Sunday, January 24, 2010

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΓΡΑΨΑ

Με τον τίτλο του διασημότερου ίσως τραγουδιού, που έχει υπογράψει, κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του καταξιωμένου στιχουργού Φίλιππου Γράψα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ianos. ‘’Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη’’ λοιπόν και μια ολόκληρη ζωή και καριέρα ξεδιπλώνεται στις 328 σελίδες του βιβλίου…

Ο Φίλιππος Γράψας περιγράφει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όταν ανακάλυπτε συγχρόνως ζωή και ποίηση. Tα πρώτα χρόνια της δισκογραφικής του παρουσίας, και την πορεία του μέχρι σήμερα. Την συνάντηση με τον Μάνο Χατζηδάκι, την τόσο αποδοτική συνεργασία με τον Μάριο Τόκα και στη συνέχεια με πολλούς άλλους σημαντικούς συνθέτες.

Στιγμιότυπα και φωτογραφίες από Φεστιβάλ, παρουσιάσεις δίσκων, κριτικές, κλπ. Κείμενα ανθρώπων της τέχνης για τον ίδιο και την δουλειά του, αλλά και κείμενα του ίδιου για σπουδαίους φίλους που απέκτησε μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, πλουτίζοντας τη ζωή του. Στο βιβλίο υπάρχουν επίσης και ανέκδοτοι στίχοι του.

Ο Φίλιππος Γράψας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από πατέρα Λευκάδιο και μάνα Θεσσαλονικιά. Από μικρός λάτρευε την ποίηση και κρυφά σκάρωνε στιχάκια. Την δεκαετία του ΄80, ασχολήθηκε συστηματικά με τον στίχο και βγήκαν οι πρώτοι δίσκοι με δικά του τραγούδια. Καθοριστική για να ξεκινήσει καριέρα στιχουργού, ήταν η συνάντησή του με τον Μάνο Χατζηδάκι. Τον σημαντικότερο βέβαια ρόλο στην πορεία του έπαιξε ο Μάριος Τόκας. Μαζί κάνανε μεγάλες επιτυχίες: «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα», «Λαδάδικα» κλπ. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές που του χάρισαν επιτυχίες και τον βοήθησαν να χτίσει μια σημαντική καριέρα. Ζει πάντα στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του.

«Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη»
Εκδόσεις: ΙANOS,2010
ISBN: 978-960-6882-21-0
Σχήμα: 16x23.8cm
Σελ. 328
Τιμή:18 €

No comments:

Post a Comment