραγούδια τους Αγάπησα», ο Γιάννης Γκροσδάνης θα κάνει μια ωριαία περιήγηση πλημμυρισμένη με λατρευτικές μουσικές από όλο τον κόσμο, επιλέγοντας κομμάτια από την προσωπική του δισκοθήκη.
Στις 19.00, το «Μεθυσμένο Παραμύθι» με τη Μάρα Τσικάρα θα ‘‘κινηθεί’’ ανάμεσα σε πασχαλινά έθιμα, προσέχοντας να μη ‘‘σπάσει’’ τα κόκκινα αυγά και να ‘‘πετύχει’’ τη ζύμη απ’ τα τσουρέκια.
Τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 10.00, οι μουσικοί Φώτης Θεοδωρίδης και Σάκης Κοντονικόλας, προσκεκλημένοι της εκπομπής «Καλημέρα» και της Αναστασίας Γρηγοριάδου θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι και το έργο του «Δεκαπέντε Εσπερινοί».
Στις 17.00, η εκπομπή «Πιο Πολύ κι απ΄τους Ανθρώπους τα Τραγούδια τους Αγάπησα» είναι αφιερωμένη στα Πάθη του Θεανθρώπου. Ο Γιάννης Γκροσδάνης θα παρουσιάζει την ιδέα του Θείου Δράματος, του πένθους και της έννοιας του Επιταφίου μέσα από το ελληνικό τραγούδι.
Το Μέγα Σάββατο, στις 9.00, η Πέννη Τομπρή μέσα από την εκπομπή «Υλικό Ονείρων» επιμελείται μία λογοτεχνική περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία.
Στις 14.00, ο Δημήτρης Νικολούδης επιλέγει τραγούδια από το ελληνικό ρεπερτόριο στο πλαίσιο της εορταστικής προσμονής της Ανάστασης στην εκπομπή «Τα καλά τραγούδια βρίσκουν το δρόμο τους».
Την Κυριακή του Πάσχα, στις 12.00, η εκπομπή «Κυριακή στον 9.58fm» γιορτάζει με μουσικές και τραγούδια στο πνεύμα της ημέρας με τη Μάγδα Δημάκη στην επιλογή και τα σχόλια.
Στις 13.00, το «Μεθυσμένο Παραμύθι» με τη Μάρα Τσικάρα παρουσιάζει μία πασχαλινή, οικολογική ιστορία, «φιλοξενώντας» τον κυρ Διονυσάκη και τον οβελία που κέρδισε στο τάβλι στην «Πασχαλινή Ιστορία» του Παντελή Καλιότσου.
Από τις 14.00 έως τις 16.00, «Τα καλά τραγούδια βρίσκουν το δρόμο τους»…στη Λαμπρή και ο Δημήτρης Νικολούδης επιλέγει παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια, που συνοδεύουν το εορταστικό τραπέζι.

ΡΑΔΙΟ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΡΑΔΙΟ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 6-7 μμ


Μια ωρα με την ορχηστρα και χορωδια RAY CONNIFF
Σε διασκευες μελωδιων από την κλασικη μουσικη
Ηχογραφημενες το 1958 και 1980

1.AN IMPROVISATION ON ‘LIEBESTRAUM’-1850
2.WARSAW CONCERTO-1941
3.AN IMPROVISATIONON CHOPIN’S ‘NOCTURNE IN E FLAT’-1831
4.AN IMPROVISATIONON ‘DANCE OF THE SUGAR-PLUM FAIRY-1892
5.FAVORITE THEMES FROM TCHAIKOVSKY’S SIXTH SYMPHONY-1893
6.FAVORITE THEMES FROM GRIEG’S A MINOR CONCERTO-1868
7.ONE FINE DAY FROM ‘MADAME BUTTERFLY’-1904
8.RAVEL’S BOLERO-1928
9.MINI MINUET IN G-1795
10.IMPROVISATION ON ‘CARMEN’-1874
11.LULLABY FOR TAMARA-1858-64
12.AN IMPROVISATION OF ‘PAGLIACCI’-1892
13.A BIT OF BEETHOVEN-1824
14.THEME FOR ELISE-1810
15.BOOGIE WOOGIE HUMORESQUE-1894
16.EXCERPTS FROM BEETHOVEN’S ‘MOONLIGHT SONATA’-1801
Οι χρονολογιες μετα τους τιτλους αποκαλυπτουν τον χρονο συνθεσης της μελωδιας.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

* «Τα παιδια του Πειραια» ηχογραφησε το 1965 με την ορχηστρα του ο Ντιουκ Ελλινγκτον.
*Το 1960 σε στιχους Νικου Γκατσου η Μαιρη Λιντα ηχογραφησε το Χατζηδακικο «Κανε τον πονο σου χαρα» που ο Nat King Cole τραγουδησε με τιτλο In the cool of the day στην ομωνυμη ταινια.
*«Γυμναστικη για ολους και για ολο το σωμα» ηταν ο τιτλος του δισκου που κυκλοφορησε το 1984 από την CBS με αφηγητη τον πρωταθλητη του body building Σπυρο Μπουρναζο και παραγωγο τον Λευτερη Κογκαλιδη.
*Τον Ιουνιο του 1981 ο ειλικρινως υμετερος προσκαλεμενος από το International Visitor Program Service ταξιδεψε για ένα μηνα στις ΗΠΑ.Επιστρεφοντας οι εντυπωσεις του δημοσιευτηκαν για 30 μερες σε ολοσελιδα-μεγαλου σχηματος-στον «Ελληνικο Βορρα».
*Η απονομη του διεθνους βραβειου «Νικι» (Νικη) εγινε το 1997 στην Θεσσαλονικη.Επιτιμη καλεσμενη η Ειρηνη Παπα.Στοχος του βραβειου να αλλαξει η εικονα της γυναικας στην τηλεοραση.
*1934-η Ελλα Φιτζεραλντ εμφανιζεται στο Χαρλεμ.
*1935-ηΕντιθ Πιαφ κανει την πρωτη εμφανιση της σε παριζιανικο καμπαρε.
*1946-η Ριτα Χαιηγουωρθ εμφανιζεται στην ταινια Gilda.
*1948-η Ινδη τραγουδιστρια Λατα Μανγκεσκαρ αρχιζει την καριερα της,στην διαρκεια της οποιας θα ηχογραφησει 30.000 τραγουδια και θα παιξει σε 2.000 ταινιες.
*1952-ο Τζην Κελλυ γυριζει το αθανατο μιουζικαλ «Τραγουδωντας στην βροχη».
*Ο «Ελληνικος Βορρας» δημιουργει το 1978-79 Σχολη Δημοσιογραφιας,δωρεαν εκμαθησης,στην οποια επιλεγονται και παρακολουθουν οι Ζωη Μηαριτη-Περσεφονη Μπολικα-Μεροπη Βασιλικου-Αγγελικη Σιαμου-Μαρια Παπαδημητριου-Δημητρης Λουκας-Γεωργιος Παπαδοπουλος-Κωνσταντινος Στεφανου-Γιωργος Πολυμερης-Μιχαλης Κοτζαθανασης-Βασιλης Παπαβασιλειου-Ηλιας Σανιδας-Ροζυ Παπαδοπουλου
*Απο το 1976 η ομαδα νεολαιας του Ελληνικου Βορρα οργανωνει εκδηλωσεις για τους μαθητες της Αμερικανικης Γεωργικης Σχολης.
*Η Ελληνοαμερικανικη Ενωση οργανωσε το 1983 10ημερη εκδρομη στις ΗΠΑ.
*Σικαγο,Φιλαδελφεια και Μπαχαμες περιελαμβανε το ταξιδι που χαρισε στον αντιπροσωπο της στην Θεσσαλονικη,την οικογενεια του κι έναν δημοσιογραφο η Sperry New Holland,εταιρεια γεωργικων μηχανηματων,το 1979.
*Επιτυχιες του 1960 στην Γαλλια:
Nouvelle vague-Richard Anthony
Mustapha-Bob Azzam
Tom Pilibi-Jacqueline Boyer
Les enfants du Piree-Dalida
T’aimer follement-Johnny Hallyday

HALL AND OATES BACK IN THE SPOTLIGHT

When Greg Kurstin, half of esoteric Los Angeles pop duo the Bird and the Bee, speaks of Hall & Oates, it's in a reverent tone usually reserved for devout believers meeting a major religious figure.

"'One on One' is the perfect song with the perfect production," he says with unblinking earnestness. "I strive for that level of greatness every day."

On March 23, Kurstin and bandmate Inara George released their homage to the pair, "Interpreting the Masters Volume I: A Tribute to Daryl Hall and John Oates," on Blue Note. It's the latest example of the unlikely pop-culture resurgence for the fourth-best-selling duo of all time (13 million albums shipped, according to the Recording Industry Association of America).

In the past two years, Hall & Oates' music, which peaked chart-wise during the first term of the Reagan White House, has been featured in everything from tastemaking films like "(500) Days of Summer" to taste-questionable outlets like QVC. The driving force behind the resurgence is twofold: the giddiness of 30-something nostalgics like George and Kurstin, and the willingness of Daryl Hall, 63, and John Oates, 61, to connect with these fans in the free-flowing back-and-forth of today's media world.

Jonathan Wolfson has been the band's publicist for five years; he took over as their manager in 2009. He remembers being a teenager in New York, sitting in the nosebleed seats and thrilling to Hall & Oates performing "Maneater" live. Now, Hall & Oates are his sole clients, and he navigates opportunities for exposure for the act from a two-story, peach-colored strip mall in the west San Fernando Valley.

"Daryl and John allowed me to push on their behalf," he says. "A lot of the bands get in the way of themselves. I feel like I work with them -- obviously, I work for them -- but I feel like I work with them."

NOT PRESS DARLINGS

Oates, for one, is appreciative of how the duo's music is branching out into everything from film to online animation; it stands as a comeuppance to those who once questioned the relevance of their music. "We were not in the cool club with the rock press," he says. "But in the end, it's the songs that stand the test of time -- they've been covered, sampled, and there's a generation of creative people who grew up with our music."

This younger generation of fan appreciates the commercial artistry of their techno-savvy blue-eyed soul and takes kitschy pleasure in the decadent, shoulder-padded extravagance of the surrounding era. This gives Wolfson a large playing field to hype the band: It can perform on the hipper-than-thou "Daily Show" even as middlebrow TV chef Rachael Ray pushes for their entry into the Rock and Roll Hall of Fame.

"When I started doing press for them, it was the same cliched rock critics saying, 'Well, you didn't play CBGB's in '78 ...' It was kind of bulls--t actually," Wolfson says. "I hate to be an ageist, but when I started going to people who were contemporaries, it was a way different conversation than it was with the Robert Hilburns of the world, who basically called them the Thompson Twins and said, 'I'll never write about these guys.' It's one of those things -- if they don't let you in the party, you create your own. And the party got bigger and bigger and bigger."

Sunday, March 28, 2010

H NATAΣA ΣTO CASUAL LIVING

Έπειτα από 45 εξαιρετικά επιτυχημένες εμφανίσεις του «Cabaret Royale» στο Θέατρο Βεργίνα του Regency Casino, η Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου και οι «Nuevoto 5tet» παρουσιάζουν τις Τετάρτες 14. 21. & 28. Aπριλίου, στο «Casual Living» μία μοναδική μουσική βραδιά.
Το ρεπερτόριο τους είναι βασισμένο τόσο σε «easy tempo jazz» μουσικές όσο και σε «Up Rhythm» tangos, blues και ethnic αγαπημένα τραγούδια. Όλα ενορχηστρωμένα ώστε να αναδεικνύεται το ιδιαίτερο στυλ μίας γυναικείας παρουσίας που χαρακτηρίζεται τόσο από την αισθαντική όσο και από τη δυναμική, έντονα θεατρική παρουσία.

Η Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό με συνεργασίες και συμμετοχές σε σημαντικές διοργανώσεις και φεστιβάλ. Xαρισματική αλλά και ιδιότυπη ερμηνεύτρια, μια καλλιτέχνις υψηλών προδιαγραφών, το 2008 συστήνει τους «Nuevoto Εnsemble». Τα μέλη του σχήματος δραστηριοποιούνται στην Ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή ως μέλη συγκροτημάτων και ορχηστρικών σχημάτων διαφόρων στυλ. Οι «Natassa Mare con Νuevoto 5tet» αποτελούν μία δυναμική σύμπραξη 6 καταξιωμένων μουσικών της ευρωπαϊκής ethnic και jazz σκηνής.

Nuevoto 5tet :
Christos Anastasiadis : Trumpet
Spyros Rassias : Piano / Keyboards
Giorgos Seremetis : El. Guitar
Emmanuel Sideridis : Bass
Alekos Spanidis : Drums

Πληροφορίες:
Tετάρτη 14. 21. & 28 Aπριλίου 2010
Χώρος : Casual Living (Εμπορικό Κέντρο Μακεδονία
Τηλ. Κρατήσεων 2310 365425)
Ώρα έναρξης: 22.30
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.myspace.com/natassamare

KYΡIAKH 28 MAΡTIOY 2010

*Τραγουδια για τον Απριλιο:April in Paris/April in Portugal( Coimbra )/April love/April showers.
*Την Δευτερα 12 Απριλιου από τη NOVA 1 «Η ιστορια της Cadillac Records».Στην πραγματικοτητα προκειται για τηνιστορια της Chess Records ,που ανεδειξε καλλιτεχνες όπως Muddy Waters/Etta James (At last)/Chuck Berry.
*Τον Σεπτεμβριο του 82 και του 83 ο ειλικρινως υμετερος εκανε δυο 19ωρους ραδιοφωνικους μαραθωνιους με την ευκαιρια των εγκαινιων της ΔΕΘ-και οι δυο από τον πυργο του ΟΤΕ.Το καλοκαιρι του 1982 εγινε ζωντανη μεταδοση μπητς παρτυ από την πλαζ Αγιας Τριαδας (ΕΟΤ).Το 1984-και παντα ο σταθμος της ΥΕΝΕΔ-εκανε εκπομπες με το πρωτοεμφανιζομενο cd player απο τον χωρο της ΔΕΘ.Το 1983 ξεκινησε η καθημερινη ημιωρη εκπομπη “8,30».
*Tο 1974 δημιουργειται το πρωτο γραφειο δημοσιων και διεθνων σχεσεων στην Θεσσαλονικη.Ηταν το Press Bureau.
*Το «Ηρθε βοριας,ηρθε νοτιας» του Μανου Χατζηδακι ηταν απαντηση στην «Λιλη Μαρλεν».
*Οι στιχοι της μεγαλης επιτυχιας του Ντομενικο Μοντουνιο Piove(Απο ενα παλιο τετραδιο με στιχους εκεινης της εποχης)
mille violini suonati dal vento
tutti I colori dell’arcobaleno
voglion fermare una pioggia d’argento
ma piove,piove,sul nostro amor…
ciao ciao,bambina
un bacio ancora
e poi per sempre ti perdero
come una fiaba
l’amore passa
c’era una volta
poi non c’e piu
cos’e che trema
sul tuo visino
e pioggia o pianto,
dimmi cos’e.
vorrei trovare parole nuove,
ma mentre piove
piango con te.

Ciao ciao,bambina
Non ti voltare
Non posso dirti
Rimani ancor.
Vorrei trovare parole nuove
Ma piove piove
Sul nostro amor.
*1903-ο Ενρικο Καρουζο γινεται ο πρωτος τενορος στην Metropolitan Opera της Νεας Υορκης.
*1922-η τραγουδιστρια Ουμ Καλσουμ πραγματοποιει θριαμβευτικη περιοδεια στο Καιρο-Αιγυπτο.
*1924-η Νεα Υορκη ανακαλυπτει την τζαζ και τον Λουις Αρμστρονγκ.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

ΡΑΔΙΟ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010, από 6-7μ.μ.
---------------------------------------------------------
Εκτακτως επιλογες από τον χωρο της κλασσικης μουσικης
1.O SOLE MIO-Enrico Caruso
2.POLONAISE NO 6 IN A FLAT OP.53- Artur Rubinstein
3.HORA STACCATO-Jascha Heifetz
4.BARCAROLLE-Isabel Baillie/Nellie Walker
5.CLAIR DE LUNE-Walter Gieseking
6.L’AMOUR EST UN OISEAU REBELLE-Conchita Supevia
7.LE VIOLETTE-Tito Schipa
8.LIEBESTRAUM NO3-Benno Moiseiwitsch
9.BY THE SLEEPY LAGOON-Eric Coates and Symphony Orchestra
10.PERPETEUM MOBILE,OP 257-Vienna Philharmonic Orchestra/Clemens Krauss
11.PRELUDE EN FA MAJEUR (clavecin bien tempere)-Swingle Singers
12.CHORALE DE LA CANTATE (herz und mund und tat un leben BWV147)- Swingle Singers
13.ΕINE KLEINE NACHT MUSIK K525-Swingle Singers
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
14.O MIO BAMBINO CARO-Ορχηστρα Νεων Ευρωπαικης Ενωσης/Miranda van Kralingen
15.MAZURKA DES OMBRELLES-Ana rodrigo/Placido Domingo
16.JOTA DES ETUDIANTS-Carlos Javier Mendez/Javier Medina/Arturo Guanche

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ Τ'ΑΣΤΕΡΙΑ-ΑΠΟΨΕ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Αφού μάγεψε τους θεατές σε περισσότερες από 30 χώρες, το πολυβραβευμένο DANCING WITH THE STARS έρχεται και στην Ελλάδα, με παρουσιάστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια! Η ταλαντούχα και πανέμορφη ηθοποιός δέχθηκε με ενθουσιασμό να παρουσιάσει το περίφημο charity dancing show. Όμως, δεν θα είναι η μοναδική λαμπερή παρουσία στο show, αφού το καθένα από τα 12 χορευτικά ζευγάρια του DANCING WITH THE STARS, έχει κι από ένα…. αστέρι!

12 αστέρια θα χορέψουν στον ΑΝΤ1 για τον φιλανθρωπικό οργανισμό MAKE A WISH ("Κάνε-Μια-Ευχή" Ελλάδος) σημερα, Κυριακή ,στις 9 το βράδυ .

12 διάσημοι τολμούν να χορέψουν μαζί με επαγγελματίες παρτενέρ ζωντανά πάνω στη σκηνή και να διεκδικήσουν την ψήφο σας, από αυτή την Κυριακή 28/3 και κάθε Κυριακή στις 9 το βράδυ.

Σας παρουσιάζουμε τους 12 διάσημους διαγωνιζόμενους:

1. ΠΗΓΗ ΔΕΒΕΤΖΗ (Ολυμπιονίκης στο τριπλούν, Αθήνα & Πεκίνο)

2. ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΝΩΛΙΔΟΥ (Μουσικός - Τηλεπαρουσιάστρια)

3. ΒΙΚΥ ΚΟΥΛΙΑΝΟΥ (Top Model- Σχεδιάστρια Ρούχων)

4, ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ (Ηθοποιός)

5. ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ (Δημοσιογράφος - Βουλευτής ΝΔ - Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας για τον Εθελοντισμό και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις)

6. ΜΑΤΘΙΛΔΗ ΜΑΓΓΙΡΑ (Ηθοποιός - Show woman)

7. EΡΡΙΚΑ ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΥ (Πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ - Εμπνεύστρια & Δημιουργός του συστήματος γυμναστικής Replayce)

8. ΚΩΣΤΑΣ ΣΟΜΜΕΡ (Ηθοποιός)

9. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ (Ηθοποιός)

10. ΣΑΒΒΑΣ ΠΟΥΜΠΟΥΡΑΣ (Παρουσιαστής- Ραδιοφωνικός Παραγωγός)

11. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ (Ηθοποιός)

12. ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΑΜΠΙΔΗΣ (Παγκόσμιος Πρωταθλητής kick boxing)

Ο κάθε διάσημος σχηματίζει χορευτικό ζευγάρι με έναν επαγγελματία χορευτή και τα 12 ζευγάρια διαγωνίζονται μεταξύ τους για ένα σημαντικό σκοπό: την οικονομική ενίσχυση του μη κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού οργανισμού MAKE A WISH ("Κάνε μια Ευχή" Ελλάδος), ο οποίος εκπληρώνει επιθυμίες παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Αυτη είναι η ιδεα του DANCING WITH THE STARS, του θεαματικού dancing show που σαρώνει στους πίνακες τηλεθέασης σε πολλές χώρες και κάνει όλο τον κόσμο να χορεύει.

Κάθε εβδομάδα τα διαγωνιζόμενα ζευγάρια παρουσιάζουν μια διαφορετική χορογραφία (ballroom ή latin) και στη συνέχεια αξιολογούνται από μία επιτροπή που αποτελείται από τέσσερις καταξιωμένους επαγγελματίες: τον Αλέξη Κωστάλα, τον Φωκά Ευαγγελινό, τον Γιάννη Λάτσιο και την Galena Velikova - Χαϊνά. Όμως, εκτός από το λόγο των κριτών, μετράει και ο λόγος των τηλεθεατών, οι οποίοι συχνά ανατρέπουν τα προγνωστικά με την ψήφο τους! Κάθε εβδομάδα, το ζευγάρι με τη χαμηλότερη βαθμολογία αποχωρεί από το διαγωνισμό. Το ζευγάρι που θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το τέλος και να αναδειχθεί νικητής του DANCING WITH THE STARS, θα κερδίσει ένα χρηματικό έπαθλο, το οποίο θα παραδώσει στο "Κάνε μια Ευχή" Ελλάδος.

Παράλληλα, εκτός από το λαμπερό θέαμα των ζωντανών εμφανίσεων, παρακολουθούμε και στιγμιότυπα από όλη την προετοιμασία των ζευγαριών. Οι επαγγελματίες χορευτές αναλαμβάνουν να διδάξουν στον διάσημο / στη διάσημη παρτενέρ τους τα βήματα και τις φιγούρες της κάθε χορογραφίας. Έτσι, το κάθε προγραμμα μας επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις: καινούργια μουσική, καινούργια κοστούμια, καινούργιες φιγούρες!

Το στυλ του DANCING WITH THE STARS έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο και είναι το ψυχαγωγικό πρόγραμμα που παρακολουθούν οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο! Έχει προκαλέσει αίσθηση σε όλες τις χώρες που μεταδίδεται, ενώ σε κάποιες από αυτές έχει συμπληρώσει μέχρι και 9 κύκλους! Παράλληλα, σημειώνει αστρονομικά ποσοστά τηλεθέασης (π.χ. 78% στη Δανία, 68% στη Φινλανδία και τη Σουηδία, 67% στην Αυστρία) και έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 27 τηλεοπτικά βραβεία.

Πάνω από 1000 διασημότητες έχουν χορέψει μέχρι στιγμής περισσότερους από 75000 χορούς! Στη σκηνή του Dancing with the stars έχουν ανέβει "αστέρια" απ όλους τους χώρους παγκοσμίως: πολιτικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, γαλαζοαίματοι, ποδοσφαιριστές, Ολυμπιονίκες, μοντέλα κλπ. Μεταξύ άλλων, ο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα, το διάσημο τοπ μόντελ Ναόμι Κάμπελ, οι ηθοποιοί Τατούμ Ο Νιλ, Στιβ Γκούτεμπεργκ και Τζένι Γκαρθ, η τραγουδίστρια Μαρί Όσμοντ, ο τηλεπαρουσιαστής Τζέρι Σπρίνγκερ και πολλοί πολλοί άλλοι.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ

Το βικτοριανό μυθιστόρημα "Δράκουλας" έχει μεγαλύτερη σχέση με τα δάση της Τρανσυλβανίας και λιγότερο με το σύγχρονο Δουβλίνο… Όμως ένας από τους απογόνους του συγγραφέα Bram Stoker θεωρεί ότι ο προπροπάππος του αξίζει ένα μνημείο.

Ο Daykr Stoker έχει ήδη αρχίσει τις ενέργειες ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανέγερση μνημείου με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τον θάνατο του Bram Stoker το 2012 και ως παράδειγμα φέρνει τα αγάλματα άλλων Δουβλινέζων συγγραφέων όπως ο James Joyce και ο Sammuel Beckett.

"Είναι μια παράλειψη. Δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο στην γενέτειρά του", τόνισε ο απόγονος του σπουδαίου συγγραφέα, ο οποίος ζει στη Νότια Καρολίνα.

Ο Bram Stoker γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1847 και έζησε εκεί ως τα 31 του χρόνια, οπότε και μετακόμισε στο Λονδίνο. Σπούδασε στο Trinity College και εργάστηκε στο δημόσιο, ενώ παράλληλα έγραφε θεατρικές κριτικές χωρίς να πληρώνεται για εφημερίδες του Δουβλίνου.

Το μυθιστόρημα "Δράκουλας" δημοσιεύτηκε το 1897.

Ο Daykr Stoker είναι δισέγγονος του νεότερου αδελφού του διάσημου συγγραφέα. Πιστεύει πως ο πρόγονός του εμπνεύστηκε την ιστορία του κόμη Δράκουλα από τους μύθους της ιρλανδικής παράδοσης που του διηγιόταν η μητέρα του.

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως η ιδέα του ήρωα βαμπίρ οφείλεται στο ότι ο Stoker είχε υποβληθεί σε μεταγγίσεις αίματος, γιατί έπασχε από μια σπάνια ασθένεια.

18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΠΙΛΛΥ ΑΙΝΤΟΛ -ΣΤΡΑΝΓΚΛΕΡΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μια cult συναυλία σε ένα cult γήπεδο προβλέπεται να είναι η συναυλία που θα γίνει στις 18 Ιουνίου στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μια απόλυτη punk βραδιά με τον Billy Idol (τρία Grammy και εννέα MTV music video awards) και τους Stranglers. Η προπώληση θα ξεκινήσει στις 14 Απριλίου...

Μια cult συναυλία σε ένα cult γήπεδο προβλέπεται να είναι η συναυλία που θα γίνει στις 18 Ιουνίου στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μια βραδιά με τη μουσική που ξεκινάει από το punk που σάρωσε τα πάντα στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και συνέχισε με τη δημιουργία του punk-rock στυλ τη δεκαετία του ‘80. Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε όχι με απλές λέξεις αλλά με καλλιτέχνες αυτό το είδος, τότε σίγουρα θα αναφέραμε μεταξύ άλλων τον Billy Idol αλλά και τους Stranglers.

Μια βραδιά για όσους αγαπούν την δεκαετια του ‘80 κι έχουν τραγουδήσει το “Sweet sixteen” ή το “Mony – Mony” ή και τα “White Weeding”, “Rebel Yell” του Billy Idol που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και τα “Golden Brown”, “No More Heroes” “Always the Sun” των Stranglers που είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στη χώρα μας.

Στις 18 Ιουνίου, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας υποδέχεται αγαπημένο ροκ, ατίθασο πάνκ και όλα αυτά με ένα ιδιαίτερα προσιτό εισιτήριο. Γενική είσοδος 38 Ευρώ!

Η προπώληση θα ξεκινήσει στις 14 Απριλίου από το Ticket House, τα Metropolis και τα Village cinemas!

Η βραδιά θα ξεκινήσει με τους Stranglers...

Mία από τις αγαπημένες και διαχρονικές βρετανικές μπάντες επιστρέφει στα μέρη μας αυτό το καλοκαίρι. Με είκοσι τρία τραγούδια και δέκα επτά δίσκους τους στο top40 της Μεγάλης Βρετανίας και μια καριέρα σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, οι “The Guilford Stranglers”, όπως ήταν το αρχικό όνομα τους, άρχισαν να ξεσηκώνουν το βρετανικό κοινό από τα τέλη του 1974. Τα τρία ιδρυτικά μέλη Hugh Cornwell, JJ Burnel και Jet μετά από προσπάθειες ενός έτους βρίσκουν τον Dave Greenfield το 1975 και έως το τέλος του επόμενου χρόνου παίζουν σε δεκάδες περιοχες της Αγγλίας. Το είδος τους είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί.

Συνδυάζοντας την αντιδραστική ιδιοσυγκρασία τους με τον «ψαγμένο» στίχο της ποιοτικής pop πειραματίστηκαν διαρκώς με πολλά από τα είδη της μουσικής που βρίσκονταν κατά καιρούς στην μόδα, είτε ήταν το new wave, το punk, η καθαρή pop ή ακόμα και το gothic rock.

Αφού ακούσουμε τους Stranglers, σειρά θα πάρει ο Billy Idol, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Τα μέλη της μπάντας του Billy Idol εκτός από τον ίδιο, αυτή τη στιγμή είναι οι:

Steve Stevens - guitar
Billy Morrison - guitar (2010-present)
Stephen McGrath - bass
Derek Sherinian - keyboards
Jeremy Colson - drums (2010-present)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Music Box Productions

BILLY IDOL – THE STRANGLERS
Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας
Παρασκευή 18 Ιουνίου του 2010.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 38 ΕΥΡΩ

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: TICKET HOUSE, METROPOLIS, VILLAGE CINEMAS

NEW HOME FOR SUSAN BOYLE

Susan Boyle has gone shopping for a birthday present -- for herself.

The singing sensation, who turns 49 on April 1, has just received her first major royalty check of $6 million, and she's ready to spend some of it.

Boyle has made an offer on a newly built house near her home in Blackburn, Scotland. The property backs onto a small river, reportedly has five bedrooms, and was on the market for £300,000 (about $447,000).

Her spokeswoman had no comment.

If the sale goes through, it will be a big step up for Boyle: Despite her success since coming in second on Britain's Got Talent, she has continued to live in public housing. (She had shared her home with her mother, who died in 2007.)

Becoming a celebrity has exposed the singer to security issues, including a January break-in. A 16-year-old was arrested following the incident.

While Boyle has not yet been able to enjoy the riches brought by her album "I Dreamed A Dream," which has sold 8 million copies, she has not been left strapped for cash, a source says.

"Susan has wanted for nothing financially and [mentor] Simon Cowell has been making sure of that," reveals the source.

For now, the potential home-buyer will spend some time in hotels: On her birthday, Boyle will be in Tokyo, performing as a special guest with the Yomiuri Nippon Orchestra. Later in the month, she'll head to Australia for their equivalent of the Emmy awards

TOM JONES SUFFERING ACUTE LARYNGITIS

Singer Tom Jones has postponed Singapore and Manila concerts due to laryngitis, his website said on Saturday, another blow to a new $4.4 billion resort and casino complex in Singapore.

Jones began a concert at the newly opened Resorts World Sentosa in the city-state on Friday night but left the stage after two songs, the Straits Times newspaper reported. The casino and entertainment complex is operated by Genting Singapore, a unit of Malaysia's Genting Group.

Jones was suffering "acute laryngitis" and hoped to reschedule the tour as early as next week, his website (www.tomjones.com) said.

Jones's pullout came after the $4.4 billion resort said on Friday it had shut down one of its main attractions, the world's tallest dueling rollercoaster, a week after its Universal Studios theme park opened.

The rollercoaster was closed because of a technical problem and would remain shut while an analysis of the problem was completed, the park said in a statement.

Friday, March 26, 2010

ΠΕΜΠΤΗ 25 -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

*16 χρονια περασαν από τον θανατο του Μανου Χατζηδακι.»Νιωθω Ελληνας αν αυτό σημαινει Ευρωπαιος.Κι Ευρωπαιος αν αυτό συμπεριλαμβανει την ελληνικοτητα μου».
*Η ιστορια του μιουζικαλ αρχιζει το 1850 όταν οι οπερετες του Οφενμπαχ και αλλων προσφερουν ψυχαγωγια σε στυλ οπερας στο ευρυ κοινο.Μετα το «Οκλαχομα» του 1943 το μιουζικαλ γινεται σοβαρη καλλιτεχνικ υποθεση.
*Το 1954 η Κατερινα Βαλεντε εγινε γνωστη στην Ευρωπη ηχογραφωντας Istanbul/I love Ρaris.Το 1955 τραγουδησε μοναδικα την Malaguena κι αμεσως μετα ηρθε η παγκοσμια επιτυχια Τhe breeze and I.Τραγουδα σε 12 γλωσσες.Την προσκαλουν στις τηλεοπτικες τους εκπομπες ο Dean Martin και οι Danny Kaye/Perry Como/Bing Crosby,κ.α.Τι εγιναν οι αμετρητες εκπομπες της στην γερμανικη,ιταλικη,ελβετικη και αυστριακη τηλεοραση;Γιατι δεν κυκλοφορουν σε DVD;
*Alberto Dominguez Borras(1911-75),είναι ο Μεξικανος συνθετης που εγραψε τις διεθνεις επιτυχιες Perfidia/Frenesi.
*Γ.Ψαρελης,Σαλονικιος σκηνοθετης που γυρισε την ταινια «Ζητειται»,το βραβευμενο «Τιτιβισματα», «ΤΥΠΟγραφικα» και «Οι καλυτερες μερες».Το 1976 στην τηλεοραση εκανε την εκπομπη «Από την Θεσσαλονικη με αγαπη» και το 1996 από την ΕΤ 3 το «Προ εορτης».
*Γεννηθηκαν το 1928 ο Μικυ Μαους και ο Ταρζαν.Το 1929 ο Τεν Τεν.Το 1933 ο Ποπαυ.το 1938 ο Σουπερμαν.Το 1954 ο Γκοτζιλα.Το 1987 ο ΕΤ-εξωγηινος.Το 1996 η Λαρα Κροφτ.
*Από 11 Οσκαρ κερδισαν οι ταινιες «Μπεν Χουρ» (1959) και «Τιτανικος»(1997).
*1500 χρυσοι δισκοι και άλλες διακρισεις εχει κερδισει ο Χουλιο Ιγκλεσιας.
*Πανω από 110 εκατομμυρια αλμπουμ πουλησαν τον περασμενο αιωνα οι Μπητλς.
*You are my sunshine.Πρωτος το ηχογραφησε ο συνθετης του και κυβερνητης της Λουιζιανα(1944-48 και 1960-64) Jimmie H. Davis και μετα το εκανε επιτυχια ο Gene Autry.Υπαρχουν πανω από 350 ηχογραφησεις του σε 30 γλωσσες.
*Ισως η καλυτερη συλλογη με ηχογραφησεις του Ντιουκ Ελλινγκτον The essential collection 1927-1962.Απο την Columbia/Legacy.
*Mama Africa αποκαλουσαν στη νοτια Αφρικη την Myriam Makeba.Ενα από τα πιο σημαντικα αλμπουμ της ηταν το Homeland (2008),οπου τραγουδα και η εγγονη της Zenzi.Τα περισσοτερα τραγουδια λενε την ιστορια της ζωης της.
*Ποσοι εχουν ακουσει την «Θρηνωδεια για τα θυματα της Χιροσιμα « του Πολωνου Krzysztof Penderecki (1960) ;

TV AND INTERNET VIEWING HABITS

Americans are spending more time watching television and surfing the Internet simultaneously, and nearly 60 percent of TV viewers use the Web at the same time at least once a month, according to a Nielsen report released on Monday. The Nielsen Three Screen Report said the findings in its study belied early concerns that the growing popularity of the Web would kill off traditional TV. The report for 2009's fourth quarter, which tracked viewing across TV, the Internet and mobile phones, found a 35 percent rise in the amount of time Americans used the TV and Internet simultaneously compared with the same quarter in 2008. It found Americans now spend 3.5 hours per month watching TV while on the Internet. Active mobile video users grew by 57 percent over the year to 17.6 million from 11.2 million people, with much of the increase attributed to the growth of smartphones. The report found that Americans now watch about 35 hours of TV per week and two hours of time-shifted TV via video recorders (DVR), with 25 to 34-year-olds making more use of time-shifting than any other age group. DVRs are now found in 35 percent of American households, the report said.

ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΝΤΕΝΙΣ ΧΟΠΕΡ

Δυσάρεστα είναι τα νέα για την υγεία του διάσημου ηθοποιού Ντένις Χόπερ, που πάσχει από καρκίνο του προστάτη, καθώς η κατάστασή του κρίνεται από τους ιατρούς μη αναστρέψιμη και ο ίδιος αδυνατεί να συνεχίσει τις χημειοθεραπείες.

Σε έγγραφο που υπέβαλε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του, αναφορικά με την αίτηση διαζυγίου που έχει υποβάλει ο γνωστός πρωταγωνιστής, επισημαίνεται ότι η κατάσταση της υγείας του είναι τέτοια που δεν του επιτρέπει να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία.

Ο δικηγόρος Τζόζεφ Μάνις επικαλείται γνωμάτευση του ιατρού Ντέιβιντ Αγκους, βάσει της οποίας ο Ντένις Χόπερ ζυγίζει μόλις 45 κιλά, είναι εξαιρετικά αδύναμος και δεν μπορεί να συμμετέχει σε πολύωρες συζητήσεις.

Το να υποστεί την ακροαματική διαδικασία του διαζυγίου, «θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθεια που καταβάλλει για να αναρρώσει» υποστηρίζει ο Αγκνους.

Ο Ντένις Χόπερ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου τον Ιανουάριο, έπειτα από 14 χρόνια γάμου. Τον Φεβρουάριο εκδόθηκε περιοριστική εντολή βάσει της οποίας η Βικτόρια Ντάφι Χόπερ δεν μπορεί να βρεθεί κοντά στον πρώην άντρα της σε απόσταση μικρότερη των τριών μέτρων.

Σύμφωνα με το BBC, ο Χόπερ είχε ζητήσει την έκδοση περιοριστικής εντολής, υποστηρίζοντας ότι θέλει να βρίσκεται σε πλήρη ψυχολογική ηρεμία.

ΔΕΡΒΙΣΗΔΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δύο νύχτες μυσταγωγίας θα προσφέρουν στην Ελλάδα, 20 μέλη του αρχαιότερου Δερβίσικου τάγματος, των Μεβλεβί.


Δώδεκα χορευτές και οκτώ μουσικοί των Μεβλεβί, εμφανίζονται στις 27 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής και μια μέρα μετά, στις 28 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.


Οι δερβίσηδες, γνήσια έκφραση του ισλαμικού μυστικισμού, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Αφαιρώντας τους μαύρους μανδύες τους μένουν με λευκά ενδύματα για να ξαναγεννηθούν, ξεκινώντας την περιστροφή με το δεξί χέρι στραμμένο προς τον ουρανό -για να «λάβουν τη δόξα του Θεού»- και το αριστερό προς τη γη -για να μεταφέρουν τη θεϊκή δόξα προς τον κόσμο της ύλης, ακολουθώντας μία διαδρομή που διέρχεται μέσα από την ψυχή.


Το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του στόχου τους είναι το «Σεμά», ο εκστατικός περιστροφικός χορός. Το «Σεμά» βρήκε τον πραγματικό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της απόλυτης μέθεξης και της ένωσης του Δερβίση με τον Θεό, με την ίδρυση του τάγματος των Μεβλεβί από τον μεγάλο Σούφι, μυστικό και ποιητή Μεβλανά Τζελαλαντίν Ρουμί (1207 μ.Χ.).


Οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος ακολουθούν την κυκλική πορεία που μιμείται ο δερβίσης, στην οποία συμμετέχει και τη μοιράζεται με τις υπόλοιπες υπάρξεις που τον περιστοιχίζουν.


Ο περιστρεφόμενος Δερβίσης στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του, υπό τους ήχους παραδοσιακών θρησκευτικών μουσικών, διαγράφει ομόκεντρους κύκλους και γίνεται ένα με την αρμονία της φύσης, του μεγαλείου που του έταξε ο Δημιουργός του. Εκστατικός, σαν τους μύστες του Ορφέα και τις μαινάδες του Διόνυσου, ο δερβίσης ζαλίζει την ψυχή. Την ξεγελά και την αποδεσμεύει από τη «σκλαβιά» του σώματος.


Οι Μεβλεβί Ντερβίς ή Σούφι είναι οι πρώτες ασκητικές κοινότητες του Ισλάμ, και οι οποίες εγκατέλειψαν τα εγκόσμια, πρεσβεύοντας ότι το ανθρώπινο πεπρωμένο εξαρτάται από την ανεξιχνίαστη θέληση του Θεού.


Σε αυτές τις κοινότητες επικράτησε αρχικά το ασκητικό στοιχείο του μυστικισμού, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο ασκητισμός θεωρήθηκε ως προκαταρκτικό στάδιο για την επίτευξη της πνευματικής ζωής.


Οι κοινότητες των Σούφι επηρεάστηκαν άμεσα από τις αρχαιότερες παραδόσεις και φιλοσοφίες της Ανατολής και της λεκάνης της Μεσογείου, όπως ο Νεοπλατωνισμός, ο Γνωστικισμός, ο Βουδισμός και ο Χριστιανισμός. Όλες αυτές οι διδασκαλίες έπαιξαν το ρόλο τους στην τελική διαμόρφωση της σουφικής διδασκαλίας, αφού σύμφωνα με τους Σούφι «όλες οι παραδόσεις οδηγούν στην μια και μόνη αλήθεια».



ΑΘΗΝΑ, 27 Μαρτίου, ώρα 21:00
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»
Προπώληση εισιτηρίων: Δευτέρα 8 Μαρτίου.
Στα ταμεία του Μεγάρου, στο εκδοτήριο Ομήρου 8 στο Σύνταγμα Δευτέρα με Παρασκεύη 10 το πρωί με 4 το απόγευμα και τηλεφωνικά με πιστωτική στο 210 7282333 ή ηλεκτρονικά στο www.megaron.gr




ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 28 Μαρτίου, ώρα 21:00
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής, στο εκδοτήριο της Αριστοτέλους και τηλεφωνικά στο 2310 895939.

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ-Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μια μεγάλη φωνή αποφασίζει να μιλήσει. Αλλωστε, μια μεγάλη φωνή έχει πάντα κάτι να πει. Για το τραγούδι τού τότε και τού τώρα, για τη μητρότητα, για τις μικρές επαναστάσεις που έκανε. Η ερμηνεύτρια Μαρινέλλα αποκαλύπτει τη γυναίκα πίσω από τα φώτα, όσα θα δούμε στο καινούργιο μιούζικαλ με θέμα τη ζωή της, που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες, και ακόμη περισσότερα.



Tην πιο ωραία ατάκα, όταν τη συνάντησα ένα απόγευμα στις αρχές Μαρτίου, η Μαρινέλλα μου την έδωσε με χειρονομίες, χωρίς λόγια: «Χωρίς αυτό, δεν γίνεται τίποτε» και έδειχνε το μυαλό της. «Χωρίς αυτό, δεν γίνεται τίποτε» και έδειχνε το λαρύγγι της. «Χωρίς αυτό, δεν γίνεται τίποτα» και έδειχνε την καρδιά, την ψυχή της. «Επίσης, χωρίς αυτό, δεν κάνεις τίποτε» και μου έδειξε πιο κάτω... «Ολη η μάνα είναι εδώ, όλη η αγάπη είναι εδώ. Δεν είναι δοχείο εδώ, εδώ είναι η ζωή. Μυαλό, φωνή, ψυχή... Είναι τυχαίο; Πόσα χρόνια είμαι εγώ στο τραγούδι; Πρέπει να σκέφτεσαι, να φέρεσαι, να είσαι εσύ...». Αυτή είναι η Μαρινέλλα: μυαλό, φωνή, καρδιά, γυναίκα. Και αυτά είναι τα στοιχεία για το μιούζικαλ στο οποίο πρωταγωνιστεί και θα ανέβει στο Παλλάς στα μέσα Απριλίου, με την υπογραφή του Σταμάτη Φασουλή.

Η ίδια θα μου πει ότι γενικά δεν πολυμιλάει, δεν δίνει συνεντεύξεις. Σε αυτή τη συζήτησή μας όμως δείχνει εξαιρετικά άνετη, δεν κρύβεται και μιλάει χωρίς υπεκφυγές για τα καλά αλλά και για τα κακά της ελληνικής μουσικής σκηνής. Κλασική, δωρική Μαρινέλλα...

Αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει έναν τραγουδιστή να ξεχωρίσει;
«Είναι ένα πακέτο ολόκληρο. Μια φωνή δική του και ο χαρακτήρας του. Σήμερα ανοίγεις το ραδιόφωνο και δεν ξεχωρίζεις, αναρωτιέσαι ποιος είναι αυτός που τραγουδά».

Μήπως είναι και θέμα ποσότητας;
«Είναι και αυτό. Βγαίνουν πάρα πολλά παιδιά στη μουσική και δεν γίνεται επιλογή».

Ποιος θα κάνει την επιλογή που λέτε;
«Δεν ξέρω. Ο κόσμος “τρώει” ό,τι του δίνουν. Κάνουμε κακό στα παιδιά όμως έτσι. Δεν τους δίνουμε την ευκαιρία να μάθουν κάποια πράγματα, να έχουν μια υποδομή, βρε αδελφέ. Μακάρι να μπορούσαν όλα να μάθουν μουσική, να μάθουν πώς να τραγουδούν, τη σωστή τοποθέτηση της φωνής. Αρκεί να μάθαιναν σωστά πράγματα. Οι περισσότεροι δεν τελειοποιούνται. Το πιο δύσκολο όμως είναι να σταθείς, να μείνεις. Γιατί, κατ’ αρχάς, πρέπει να το αγαπάς σε βάθος, να το υπηρετείς σωστά. Με τους δικούς σου συμβιβασμούς. Να ξέρεις γιατί πηγαίνεις σε μια δουλειά. Οχι για τα λεφτά, αλλά για να μάθεις πλάι σε έναν καλλιτέχνη, σαν σχολή».

Το χρήμα είναι κακός σύμβουλος;
«Πάρα πολύ κακός».

Ενώ στη δική σας εποχή...
«Ας μη μιλάμε για χρήμα στη δική μου εποχή. Από την άλλη – και φτάνω να λέω – αγαπούσαμε τόσο πολύ αυτό που κάναμε. Πηγαίναμε με τα πόδια ή αλλάζαμε και δύο λεωφορεία για να φθάσουμε... Δεν θέλω όμως να κάνω παρελθοντολογία, ούτε λέω να γυρίσουμε πίσω. Αλλά σήμερα τα νέα παιδιά δεν προλαβαίνουν».

Μήπως βιάζονται;
«Ναι, αλλά ποιος τους κάνει να βιάζονται; Ξεκινούν το βράδυ και το πρωί είναι φίρμες. Δεν γίνεται αυτό. Το να ανεβείς και να φθάσεις θέλει δρόμους κακοτράχαλους. Δεν έχω την απαίτηση να περάσουν από δρόμους σαν τους δικούς μας, αλλά όχι να βάζουμε το βράδυ τον σπόρο της ντομάτας και το πρωί να την τρώμε. Αυτό είναι το αντίθετο άκρο. Βγαίνουν σε δύο πρωινάδικα και μετά τους ξέρει όλη η Ελλάδα. Παλιά, ήταν δυο-τρία ραδιόφωνα. Οπότε, για να τους γνωρίσει ο κόσμος ερχόταν στα μαγαζιά ή αγόραζε τους δίσκους. Αλλάζουν τα πράγματα».

Αλλαξαν και οι άνθρωποι που φτιάχνουν τη μουσική. Τα σημερινά τραγούδια δεν μένουν όπως έχουν μείνει των προηγούμενων γενιών.
«Κοιτάξτε, δεν γράφονται καλά τραγούδια πια, παγκοσμίως. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Γι’ αυτό και γίνονται ριμέικ, πολλές ενορχηστρώσεις. Οπως στις ταινίες. Σήμερα όλα γυρίζουν γύρω από τα ίδια».

Στις ημέρες μας το λαϊκό τραγούδι δεν υποστηρίζεται από γυναικείες φωνές. Η τάση είναι στο ελαφρύ.
«Κάποτε όταν λέγαμε καθαρά λαϊκά τραγούδια, το ντύσιμο ήταν ανάλογο. Ντυνόμασταν όπως στο σπίτι μας, με ένα φουστάνι, και καθόμασταν στην καρέκλα. Υπήρχε όμως ένας διαχωρισμός: Το λαϊκό τραγούδι και το ευρωπαϊκό τραγούδι. Στην Πλάκα ούτε αρχοντορεμπέτικα δεν έμπαιναν, εκεί ήταν μόνο τα μοντέρνα. Τα άλλα ήταν στα λαϊκά. Οταν άρχισε να εισβάλλει το λαϊκό τραγούδι και σε αυτά τα μαγαζιά, άρχισε να αλλάζει και το ντύσιμο. Εκανα εγώ την αρχή στα λαϊκά, σηκώθηκα πάνω».

Ηταν μια δική σας πρώτη επανάσταση αυτό;
«Ναι, ναι. Αρχισε λοιπόν να μπαίνει το μπουζούκι σιγά σιγά στην Πλάκα αλλά και το μοντέρνο μπήκε στα λαϊκά μαγαζιά. Μετά, όταν έκανα τα σόου στην πίστα, έφερα στα λαϊκά μαγαζιά της εποχής στοιχεία από τις μοντέρνες τραγουδίστριες. Ντύθηκα, έβαλα φορέματα, έβαλα παντελόνια, αδιανόητα πράγματα».

Είχατε επίγνωση ότι κάνατε προχωρημένα πράγματα;
«Επειδή εγώ ξεκίνησα από το θέατρο, το θεώρησα φυσικό να σηκωθώ. Δεν μπορούσα να κάθομαι στην καρέκλα. Και κάθησα δέκα χρόνια! Σπουδαίο σχολείο αυτό. Μετά όμως πήρα στοιχεία που ήξερα από το θέατρο, πήρα καινούργια στοιχεία από τα ταξίδια μου στο εξωτερικό, αγόρασα ωραία φορέματα... Εδώ δεν είχαν ιδέα από όλα αυτά. Πάντα κάποιος κάνει μια αρχή και οι άλλοι το θεωρούν επανάσταση. Μου άρεσε πολύ αυτό. Δεν μου το είπε κανείς. Μόνη μου το έκανα. Ηθελα να ξεκολλήσω, να σηκωθώ από την καρέκλα. Τώρα τα καινούργια παιδιά δεν κάνουν τίποτε μόνα τους, τα βρίσκουν έτοιμα. Και τα μαγαζιά δεν είναι λαϊκά – είναι ρεβύ (σ.σ.: θέαμα που συνδυάζει χορό, μουσική και σκετς). Τώρα πια δεν φοράνε ρούχα, γδύνονται. Οπωσδήποτε πρέπει να δείξουν μπούτια και κοιλιακούς».

Σήμερα το τραγούδι δεν ακούγεται, βλέπεται.
«Πολύ σωστό αυτό. Το σώμα δεν κάνει τη φωνή. Και ξέρετε κάτι, ο κόσμος τα βλέπει παντού αυτά, στην τηλεόραση, στα σόου, στα μπαρ. Τα έχει βαρεθεί. Δεν φταίνε όμως μόνο τα παιδιά. Φταίει η ζωή, με τη γρηγοράδα, την ταχύτητά της. Ξεκινάς για να πας στο Σύνταγμα και θέλεις ώρες. Ενώ τότε έπαιρνες το πράσινο και πήγαινες. Αυτό ήταν. Δεν γινόταν αλλιώς. Από τους τραγουδιστές ελάχιστοι είχαν τότε αυτοκίνητο».

Ποια στοιχεία κάνουν ένα τραγούδι μεγάλο;
«Η ερμηνεία, ο στίχος, η μουσική, όλα μαζί. Ακούς τη Χαρούλα, τον Νταλάρα, τον Πάριο, τον Μητροπάνο, με την αυθεντική λαϊκή φωνή. Ακούς τον Τερζή, τη Γλυκερία, μια από τις καλύτερες λαϊκές γυναικείες φωνές. Ακούς την προηγούμενη γενιά, τη δική μου. Εκεί και αν είχε φωνές. Τώρα είναι η γενιά του Ρέμου. Ο Αντώνης είναι αυτός που ξεχωρίζει – και ξεχώρισε».

Ποιους άλλους ξεχωρίζετε;
«Τον Μακεδόνα, τον Λιδάκη...».

Από γυναίκες;
«Δεν θα πω για την Πρωτοψάλτη ή την Αρβανιτάκη, αλίμονο. Από τις νεότερες, η Θεοδωρίδου έχει μια λαϊκή φωνή και την ξεχωρίζεις. Το θέμα είναι να ξεχωρίζει η φωνή, να έχει κάτι δικό της. Είναι σημαντικό. Και άσχημη να είναι, να ξεχωρίζει, να την ακούς και να αναγνωρίζεις τον τραγουδιστή. Η Θεοδωρίδου έχει μια λαϊκή φωνή – μπορεί να μην είναι τεράστιας έκτασης, αλλά είναι λαϊκή και αναγνωρίσιμη. Εγώ θα ήθελα να πει πραγματικά λαϊκά τραγούδια, όχι μοντερνολαϊκά. Ποια άλλη; Εντάξει, πολλές τραγουδάνε, τις ακούω αλλά δεν τις ξεχωρίζω... Λέγαμε Σινάτρα, Στρέιζαντ, Νατ Κινγκ Κόουλ... Θα μου πεις τώρα, σε ποιους αναφέρομαι. Πάλεψαν όμως, πέρασαν διά πυρός και σιδήρου. Πιστεύω ότι η καλοζωία δεν έχει καλά αποτελέσματα. Ο καλλιτέχνης πρέπει να δεινοπαθήσει. Τόσο η δική μου γενιά όσο και αυτή που ακολούθησε έχουμε ψιλοπεινάσει. Με δυσκολία τα βγάζαμε πέρα».

Ισχυε για σας ο ανταγωνισμός Μαρινέλλα - Μοσχολιού, όπως ίσχυε για τον Καζαντζίδη και τον Μπιθικώτση;
«Πάντα υπάρχουν τα αντίθετα, ο ανταγωνισμός. Με τη Βίκυ ήμασταν πολύ φίλες. Καθόμασταν, προτού πεθάνει, και τα θυμόμασταν. Μεταξύ μας όμως δεν είχαμε κόντρα, οι άλλοι τα έλεγαν. Εκείνη χρόνια με τον Ζαμπέτα, εγώ με τον Καζαντζίδη. Αλλά η Βίκυ έχει πει αριστουργήματα από τραγούδια. Κάναμε εκείνη τη συναυλία για τη Βίκυ και δεν μπορούσες να πετάξεις ούτε ένα τραγούδι. Θησαυρούς έχει πει. Οταν βγήκε εκείνη σόλο, εγώ ήμουν ακόμη με τον Στέλιο. Αφού χώρισα μαζί του άρχισα σιγά σιγά να γίνομαι».

Ολα αυτά, τη ζωή σας, θα τα δούμε στο Παλλάς, κάτι σαν βιογραφία;
«Εχει στοιχεία από τη ζωή μου, αλλά δεν είναι η ζωή μου. Περιλαμβάνει και άλλα πρόσωπα, έχει δράση. Εξηγεί πώς ξεκίνησα, πώς πήρα το όνομα Μαρινέλλα. Δεν έχει όμως συνταρακτικά προσωπικά πράγματα. Δεν θα το επέτρεπα ποτέ. Οντως, την προσωπική μας ζωή πρέπει να τη διαφυλάσσουμε. Δεν πρέπει να εκθέτουμε τους ανθρώπους μας, τα παιδιά μας. Αυτά πρέπει να είναι κάτι άλλο. Πρέπει να σηκώνεις έναν τοίχο – ούτε φωτογραφίες ούτε πολύ μπλα μπλα. Τώρα πια μας έχουν βγάλει φωτογραφίες με την κόρη μου, που είναι μεγάλη κοπέλα, έχει την οικογένειά της. Μα, πείτε μου, ενδιαφέρει τον κόσμο τι πίνω, τι τρώω, πώς κοιμάμαι και με ποιον;».

Βεβαίως, και αυτό ενδιαφέρει.
«Εγώ δεν το έκανα και δεν θα το κάνω ποτέ. Κάνω μια δουλειά, ναι, αλλά αφήνω την άλλη μου ζωή στην άκρη. Ναι, έκανα ένα παιδί και δεν παντρεύτηκα. Αυτή είμαι, γουστάρω».

Αυτό και αν ήταν επαναστατικό για την εποχή!
«Και μιλάμε για 36 χρόνια πριν. Μην κοιτάς τώρα που βγαίνουν όλες με τις κοιλιές και φωτογραφίζονται και μετά παντρεύονται. Είναι τόσο ίδιο το έργο. Δεν σας κάνει εντύπωση; Εγκυμοσύνη και γάμος μια ώρα προτού γεννήσουν».

Είναι λίγο σαν διαφήμιση;
«Ετσι ακριβώς. Εγώ ήμουν τόσο τολμηρή για την εποχή μου. Να βλέπεις μια γυναίκα με την κοιλιά να τραγουδάει».

Πόσο δύσκολο ήταν να το αποφασίσετε;
«Δεν έδωσα ποτέ καμία σημασία. Ζούσα για αυτό το παιδί και δεν με ενδιέφερε τίποτε. Ο κόσμος το ήξερε. Δεν βγήκα ποτέ να πω ποιος, πώς, τι. Ποτέ. Ηξερε ο κόσμος για μια σχέση που είχα. Δεν το έκρυψα, δεν μπήκα στο κουκούλι μου. Βγήκα και είπα “αυτή είμαι”. Με δέχτηκε ο κόσμος έτσι ακριβώς όπως ήμουν, με αγάπησε πιο πολύ, μπορώ να πω. Θάρρος ήθελε. Η κοινωνία τότε δεν μπορούσε να το δεχτεί. Θα μπορούσε να πει “σαν δεν ντρέπεται”. Ηθελε τόλμη. Ημασταν δύο τότε που το τολμήσαμε. Εγώ και η Ελενα Ναθαναήλ. Τα λέγαμε τότε μεταξύ μας. Την ίδια εποχή ήταν και η Βίκυ Μοσχολιού έγκυος, αλλά διαφορετική κατάσταση εκείνη, ήταν παντρεμένη. Πηγαίναμε, θυμάμαι, για καφέ και τα λέγαμε. Τι γέλια κάναμε? Θεός σχωρέσ’ το Ελενάκι μου. Πάντοτε τολμούσα. Από μωρό παιδί είμαι έτσι, επαναστάτρια. Δεν έλεγα όμως από πείσμα “εγώ θα πετύχω”. Δεν το έχω πει ποτέ. Δεν κυνήγησα ποτέ τα πράγματα, μου ήρθαν. Οταν κυνηγάς κάτι, το απομακρύνεις».

Πότε συνειδητοποιήσατε ότι είστε πια πολύ επιτυχημένη;
«Ποτέ. Ποτέ. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ποτέ αυτές τις λέξεις: επιτυχημένη, φίρμα, πρώτη, μεγάλη. Ποτέ. Και ευχαριστώ τον Θεό για αυτό. Γιατί όταν το συνειδητοποιήσεις δεν είσαι τίποτε. Ασ’ τα να τσουλήσουν τα πράγματα. Μην κυνηγάς, προχώρα. Θα έρθει μόνο του. Μην κάνεις βρώμικα πράγματα, μην πληγώνεις. Να μη σε αφήνει η ευαισθησία – και ας μην το δείχνεις, και ας βγάζεις ένα πρόσωπο σκληρό. Αυτοί είναι οι πιο ευαίσθητοι από όλους – και έχω πολλούς τέτοιους συναδέλφους. Οι καλλιτέχνες, όλοι, είμαστε μικρά παιδιά. Ολοι. Εχω μεγάλη πείρα. Εχω γνωρίσει ανθρώπους με μεγάλη φωνή που χάθηκαν, όπως χάνεται ένα πυροτέχνημα».

Εσάς, σας στήριξαν κάποιοι άνθρωποι, σας στήριξε το σύστημα γύρω από το τραγούδι;
«Τότε δεν ήταν έτσι το σύστημα. Τώρα είναι... μην πω τι είναι. Τώρα δεν είναι σύστημα, είναι εργοστάσιο. Τότε καθόσουν να μιλήσεις με αυτόν που είχε την εταιρεία – ήταν ελληνικές κιόλας. Τώρα δεν μπορείς να μιλήσεις. Τότε διάλεγες και εσύ τα τραγούδια. Τώρα δεν σε αφήνουν. Ηταν καλή η συνεργασία. Τώρα δεν είναι εταιρείες αυτές. Δεν νιώθουν πόνο για τον καλλιτέχνη. Τώρα πρέπει να βγουν λεφτά και να γίνεις φίρμα. Πώς; Σου λένε να πας εδώ και εκεί, να πας σε εκπομπές, να δώσεις συνεντεύξεις, να ξυπνήσεις πρωί πρωί για να πας στην τηλεόραση και, αν δεν μπορείς να ξυπνήσεις, να πας μετά το κέντρο, προτού κοιμηθείς. Σήμερα υπάρχουν εταιρείες, μάνατζερ και παίρνουν λεφτά».

Γιατί έχετε τόσο πολλά χρόνια να βγάλετε προσωπικό δίσκο;
«Μου φέρνουν τραγούδια, πολλά. Αλλά, ασ’ τα καλύτερα. Είναι για να γελάς. Εγώ δεν είχα την τύχη να πω πάρα πολύ καλά τραγούδια – είπα ωραία τραγούδια. Αλλά έχω το γνώθι σαυτόν. Ξέρω πολύ καλά τι μου γίνεται. Τώρα τα έχουν βάλει όλα σε ένα σακί. Για να κάνω δίσκο, θέλω να είναι κάτι ωραίο. Μόλις μου βρεις τραγούδια, φέρ’ τα».

Εχετε ζηλέψει λοιπόν τραγούδια συναδέλφων σας;
«Με την καλή έννοια, ναι. Γι’ αυτό και σε όλα τα προγράμματά μου πάντα έλεγα και λέω τραγούδια φίλων και συναδέλφων. Προσπάθησα πάντως και τα λιγότερo καλά τραγούδια να τα πω με έναν τρόπο. Την προίκα την έχουμε, το μπαούλο το έχουμε και το γεμίσαμε. Η προίκα είναι διαχρονικό πράγμα. Αυτή είναι η κατάθεση – και έχω κάνει μεγάλη κατάθεση, νομίζω, ως τώρα».

Για παράδειγμα, το «Ανοιξε πέτρα» δεν ήταν ένα μεγάλο τραγούδι;
«Με ξάφνιασε το πρώτο μέρος του, που ήταν α καπέλα, και μιλάμε για τραγούδι του 1968. Θυμάμαι όταν μου το έφεραν ο Πλέσσας και ο Παπαδόπουλος. Εναν χρόνο νωρίτερα είχα πει το “Σταλιά σταλιά”. Και τα δύο είναι σημερινά τραγούδια. Γι’ αυτό και ο Πλέσσας παίζεται και ξαναπαίζεται. Και ο Ζαμπέτας, τι τραγούδια!».

Ολα αυτά παλιά. Σήμερα;
«Και σήμερα υπάρχουν παιδιά που γράφουν τραγούδια και μάλιστα καλά τραγούδια. Υπάρχουν συνθέτες όπως ο Κραουνάκης. Γιατί ο Κραουνάκης είναι πολύ μεγάλος, τεράστιος. Διαχρονικός. Δυστυχώς δεν θα ζούμε, ούτε εκείνος θα ζει, για να δούμε τι θα γίνει στις επόμενες γενιές μαζί του. Σπάνιο ταλέντο. Επίσης, ο Αντώνης Βαρδής μού αρέσει πολύ, εξαιρετικός συνθέτης, και μου αρέσει που τραγουδάει κιόλας τα τραγούδια του. Ο Θεοφάνους, επίσης. Σπουδαίος».

Το φαινόμενο Φοίβος πώς το σχολιάζετε;
«Εμένα δεν μου είπε ποτέ κάτι ο Φοίβος. Αυτός και αν βγάζει τραγούδια εργοστασίου. Για πες μου ένα τραγούδι του Φοίβου; Εναν τίτλο; Ο Φοίβος πάτησε στον Καρβέλα, αλλά ο Καρβέλας ήταν δημιουργός, όποιον δρόμο και αν διάλεξε μετά».

Ο Χατζηγιάννης;
«Μάλιστα. Αυτός είναι εξαιρετικός. Γράφει, τραγουδάει. Τα αγόρια είναι πιο καλά. Και ο Πλούταρχος ωραίος είναι. Λέει βέβαια ένα συγκεκριμένο είδος τραγουδιών. Και ο Μακεδόνας έχει όλο το πακέτο που λέγαμε πριν. Και καλό παιδί και καλός τραγουδιστής, με μεγάλη γκάμα».

Αλήθεια, φροντίζετε πάντα τη φωνή σας, την ασκείτε για να τη διατηρείτε έτσι;
«Δυστυχώς, όχι. Δεν κάνω πρακτική. Οταν όμως πρόκειται να εμφανιστώ σε συναυλία, διαλέγω από το πρόγραμμα τραγούδια με τον μαέστρο, τα δουλεύω και ζεσταίνω τη φωνή μου, τον λαιμό μου. Δεν βγαίνω ποτέ χωρίς ζέσταμα. Είναι σαν να ζητάς από τον αθλητή να σηκωθεί από το κρεβάτι του και να τρέξει κατοστάρι. Θα πάθει κράμπα».

Πώς πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε στο θεάτρο;
«Η αλήθεια είναι ότι επρόκειτο να ανεβάσουμε με τον Σταμάτη Φασουλή το μιούζικαλ “Sunset Boulevard”. Τελικά για κάποιους λόγους δεν έγινε. Εγώ όμως είχα ήδη δεσμευτεί για το Παλλάς. Και έτσι σκεφτήκαμε να γίνει ένα τέτοιου τύπου μιούζικαλ με πολλά τραγούδια. Με τη διαφορά ότι θα παίζω κιόλας».

Πώς νιώθετε που θα ανεβείτε στο σανίδι;
«Αν έκανα απλώς συναυλίες, θα ήταν αλλιώς. Αυτή τη στιγμή όμως κάνω ένα καινούργιο πράγμα και δεν ξέρω τι θα γίνει: θα πάει; Δεν θα πάει; Το έγραψαν πολύ καλά ο Ρέππας με τον Παπαθανασίου. Αλλά πάνω από όλα έχουμε αρχηγό τον Σταμάτη Φασουλή. Μόνο που είναι δίπλα μας, φτάνει. Με τον Σταμάτη μοιραζόμαστε μια σχέση 25-30 χρόνων και η αγάπη μου για αυτόν είναι τεράστια. Εφέτος όμως μπήκα εγώ στον δικό του χώρο, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια έμπαινε εκείνος στον δικό μου, στα κέντρα. Είναι σπάνιο ταλέντο. Μπορεί να πάρει το τίποτε και να το κάνει μεγάλο. Τον θαυμάζω απεριόριστα. Και μιλάω τώρα για τον σκηνοθέτη, όχι για τον φίλο μου. Τον παρατηρώ με αυτή την ευγένεια που έχει όταν διδάσκει την αγωγή. Χωρίς να σε προσβάλλει. Εχει έναν τρόπο, τον τρόπο του: Θέλεις δεν θέλεις, θα τα μάθεις».

Εχετε νιώσει τον φόβο της αποτυχίας;
«Υπάρχει πάντα αυτή η σκέψη. Αλλά εγώ είμαι ένας πολύ αισιόδοξος άνθρωπος. Δεν έχω πει ποτέ μου όμως “θα σκίσουμε”. Σε κάθε δουλειά πάω με ένα 60% και αφήνω το 40% στην αποτυχία. Αν τώρα το 60% ανέβει και γίνει 70%-80%, είναι σούπερ. Κρατάω και μικρό καλάθι. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Γιατί μετά η απογοήτευση είναι τόσο μεγάλη... Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Τώρα δεν μιλάμε για κέντρο. Είναι θέατρο και δεν ξέρω. Κατ’ αρχάς, θα προσπαθήσω να τα πω: Δεν φοβάμαι για τα τραγούδια, την πρόζα σκέφτομαι. Εχω μαζί μου εξαιρετικούς συνεργάτες, θαυμάσιους ηθοποιούς. Τον Δημήτρη Παπάζογλου στα χορευτικά, τον Γιώργο Γαβαλά στα σκηνικά, τα ρούχα της Ντένης Βαχλιώτη, μαέστρο τον Αλέξη Πρίφτη και όλη την ομάδα που δουλεύει, μαζί με τους τεχνικούς».

Η παράσταση στο Παλλάς έχει το όνομά σας: «Μαρινέλλα, το μιούζικαλ».
«Ηταν μια ιδέα του Σταμάτη. Ξέρεις, όταν κάτι δεν το γνωρίζω, γίνομαι η τελευταία. Το αφήνω στους άλλους. Ξέρω όμως να εμπιστεύομαι ανθρώπους. Στο Παλλάς περιμένω και τη νεότερη γενιά, τα εγγόνια μου, τα παιδιά σου. Και ο Θεός να βάλει το χέρι Του. Να κάνεις και εσύ μια προσευχή».
MYΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

•Η παράσταση «Μαρινέλλα, το μιούζικαλ» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή ανεβαίνει στο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210 3213 100), από τις 15 Απριλίου.
Δημοσιεύθηκε στο BHMagazino, τεύχος 492, σελ. 24-30, 21/03/2010.

DENNIS HOPPER IS DYING OF PROSTATE CANCER

If Dennis Hopper attends the dedication of his star on Hollywood's Walk of Fame Friday, it may be the last time his fans see the actor alive.

Hopper is dying of prostate cancer, according to documents filed in his divorce case this week.

Hopper's acting career has spanned almost six decades. In the '50s he had roles in several TV shows and films, including "Rebel Without a Cause" (1955) and "Giant" (1956). He became a Hollywood sensation for "Easy Rider," the 1969 film he directed and co-wrote in which he played a dissolute, countercultural biker. He was twice nominated for Oscars.

Hopper, 73, is undergoing radical chemotherapy for advanced, metastasized prostate cancer, his doctor said.

He is too weak and ill to be questioned by lawyers in the divorce, but attending Friday's ceremony "is a positive experience in every way," his doctor's sworn statement said.

Hopper's lawyer has not confirmed if the actor will attend the ceremony in front of the Egyptian Theater on Hollywood Boulevard, but his doctor is recommending it.

"I believe the ceremony honoring his career may be something which he will actually enjoy in the company of his daughter, who he hopes will attend with him," Dr. David Argus said.

Dennis and Victoria Hopper married 14 years ago and they have a 6-year-old daughter, Galen. They separated in January when he filed for divorce, claiming the stress of their relationship was threatening his life as he battled cancer.

"The presence of his estranged wife is hampering Mr. Hopper's present cancer care as she introduces significant additional stress into his life," Argus said. "The less Mr. Hopper has to do with his estranged wife at this time, the more likely he is to have his life extended."

Hopper's lawyer, Joseph Mannis, argued that Victoria Hopper, knowing he was "extremely ill and fragile, repeatedly engaged in conduct which appears to have been calculated to subject [Hopper] to severe emotional distress." This distress "subjected [Hopper] to a significant risk of causing his premature death," Mannis wrote.

The divorce case is set for an April 5 hearing in Los Angeles County Superior Court, but lawyers for Victoria Hopper are trying to force Dennis Hopper to take part in a deposition. His lawyer and doctor told the judge it could kill him.

"Compelling Mr. Hopper to participate in a deposition where he is being asked questions he is compelled to respond to under oath regarding his wife and/or his daughter could actually threaten his ability to survive his current health crisis," Argus wrote.

Hopper, who weighs "a little over 100 pounds," is "extremely weak and extremely ill, and he tires very quickly," he said.

Emily Davis, Hopper's personal assistant, said in a sworn statement that Hopper is "only able to have brief conversations at times when his nurses permit him to have such conversations and then only for very short periods of time."

"He is not able to concentrate and he tires quickly," Davis said.

The court filing also contends that Hopper's finances have dwindled with his illness.

An affidavit from his accountant said the cost of his cancer treatments exceed his income, which is $58,000 in annual residual payments from his TV and movie roles. His last acting job was last year when he completed the television series "Crash."

MUSIC MANAGER SUES AXL ROSE FOR TWO MILLION

Axl Rose is being sued by a famed music manager who claims the singer owes him nearly $2 million in unpaid commissions.

Front Line Management, which was founded by Irving Azoff, sued Rose in Los Angeles on Thursday for nearly $1.9 million in unpaid fees. The company claims it had an oral agreement with Rose to receive 15 percent of the Guns N' Roses' frontman's commissions.

The lawsuit states the commissions are due on more than $12 million in earnings Rose made for performances abroad.

Attempts to reach Rose's current management were unsuccessful.

Azoff has represented famous musicians such as The Eagles and Joe Walsh and is currently the executive chairman of Live Nation Entertainment Inc., which recently merged with Ticketmaster Entertainment.

FILM COMPOSER P.DUNLAP DIES AT 90

LOS ANGELES - Paul Dunlap, a prolific film composer for three decades and a frequent collaborator of Sam Fuller, died March 11 in Palm Springs. He was 90.

The classically trained Dunlap composed the soundtracks for more than 133 films and TV shows and worked on another 50 pictures and television episodes as a conductor, musical director, music supervisor and orchestrator, often composing incidental music as well.

Dunlap worked with fiery writer-director Fuller on such films as "The Baron of Arizona" (1950), starring Vincent Price, "The Steel Helmet" (1951), "Park Row" (1952), "Shock Corridor" (1963) and "The Naked Kiss" (1964).

He also wrote the soundtracks for six movies directed by Harold D. Schuster, including the Western "Jack Slade" (1953), and worked on numerous TV shows, including "Have Gun, Will Travel." He was admired for his Western scores and sci-fi sound effects.

A native of Springfield, Ohio, Dunlap also worked on a number of B movies. He composed the scores for Abbott & Costello's final film, "Dance With Me, Henry" (1956); several Three Stooges films of the early '60s; and "I Was a Teenage Werewolf" (1957). His most recent credit was as composer for "Gorp" (1980).

In his later years, Dunlap wrote an opera and a choral piece.

"I can only hope that I will be remembered for my piano concerto, or my choral piece, 'Celebration,' and not the inferior movies I was forced to be associated with," Dunlap once said.

In his heyday, Dunlap entertained at the Formosa Cafe in Hollywood and was pals with Doris Day, Tyrone Power, Errol Flynn, Anne Baxter and producer Lindsley Parsons Sr.

SINGER JOHNNY MAESTRO DIES AT 70

Singer Johnny Maestro, who performed the 1958 doo-wop hit "16 Candles" with The Crests and enjoyed a decades-long career with The Brooklyn Bridge, has died of cancer. He was 70.

Les Cauchi, a friend and original Brooklyn Bridge member, said Maestro — born John Mastrangelo — died late Wednesday in Florida. His last residence was in Cape Coral, Fla.

After beginning his career in the 1950s with The Crests — one of the first interracial singing groups — Maestro joined a local New York group, The Del-Satins. It merged with a Long Island band, The Rhythm Method, to form Johnny Maestro and The Brooklyn Bridge in 1968.

Hits by the rock 'n' roll and doo-wop group included "The Worst That Could Happen," which Cauchi said earned "gold record" status with a million sales.

Cauchi said the group performed that song on "The Ed Sullivan Show." Other hits included "Blessed is the Rain," "Welcome Me Love" and "You'll Never Walk Alone."

Cauchi recalled that another well-known song, "Your Husband, My Wife," drew controversy when it was released in 1969 because it dealt with infidelity — a touchy topic during that era.

"Johnny was a class act. He was truly a gentleman," singer Dion DiMucci said on Facebook. "He sang `You'll Never Walk Alone' like an angel. ... We thank you for the beautiful trip you took us on. Love and peace."

"Dion reached out to John over the last couple of months, when Johnny was sick, to encourage him and give him some spiritual guidance," Cauchi said.

The band got its name after a manager declared it would be "harder to sell than the Brooklyn Bridge," Maestro once said. He performed at arenas, amphitheaters and casinos throughout the U.S. and Europe.

"He's considered one of the premier vocalists in rock 'n' roll — and one of the nicest, most sincere perfectionists in music," said Cauchi.

"Maybe now the Rock and Roll Hall of Fame will recognize him," said veteran radio host, author and music historian Bruce "Cousin Brucie" Morrow.

Wednesday, March 24, 2010

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

*Μια ωρα αφιερωμενη σε διαφορες εκτελεσεις του The girl from Ipanema εκανε από την εκπομπη του στο Τριτο Προγραμμα,την περασμενη Δευτερα,ο Γιαννης Πετριδης.
*1958-οι εταιρειες των ΗΠΑ και Αγγλιας αρχιζουν την εκτυπωση στερεοφωνικων δισκων.
*1962-η ΕΜΙ της Αγγλιας διακοπτει την παραγωγη δισκων 78 στροφων.
*1963-κυκλοφορουν τα φορητα κασετοφωνα της Philips.
*1970-εμφανιζεται ο τετρακαναλικος ηχος.
*1979-ο δισκος κομπακτ ( compact disc-CD ) παρουσιαζεται στα ΜΜΕ από την Philips.
*Γλωσσολογικα: η λατινικη λεξη μπραβο προερχεται από την ελληνικη βραβειο.
*Γιουροβιζιον 1959:Εντεκα χωρες διεκδικουν το γκραν πρι στο «Παλαι ντε Φεστιβαλ» των Καννων.Ο Ντομενικο Μοντουνιο εκπροσωπει την Ιταλια με το Piove, οι αδελφες Kessler τη Γερμανια και το βραβειο πηγαινει στην Ολλανδια και την Teddy Scholten που ερμηνευει το Een beetje.
*Φιλμ του Χολλυγουντ με την μουσικη του Ερνεστο Λεκουονα:The vogues of 1938/When you’re in love/One more tomorrow/Carnival in Costa Rica(εδώ αυτος που εμφανιζεται ως διευθυντης ορχηστρας δεν είναι ο Λεκουονα,αλλα ο Αrmando Orrefiche)/Under Cuban skies/Free soul/Susana Lenox/Pearl Harbor/The cross and the sword.Και εκτος ΗΠΑ η μουσικη του κοσμει τα φιλμ Maria la o/Adios Buenos Aires/La ultima.
*Way of love ,ένα τραγουδι που συνεθεσε ο Γαλλος πιανιστας Jacques Dieval ,συνεργατης του Henri Salvador,με πρωτοτυπο τιτλο J’ai le mal de toi.Το ηχογραφησαν,μεταξυ αλλων,οι Shirley Bassey/Vikki Carr/Ray Conniff/Roger Williams.Το περιεργο είναι ότι η μελωδια αντιγραφει το It’s impossible (Somos novios του Μεξικανου συνθετη A.Manzanero)
*Ηταν επιτυχιες στην Ιταλια τον Μαιο 1979:
1.Il carrozzone-Renato Zero
2.Tragedy-Bee Gees
3.Do ya think I’m sexy-Rod Stewart
4.Knock on wood-Amii Stewart
5.Born to be alive-Patrick Hernandez
6.Too much heaven-Bee Gees
7.Quella carezza della sera-New Trolls
8.Pensami-Julio Iglesiaw
9.Capito-Gatti di Vicolo Miracoli
10.Heart of glass-Blondie

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ WINEHOUSE

Αυτό το κορίτσι δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Για την Amy Winehouse ο λόγος, τη νεαρή τραγουδίστρια, η οποία από τη μία εξάρτηση κυλάει στην άλλη. Η Amy μπαινοβγαίνει συχνά στα κέντρα απεξάρτησης, μία για ναρκωτικά, μία για αλκοόλ, ωστόσο μυαλό δεν φαίνεται να βάζει...Κρίμα γιατί έχει φοβερό ταλέντο και μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμα.

Αυτή τη φορά η Amy προσπαθεί να πολεμήσει την εξάρτησή της για το αλκοόλ και θέλει(;) να μπει στον ίσιο δρόμο. Αυτό προϋποθέτει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να κόψει και τις κακές συναναστροφές, που ακούνε στο όνομα Blake Fielder-Civil.

Μια πηγή δήλωσε: "Τον τελυταίο καιρό έχουν δυσκολέψει πολύ τα πράγματα για την Amy και είναι αναγκαίο να λάβει βοήθεια για να ελέγξει το ποτό". Αυτά συμβαίνουν όταν προσπαθείς να κόψεις τα σκληρά ναρκωτικά και στρέφεσαι στο αλκοόλ και το αποκαλείς αυτό 'απεξάρτηση'.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ MLS

Την ανάπτυξη και κυκλοφορία στην αγορά του MLS Destinator liveTRAFFIC που αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο της πλοήγησης και της οδήγησης, ανακοίνωσε η MLS Πληροφορική ΑΕ. Ο εν λόγω πλοηγός αναβαθμίζεται σε ένα έξυπνο και πολύτιμο μέσο ενημέρωσης, αφού για πρώτη φορά ειδοποιεί τον οδηγό, σε πραγματικό χρόνο, για την κίνηση στους δρόμους της πόλης αλλά και τα έκτακτα συμβάντα και τον οδηγεί στον προορισμό του από εναλλακτικές διαδρομές.

Παράλληλα, προσφέρει μια πληθώρα προηγμένων live υπηρεσιών μέσω της δυναμικής live πλατφόρμας, που ανέπτυξε η MLS με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του οδηγού, την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος και την ενίσχυση της ασφαλούς και «πράσινης» οδήγησης. Σε αυτό συμβάλλει τόσο η live υπηρεσία για την κίνηση (TRAFFIC) όσο και η πλατφόρμα υπηρεσιών MLS Live, η οποία έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει δυναμική και έξυπνη ενημέρωση, λαμβάνοντας υπόψη της κάθε φορά τη θέση στην οποία βρίσκεται ο οδηγός.

Έτσι, ο οδηγός ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για τις τιμές της βενζίνης στην περιοχή που οδηγεί και τον πλοηγεί στο φθηνότερο κοντινό πρατήριο καυσίμων. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την ώρα, τη μέρα και τη θέση που βρίσκεται ο οδηγός, τον πλοηγεί στο κοντινότερο ανοιχτό φαρμακείο καθώς και στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο ή κλινική. Επιπλέον, δίνει την πλέον αξιόπιστη πρόβλεψη καιρού 6 ημερών στην περιοχή την οποία βρίσκεται ο οδηγός ή σε εκείνη που επιθυμεί να πάει.

Το προϊόν προσφέρεται με 6μηνη δωρεάν χρήση της υπηρεσίας κίνησης (TRAFFIC) αλλά και όλων των άλλων live υπηρεσιών του και χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Μετά τους έξι μήνες o οδηγός μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια χρήσης των υπηρεσιών για το χρονικό διάστημα που καλύπτει τις ανάγκες του. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσει να απολαμβάνει όλες τις παροχές χωρίς την ενημέρωση της κίνησης και τις υπόλοιπες live υπηρεσίες. Το συνολικό κόστος χρήσης της υπηρεσίας κίνησης και των άλλων live υπηρεσιών θα ανέρχεται στα 6,99 ευρώ τον μήνα (συμπερ. ΦΠΑ).

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα.

Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να αλλάξουν και να δείχνουν 4 το πρωί.

Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (31/10/2010).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

H Nορβηγία, οικοδέσποινα της φετινής Eurovision, μετά από πολύ σκέψη και ψάξιμα, βρήκε τους πιο κατάλληλους ανθρώπους που θα παρουσιάσουν τον 55ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στην Telenor Arena στο Όσλο. Πρόκειται για τους Erik Solbakken και η Haddy N'jie, που θα ανοίξουν το σόου και θα μιλήσουν με τους καλλιτέχνες στο green room στην διάρκεια της ψηφοφορίας, την οποία θα παρουσιάσει η Nadia Hasnaoui.
Οι τρεις αυτοί άνθρωποι αντιπροσωπεύουν έναν μοναδικό συνδυασμό ταλέντου και εμπειρίας και σύμφωνα με τον παραγωγό της τηλεόρασης της Νορβηγίας NRK κ. Jon Ola Sand είναι τιμή για το NRK που θα έχει στο δυναμικό του τόσο ταλαντούχους επαγγελματίες.

HARMONICA VIRTUOSO DIES AT 91

Jerry Adler, a harmonica virtuoso whose pure, open sound can be heard on the soundtracks to “Shane,” “High Noon,” “Mary Poppins” and other films, but who labored in the shadow of his more famous harmonica-playing older brother, Larry, died on March 13 in Ellenton, Fla. He was 91 and lived in Sarasota.

The cause was prostate cancer, his son, Michael, said.

Mr. Adler got off to a flying start in the music business after winning a talent contest at a local theater at 13. It was the same contest, sponsored by The Baltimore Evening Sun, that Larry had won five years earlier, in 1927, and Jerry performed the same piece, Beethoven’s Minuet in G.

“I was a very skinny, scrawny kid who couldn’t make it at all with the girls,” he told The Sarasota Herald-Tribune in 1997. “So I did this as a defense. And it worked.”

First prize was the chance to perform with the theater’s headliner, Red Skelton, for a week. A few years later, looking for work in Manhattan, Jerry talked his way into an audition with Paul Whiteman and soon began appearing with his orchestra at the Palace.

Unlike Larry, who devoted himself to classical music, Jerry stuck with popular tunes. He was highly sought after as a soloist in films from the 1940s through the 1960s. His credits include the soundtracks for “Shane,” “High Noon,” “The Alamo,” “You Can’t Take It With You,” “Mary Poppins” and “My Fair Lady.”

When stars needed to pick up the instrument for a film role, he showed them how to fake it with conviction, secure in the knowledge that he would be recording the notes offstage. He tutored James Stewart in “Pot o’ Gold” (1941) and Van Johnson in “The Romance of Rosy Ridge” (1947). In the 1953 Kirk Douglas film “The Juggler,” he appeared onscreen taking a solo in a campfire scene.

Hilliard Gerald Adler was born on Oct. 30, 1918, in Baltimore. After establishing a solo career, he enlisted in the Army Air Corps and was assigned to an entertainment unit in Santa Ana, Calif., which cast him in “Winged Victory,” Moss Hart’s star-packed Broadway morale-booster about pilots in training. He also appeared in the film version, directed by George Cukor, which was released in 1944.

Eager to go overseas, Mr. Adler volunteered for a small entertainment unit called the Winged Pigeons, which toured most of the Pacific islands immediately after, and in some cases during, their liberation by American forces.

In 1947 he married Sylvia Gandel, who died in 1990. His second wife, Jean Ruppa, died in 2009. In addition to his son, Michael, of Germantown, Md., he is survived by a daughter, Susan Lantis of Capitola, Calif. Larry, his brother, died in 2001.

Beginning in the 1950s, Mr. Adler found steady work performing on cruise ships, which provided a good living for decades. In the 1980s, when the cruise ships became too onerous, he began performing on the Florida condo circuit. He often appeared with pops orchestras, usually performing the music of George Gershwin.

His autobiography, “Living From Hand to Mouth,” was published in 2005.

ΧΟΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΣΤΟ 'ΚΟΔΡΑ'

ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΟΔΡΑ - STUDIO ΚΟΙΤΩΝΕΣ
contACT - Contemporary Art Club
Δάφνης 12, Γιαννιτσών (περιοχη City Gate), Τηλ: 2314010237

ESPACIO DOS / ΧΩΡΟΣ ΔΥΟ
11-28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
«ΡΕΥΣΤΟ ΣΩΜΑ»

Το ιδιόμορφο φεστιβάλ τεχνών Espacio Dos, με θέμα το Ρευστό Σώμα, μετράει την τρίτη και τελευταία εβδομάδα των δράσεων του. Οι δράσεις που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν σε δυο χώρους της πόλης, το Studio Κοιτώνες του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα και το contACT - Contemporary Art Club, ολοκληρώνονται την Κυριακή 28 Μαρτίου. Τις επόμενες μέρες στα πλαίσια του φεστιβάλ, πρόκειται να παρουσιαστούν στο Studio Κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, 3 project, μια συναυλία, και να πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο.
Οι δράσεις πιο αναλυτικά, είναι οι εξής:

26/03/2010: Pe.ta.me, project #5, performance, εικαστική εγκατάσταση. Συμμετέχουν: Βάγια Καπουσίδου (performance), Αριάδνη Μίκου(performance, μουσική επιμέλεια, χορογραφία), Ελένη Αθανασοπούλου (video), Σοφία Καρακαντζα (φωτισμός), Νικολέτα Τσίνα (κοστούμια). Αιθ. Θεάτρου Κόδρα, ώρα: 20:00. Είσοδος 10€

26-27/03/2010: project #6, Ο Ψαράς και η Ψυχή του, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Oscar Wilde: θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, χορός, μουσική, video.Συμμετέχουν: Στέλα Αναστασάκη & Χρύσα Μιχαηλίδου (κούκλες, σκηνικά), Πόπη Σφήκα (χορός), Σάκης Αμπατζίδης (μουσική, σύνθεση, ενορχήστρωση, πιάνο, sampler), Φωτεινή Βελκοπούλου (τραγούδι), Αλέξανδρος Ιωάννου (Κρουστά), Βαγγέλης Κόντος (κιθάρα), Αναϊτά Μομενί (κιθάρα), Ηλίας Σαρηγιαννίδης (τσέλο), Όλια Ταβλαρίδου (φλάουτο), Μάριος Σπύρογλου (video), Κώστας Ντάνης (φωτισμός). Αιθ. Θεάτρου Κόδρα, 21:00

27/03/2010: Open, project #7, μουσική, χορός. Συμμετέχουν: Ιωάννα Μήτσικα & Αθηνά Φελούρη (χορός), Γιάννης Βαρασάμης, Χρήστος Μπάρμπας, Δημήτρης Τασούδης (μουσική). Αίθ. Θεάτρου Κόδρα, ώρα: 20:00, Είσοδος 10€

27-28/03/2010: Workshop/Σεμινάριο Κατασκευής Κούκλας Κουκλοθεάτρου από την Στέλα Αναστασάκη και τη Νίκη Φρέρη. Αίθ. 1 Κόδρα, ώρες: 12:00- 16:00. Συμμετοχή 5€, περιλαμβάνονται υλικά.

28/03/2010: Συναυλία The Prefabricated Quartet, Μιχάλης Σιώνας (μπάσο, τραγούδι), Δημήτρης Τσούδης (τύμπανα), Θοδωρής Παπαδημητρίου (βιολοντσέλο), CMYK ηλεκτρική κιθάρα. Αίθουσα Θεάτρου Κόδρα, ώρα:21:00, Είσοδος:10€

Πληροφορίες για τη δράση της ομάδας θα βρείτε στις ιστοσελίδες: http://xorosdyo.blogspot.com/,
e- mail: xorosdyo@gmail.com
Tηλέφωνα επικοινωνίας:
Στέλα Αναστασάκη: 697 4408658
Χρήστος Μπάρμπας: 693 9047347

Tuesday, March 23, 2010

ΤΡΙΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

*1971-72 λειτουργησε ο πειραματικος σταθμος τηλεορασης του ΟΤΕ στο υπογειο του πυργου του ΟΤΕ στη Θεσσαλονικη με αρχισυντακτη τον Κωστα Σισμανη και διευθυντη τον Γιωργο Καρτερ.
* «Το ελληνικο τραγουδι από το 1821 εως τη δεκαετια του 1950» είναι μια νεα εκδοση της Εμπορικης Τραπεζας που υπογραφει ο εθνομουσικολογος και καθηγητης του Πανεπιστημιου Αθηνων Λαμπρος Λιαβας.
* «Εξαιρετικη εκφωνητρια» χαρακτηρισε την Καλιοπη (Πιπιτσα) Παισιου,που βρηκε τραγικο θανατο από τα χερια του συζυγου της την περασμενη εβδομαδα. «βελουδινη φωνη» ηταν αυτή που για πολλα χρονια μας ελεγε μεσω του ΟΤΕ την ωρα: η ωρα στον επομενο τονο θα είναι…
*Επιδειξη μοδας με δημιουργιες σχεδιαστων της Θεσσαλονικης θα πραγματοποιηθει την Δευτερα 10 Μαιου στην πλατεια Αριστοτελους.Τα 25 μοντελα θα παρουσιασουν γυναικεια και ανδρικα καλοκαιρινα ενδυματα.Υπο την αιγιδα του Βιοτεχνικου επιμελητηριου ,της νομαρχιας και του δημου Θεσσαλονικης.
*7-12 Μαιου η Θ Μαθητιαδα στην Πρωτη Σερρων.
*Alex Chilton,που πεθανε την περασμενη εβδομαδα,ηταν 16 χρονων όταν ηχογραφησε με τους Box Tops το The letter.
*Μετα από πολύ καιρο ένα ελληνικο ονομα στο αγγλικο χιτ παραιηντ.Ειναι οι Marina and the Diamonds.Προκειται για την Μαρινα Λαμπρινη Διαμαντη από Ελληνα πατερα και Ουαλλη μητερα
*Γιουροβιζιον 1958:Δεκα χωρες συμμετεχουν στον διαγωνισμο που πραγματοποιειται στο Χιλβερσουμ της Ολλανδιας .Ο Domenico Μodugno εκπροσωπει την Ιταλια με το Nel blu dipinto di blu, η Corry Brokken την Ολλανδια,η Lys Assia την Ελβετια.Ο Andre Claveau φερνει το πρωτο βραβειο στη Γαλλια τραγουδωντας το Dors,mon amour.Διευθυντης της ορχηστρας ο Franck Pourcel.
*Γλωσσολογικα-amen,το γνωστο αμην προερχεται από το αρχαιοτατο η μην=αληθως και κατά τον Ομηρο ημεν.Η εξελιξη του ημεν είναι το σημερινο αμε!
*1952-η DGG παρουσιαζει τα LP στην γερμανικη αγορα και η EΜΙ στην Αγγλια.
*1953-κυκλοφορουν οι πρωτοι δισκοι ΕΡ ( extended play ) των 45 στροφων και 7 ιντσων με 3-5 τραγουδια.
*1954-το πρωτο τραγουδι του ροκ’ν’ρολλ Rock around the clock κανει τον γυρο του κοσμου,αλλαζοντας για παντα την μουσικη.

Η ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Ρούλα Κορομηλά που έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια να βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, ετοιμάζει την τηλεοπτική της επανεμφάνιση!

Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως την Τρίτη 11 Μαΐου, θα εμφανιστεί από το κανάλι της Κάντζας για ένα μεγάλο σόου που θα πραγματοποιηθεί στο Αθηνών Αρένα για το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Άννα Βίσση, ο Σάκης Ρουβάς, και ο πολύ καλός της φίλος Πέτρος Φιλιππίδης.

Το σόου αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο λόγω των καλλιτεχνών που θα δώσουν το παρόν αλλά και λόγω της τηλεοπτικής επανεμφάνισης της Ρούλας Κορομηλάς για αυτόν τον ιερό σκόπό.

ΟΙ ΠΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Έχει περάσει πλέον μία δεκαετία από τότε που το «Safe Sex» έκανε τα ταμεία ν’ αναστενάξουν, υποσχόμενο μια νέα άνοιξη στο ελληνικό εμπορικό σινεμά. Εμείς, θυμηθήκαμε μερικες από τις μεγάλες εμπορικες επιτυχιες της δεκαετίας και σας τις παρουσιάζουμε.

Safe Sex (1999)


Οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου γράφουν και σκηνοθετούν την υπερ-κωμωδία που έφερε τη δημοφιλή τηλεόραση στον νεκρωμένο εμπορικό κινηματογράφο και κερδίζουν τις εντυπώσεις του κοινού (και τη μάχη των ταμείων), με το πικάντικο χιούμορ τους και μια στρατιά (κυριολεκτικά) από γνωστούς ηθοποιούς της μικρής και της μεγάλης οθόνης.

Πολίτικη Κουζίνα (2003)


Ο Τάσος Μπουλμέτης εμπνέεται από προσωπικές αναμνήσεις και βιώματα από την Πόλη και τις μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη σε μια πλουσιοπάροχη παραγωγή. Με τον Γιώργο Χωραφά να ηγείται ενός αξιόλογου καστ, η «Πολίτικη Κουζίνα» συνδύαζε νοσταλγία, έθνικ χρώμα, μαγειρική και... λίγη ιστορία, μια συνταγή που αποδείχτηκε χρυσωρυχείο.

Νύφες (2004)


Με το όνομα της εταιρείας του Martin Scorsese να εγγυάται μια εντυπωσιακή παραγωγή, ο Παντελής Βούλγαρης «μπαρκάρει» το 1922 για Νέα Υόρκη μαζί με 700 νύφες, κοπέλες από την Ελλάδα που είχαν λογοδοθεί σε μετανάστες της Αμερικής δι’ αλληλογραφίας. Δράμα εποχής, ελαφρύ κοινωνικό σχόλιο και έρωτας σ’ ένα πραγματικό υπερατλαντικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Λούφα Και Παραλλαγή: Σειρήνες Στο Αιγαίο (2005)


Δυο δεκαετίες μετά την πρώτη «Λούφα Και Παραλλαγή» που τον καθιέρωσε, ο Νίκος Περάκης επιστρέφει με την...συνεχεια «Λούφα Και Παραλλαγή: Σειρήνες Στο Αιγαίο» για να σατιρίσει και πάλι τα κακώς κείμενα της (υποχρεωτικής) στρατιωτικής θητείας. Στο καστ κατάφερε να συγκεντρώσει τους περισσότερους από τη νέα γενιά ηθοποιών και στο ταμείο τα περισσότερα εισιτήρια.

El Greco (2007)


Τη ζωή και το δράμα του ελληνικής καταγωγής σημαντικότατου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (γνωστού στην Ευρώπη και ως «Ελ Γκρέκο», δηλαδή «Ο Έλληνας») όπως την είδε ο συγγραφέας Δημήτρης Σιατόπουλος στο ομότιτλο βιβλίο του, ένα κράμα ιστορίας και φαντασίας, επέλεξε ν’ αφηγηθεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Ελληνοισπανική συμπαραγωγή, διεθνές καστ, κρατικά βραβεία και πολλά εισιτήρια.

THE 'KING OF THE ROAD' COPYRIGHT

A federal judge ruled last week that Mary Miller and Roger Miller Music, Inc. own the copyrights to the songs the artist published in 1964. Those songs also include: "Dang Me," "Chug-A-Lug and "You can't Roller Skate in a Buffalo Herd."

U.S. District Judge William J. Haynes also in said in a written order Thursday that the widow and the company are entitled to about $900,000 for royalties they should have received.

Miller died from cancer in 1992 at the age of 56. "King of the Road" was his biggest hit, topping both the country and pop charts. He also received critical acclaim for acting in and writing the lyrics and music to the Tony-award winning Broadway musical "Big River."

"We're thrilled," John Griffin, an attorney who represented the widow, said of the judge's decision. "It's been a long time coming."

Mary Miller and Roger Miller Music sued Sony/ATV Publishing in 2004 claiming that the right of renewal of the original copyrights for songs from 1958-64 went to her. At the time of Miller's death, copyrights expired after 28 years and had to be renewed.

The district court ruled in July of 2005 in that Sony owned the renewal copyrights to Miller's 1958-1963 songs and owned an implied right to the songs in 1964. The widow appealed the ruling to the 6th U.S. Circuit Court of Appeals.

The appellate court ruled that Sony owned the rights to the songs from 1958-63, but asked the lower court to consider whether the publisher held the rights to the 1964 songs.

The widow maintained that she had a right to the songs from 1964 because her husband didn't live to the beginning of the copyright renewal period. Had he not died in 1992, Griffin said, Sony would have the right to the songs of 1964.

Roger Miller was inducted into the Country Music Hall of Fame in 1995, three years after his death.

LAST SURVIVING MEMBER OF THE DECASTRO SISTERS DIES AT 87

Cherie DeCastro, the last surviving member of the DeCastro Sisters singing trio, has died in Las Vegas. She was 87.

Publicist and former manager Alan Eichler said Monday that DeCastro died March 14 of pneumonia at Valley Hospital Medical Center in Las Vegas.

Peggy, Cherie and Babette DeCastro were patterned as a Cuban version of the Andrews Sisters. In 1947, they sang "Babalu" during the first telecast of KTLA in Los Angeles, and had their biggest hit, "Teach Me Tonight" in 1954.

Babette died in 1992. Peggy died in 2004. Olgita Marino, a cousin who sometimes performed when a sister was absent, died in 2000.

Cherie DeCastro lived in Las Vegas for 55 years.

She was twice divorced, and is survived by longtime partner Trevor Young. Services were privately held.

Sunday, March 21, 2010

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010


*Το 1846 ο Βελγος Adolphe Sax δημιουργει το σαξοφωνο.
*Διαλεκτο της Αραμαικης μιλουσε ο Ιησους Χριστος.
*John Philip Sousa (1854-1932),συνθετης και μαεστρος στρατιωτικης μουσικης,εγραψε περισσοτερα από 100 εμβατηρια και κατασκευασε το 1898 το sousaphone.
*The Hit Parade,ηταν εβδομαδιαιο ραδιοφωνικο προγραμμα από το 1935 και μετα που παρουσιαζε τα δεκα δημοφιλεστερα τραγουδια του επταημερου στις ΗΠA συμφωνα με τις πωλησεις παρτιτουρας,δισκων και αυτά που επαιζαν περισσοτερο τα τζουκ μποξ.Η εκπομπη μεταφερθηκε σιγα σιγα στην τηλεοραση ,οπου και ολοκληρωθηκε το 1959.Χορηγος ηταν τα τσιγαρα Lucky Strike.Τα πρωτα Νο 1 το 1935 ηταν Lovely to look at/Lullaby of Broadway.12 φορες στο Νο1 πηγε το Too young,11 φορες το Because of you,10 φορες το I’ll be seeing you.Περισσοτερες φορες απ όλα εμφανιστηκε στον καταλογο το White Christmas(κάθε Χριστουγεννα).30 επισκεψεις ειχε το People will say we’re in love,29 το Harbor lights,24 το I’ll be seeing you και 22 το You’ll never know.
*Δυο latin αλμπουμ εκανε επιτυχιες στην Αγγλια ο Cliff Richard.Νο 8 το 1963 When in Spain,Νο 9 το 1966 Kinda Latin.
*Το 1949 οι New York Times περιεγραψαν την ερμηνεια του ρολου της Lorelei Lee στην θεατρικη παρασταση του Gentlemen prefer blondes από την Carol Channing και την εκτελεση του Diamonds are a girl’s best friends ως την «πιο εξαιρετικη κωμικη δημιουργια αυτης της γενιας».
*Τον Ιουλιο του 1957 ο Edmundo Ros ηχογραφησε με την ορχηστρα του σε ρυθμο cha cha cha το «Γαρυφαλλο στ’ αυτι» με τιτλο The carnation girl.Στο Μοντε Καρλο,οπου η ορχηστρα του επαιξε αρκετα καλοκαιρια,προσεφερε ένα αντιτυπο του δισκου στην Τινα Ωναση,κορη του Σταυρου Λιβανου,και τοτε συζυγο του Αριστοτελη Ωναση,που συχνα την αποκαλουσαν carnation girl.
*Ο ηθοποιος-τραγουδιστης Eddie Constantine(1917-93) ηχογραφησε to 1955 με την κορη του Tania το τραγουδι L’ homme et l’enfant.Τους συνοδευει η ορχηστρα του Eddie Barclay.
*Μετα από προσκληση του προεδρου Ομπαμα ο Ελληνας σεφ Μιχαλης Ψιλακης μαγειρεψε στον Λευκο Οικο.Ο πατερας του καταγεται από την Κρητη και η μητερα του από την Μεσσηνια.
*Public λειτουργουν
εκτος απο τη Θεσσαλονικη,στην Αθηνα,Πειραια,Βολο,Ιωαννινα,Λεμεσο και Λευκωσια,Βαρνα(Βουλγαρια).
*Γιωργος Παπαστεφανου καθ’ οδον προς τους Οθωνους της Κερκυρας για τις γιορτες του Πασχα.
ΤΗΛΕΟΡΑΣΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Για τον ερευνητη του μελλοντος μερικα ακομα στοιχεια για τον πρωτο ιδιωτικο σταθμο τηλεορασης που λειτουργησε στα μεσα της δεκαετιας του 60 στην Θεσσαλονικη,σε ταρατσα κτιριου της ΔΕΘ…
Συνεργατες:Γιωργος Κωνσταντινιδης(Περιπολος Ψυχαγωγιας-Τηλεοπτικο Τηλεφωνο),Μακης Αντωνοπουλος(Κινηματογραφικον Περισκοπιον),Ηρω Γουναρη(Περιπατοι Αρχαιολογικοι),Κωστας Ραπτογιαννης(Εκπομπη Τροχαιας),Βετα Τσιτσιλαρα(Η Γυναικα και τα Σπορ),Νινα Χρυσαφη(οδα-Ομορφια),Γιωργος Μελιδης(Οικονομολογικα Θεματα),Λ.Κογκαλιδης(Καλλιτεχνικες εκπομπες).Και ακομα Κωστας Γκινης,Γιωργος Σερπετζης,μιμος Αντριους,Μαιρη Καλογιαννη(24 Ωρες και Για Παντα Γυναικα),Τασος Πυλαρινος(παραγωγος),Φαιδων Γιαγκιοζης .
Το διαφημιστικο γραφειο «Ημερα» και ο Στελιος Πανετσος ειχαν την ευθυνη του σταθμου,που η λειτουργια του σταματησε με την προσεδαφιση του ανθρωπου στην σεληνη,την οποια μετεδωσε ζωντανα στην θεσσαλονικη η ΕΡΤ.
ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΜΑΓΙΚΟΥΣ
Για οσους εχουν την οικονομικη δυνατοτητα και θελουν να ξεφυγουν απο το "βαρυ" ελληνικο κλιμα των ημερων τους προτεινουμε 40 αλλοθι για να ταξιδεψουν και να ψωνισουν...

1.Παραμονη Πρωτοχρονιας στο Ριο ντε Τζανειρο η στην Times Square της Νεας Υορκης.
2.Το μουσειο d’ Orsay στην αριστερη οχθη,στο Παρισι (παλιος σιδηροδρομικος σταθμος).
3.Cappuccino στο Caffe Florian στην πλατεια Αγιου Μαρκου (Βενετια).
4.Η ανατολη στην Huayna Picchu (Περου),πανω από τα ερειπια της πολης Macchu Picchu των Ινκας.
5.Μασαζ σε ρωσικο χαμαμ.
6.Τσαι στο γιωτ κλαμπ των Barbados
7.Πτηση με αεροστατο (την ανατολη) πανω από την Masai Mara της Κενυα.
8.Pamukale(Ιεραπολις) της Τουρκιας με αφθονα θερμα νερα και εξαιρετικο spa center.
9.Hotel du Cap d’ Antibes,στην περιοχη της Κυανης Ακτης(Γαλλια).Ισως το πιο λαμπερο ξενοδοχειο του κοσμου.
10.Οι γοριλες με την γκριζα πλατη στην Ρουαντα.
11.Ομελετα με φρεσκες τρουφες στο εστιατοριο Chez Michel στην Cabrieres d’ Avignon (νοτια Γαλλια).
12.Ξενοδοχειο La Mamounia-ο καλυτερος λογος για να πατε στο Μαρακες.
13.Πτηση με μικρο αεροπλανο μεσα από το Grand Canyon.
14.H διαδρομη με αυτοκινητο από το Μαιαμι εως το Key West.
15.Ψαρεμα κατω από τον ηλιο του μεσονυκτιου στα νησια Lofoten(Νορβηγια).
16.Για να δειτε τα ανυπαρκτα μπικινι στις ακτες του Buzios,κοντα στο Ριο ντε Τζανειρο.
17.Πυραμιδες και Σφιγγα,με την δυση του ηλιου,στην Αιγυπτο.
18.Καμηλοδρομιες στη δυτικη Τυνησια.
19.Η λιμνη Wanaka της Νεας Ζηλανδιας.
20.Τα ερειπια των Αζτεκων στο Μεξικο.
21.Windsurfing στα νησια Bora Bora.
22.Παγωτο στην Ιταλια (οπουδηποτε) αλλα ιδιαιτερα στην Ρωμη ( Fontana di Trevi)
23.Καπνιστο ταρανδο στη βορεια Σκανδιναβια.
24.Δειπνο στο πριβε εστιατοριο του καζινο του Μοντε Καρλο,ατενιζοντας από τα τεραστια παραθυρα το ανακτορο του Μονακο και τα μεγαλυτερα γιωτ της Μεσογειου.
25.Παραγγελια ενός κοστουμιου στον Alfred Dunhill,στη Νεα Υορκη.
26.Διαμονη στο αριστοκρατικο 5 αστερων Bristol,διπλα στην προεδρικη κατοικια στο Παρισι.Κι αν ακουσετε σ’έναν διαδρομο καποιος να καλει την Τζουλι,αυτή είναι η Τζουλι Αντριους κι αυτος ο Μπλαιηκ Εντουαρντς.
27.Με γονδολα στα καναλια της Βενετιας,υπο τους ηχους του ακορντεονιστα γονδολιερη.
28.Biotherm στη Ντωβιλ (Γαλλια),το καλυτερο σπα του κοσμου.
29.Ενα κελαρι με κρασια στην Tokaj(Ουγγαρια).
30.Ενα υποκαμισο από τον Charvet,Place Vendome(Παρισι).
31.Να διαβαζεις τον «Δρακουλα» με σεληνοφως στην Τρανσυλβανια.
32.Το μοναδικο μουσειο paprika του κοσμου στην Kalocsa (Ουγγαρια)
33.Για αστακο φρικασε στο εκπληκτικο εστιατοριο Le moulin de Mougine,κοντα στις Καννες.
34.Το πορθμειο από την Ευρωπη στην Ασια-στον Βοσπορο.
35.Το καλυτερο ψωμι στο Παρισι(χειροποιητο) στο Poilane (οδος du Cherche-Midi).
36.Τα απεραντα βιβλιοπωλεια Strand στη Νεα Υορκη και Foyle’s στο Λονδινο.
37.Γευμα σε ποταμοπλοιο στο Βερολινο (γλιστραει στο νερο).
38.Επισκεψη στο πρωτο εθνικο παρκο του κοσμου Yellowstone Park.
39.Κοκτειλ στο καφε-μπαρ La garota de Ipanema,στον κεντρικο παραθαλασσιο δρομο της Ιπανεμα,Ριο ντε Τζανειρο,οπου εκει συνεθεσε το αθανατο The girl from Ipanema o Antonio Carlos Jobim με τον στιχουργο Vinicius De Moraes.
40.Ανακαλυψτε το μαγικο-θυμιζει παραμυθι- οροπεδιο στο Sao Miguel των Αζορων,με ένα μικρο χωριο,ένα ποταμι που το διασχιζει,καταπρασινα λειβαδια κι ένα δασος γυρω γυρω .