Thursday, January 21, 2010

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ΤΟΥ ΑΠΘ

Μια ακόμη πρωτιά προστίθεται στη λίστα των βραβείων σε φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχουν επιλέξει την κατεύθυνση της σύνθεσης.

Ο 21χρονος τριτοετής φοιτητής Στέλιος Δήμου διακρίθηκε, μεταξύ άλλων, στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου που διοργάνωσε η Ενωση Φίλων της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. Μ. Θεοχαράκη. Το έργο του «Ιριδισμοί» κουιντέντο για πιάνο με δραματική πλοκή, μελωδικές γραμμές και εξάρσεις συναισθηματικού περιεχομένου, απέσπασε το βραβείο μουσικών μεταξύ 58 συμμετοχών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έργο του φοιτητή Στέλιου Δήμου διακρίνεται για την άρτια σύνθεσή του. Η διαδρομή του στο χώρο της μουσικής περιλαμβάνει και άλλες διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης. Την περασμένη χρονιά κέρδισε το Α΄ βραβείο στον 3ο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης «Συνθέρμεια» με το έργο «Shadows», στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης Θεσσαλονίκης, το Γ΄ βραβείο στον 3ο διαγωνισμό σύνθεσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ το 2008 πήρε το Β΄ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό για νέους συνθέτες «Ton de Leeuw 2008» με το έργο «The unexpected» (Το Απροσδόκητο) στην Αλβανία.
«Ανακάλυψα το δρόμο της σύνθεσης όταν μπήκα στο πανεπιστήμιο και άρχισα να δουλεύω ασταμάτητα. Μου αρέσει να δημιουργώ, αλλά θεωρώ ότι τα βραβεία οφείλονται κυρίως στη σωστή καθοδήγηση και στο υψηλό επίπεδο σπουδών στο πανεπιστήμιο», αναφέρει ο Στέλιος Δήμου, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει γράψει περίπου 11 έργα μουσικής δωματίου εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε διαγωνισμούς. Ως έναν ταλαντούχο μουσικό, εργατικό, υψηλών προδιαγραφών και αξιώσεων, χαρακτηρίζει τον νεαρό συνθέτη ο καθηγητής του Xρήστος Σαμαράς. «Είναι ένας πειθαρχημένος και μεθοδικός μουσικός, που αναδεικνύει τους, κατά τεκμήριο επιτυχημένους, στόχους του. Για τον λόγο αυτόν διακρίνω ανάλογη εξέλιξη στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα».
ΓΙΩΤΑ ΜΥΡΤΣΙΩΤΗ

No comments:

Post a Comment