Wednesday, January 20, 2010

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Με την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και υπό τους όρους που θέτει, θα λειτουργήσει σταδιακά πρόγραμμα τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης σε δρόμους ελληνικών πόλεων μέσω Διαδικτύου.

Το εγχείρημα έχουν αναλάβει οι εταιρείες Google και ΚΑΠΟΥ Α.Ε.ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση στην Αρχή για την παροχή άδειας, προκειμένου να παράσχουν στο κοινό τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης σε επιλεγμένες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα αρχικά, με φωτογραφίες που θα απεικονίζουν την περιοχή. Ο χρήστης- σύμφωνα με το πρόγραμμα χαρτογράφησης και απεικόνισης- θα έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, με οπτικό πεδίο 360 μοιρών και να κάνει βόλτα στην πόλη βλέποντας τους δρόμους, τα κτίρια και τα αξιοθέατα στην οθόνη του υπολογιστή του.

Η Αρχή έδωσε το «πράσινο φως» στις δύο εταιρείες κρίνοντας ότι «η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποτελεί έναν θεμιτό σκοπό με οφέλη μάλιστα και για τους χρήστες της υπηρεσίας, δηλαδή της δυνατότητας περιήγησης και εξοικείωσής τους με τόπους χωρίς να είναι απαραίτητη η μετάβαση σε αυτούς». Υπογραμμίζει ωστόσο ως αναγκαία την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που συνδέεται με την παροχή της υπηρεσίας αυτής και υποδεικνύει την εφαρμογή της τεχνικής της θόλωσης στις φωτογραφίες, όπου θα απεικονίζονται πρόσωπα και πινακίδες αυτοκινήτων.

Τα πρωτογενή δεδομένα, δηλαδή οι μη θολωμένες εικόνες, θα πρέπει να διαγράφονται το αργότερο έπειτα από 6 μήνες από τη φωτογράφιση ενώ η φωτογράφιση θα πραγματοποιείται τις πολύ πρωινές ώρες και κατά προτίμηση τις αργίες, ώστε να μην κυκλοφορεί κόσμος. Σε περιπτώσεις χώρων (όπως εκκλησίες, νοσηλευτήρια, οίκοι ανοχής κ.λπ.) που είναι αποκαλυπτικοί ευαίσθητων δεδομένων, οι εταιρείες θα προβαίνουν αμέσως στη θόλωση.

Τα πρόσωπα
Όσον αφορά ειδικά τις εικόνες προσώπου, σε περίπτωση που οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι το ζητήσουν ρητώς θα πρέπει η διαγραφή ή θόλωση να καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος από το πρόσωπο, αφού ακόμη και από τον σωματότυπο θα μπορούσε σε ορισμένες περιπτώσεις να αναγνωριστεί το υποκείμενο των δεδομένων.

Οι πολίτες ή τρίτοι που θίγονται, αν εντοπίσουν μία εικόνα που δεν είναι επαρκώς θολωμένη ή αν δεν επιθυμούν τη δημοσίευση της εικόνας του σπιτιού τους, θα έχουν δικαίωμα αντίρρησης. Παράλληλα απαγορεύεται η φωτογράφιση στρατοπέδων.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τo Street View προσφέρει εικονική περιήγηση των μεγάλων πόλεων μέσω του Διαδικτύου


Έχει προκαλέσει χωρισμούς και απολύσεις...

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ανά τον πλανήτη η χαρτογράφηση για την εφαρμογή Google Street View γίνεται εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο: Με κάμερες, τοποθετημένες στις οροφές αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στις κεντρικές οδικές αρτηρίες και σε μικρότερους δρόμους χαρτογραφείται ο αστικός ιστός. Οι κάμερες περιστρέφονται και καταγράφουν ακόμη και λεπτομέρειες, όπως πρόσωπα και πινακίδες αυτοκινήτων, όμως στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων οι υπεύθυνοι προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά να μην είναι διακριτά- τουλάχιστον αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις πόλεις που έχουν Street View. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες η Google αναγκάστηκε σύμφωνα με δημοσιεύματα να αποσύρει φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη υπηρεσία έπειτα από σωρεία παραπόνων.

«Το Street View έχει πολλές και διάφορες πρακτικές χρήσεις.

Χρησιμοποιώντας το μπορείτε εύκολα να βρείτε την ακριβή τοποθεσία για ένα σημαντικό ραντεβού ή το κοντινότερο καφέ, να σχεδιάσετε μια έξοδο για φαγητό σε ένα εστιατόριο με τους φίλους σας ή να βρείτε το καλύτερο σημείο απ΄ όπου θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε έναν μαραθώνιο ή μια παρέλαση», επισημαίνει η πολυεθνική.

Τα κρούσματα
Ήταν Απρίλιος του 2009 όταν ομάδα χωρικών σε χωριό της Μεγάλης Βρετανίας απαγόρευσαν σε αυτοκίνητο της Google με κάμερα να χαρτογραφήσει την περιοχή τους. Φοβούμενοι πως η εμφάνιση φωτογραφιών των σπιτιών τους στο Ίντερνετ θα προσείλκυε διαρρήκτες, οι κάτοικοι του Μπράουτον στα βόρεια του Λονδίνου φώναξαν την αστυνομία αφού ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο με την κάμερα. Έναν μήνα πριν το ΒΒC ανέφερε πως η Google αναγκάστηκε να αποσύρει μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από την υπηρεσία Street View κατόπιν παραπόνων για εικόνες που περιελάμβαναν έναν άντρα να εισέρχεται σε κατάστημα ερωτικών βοηθημάτων καθώς και έναν μεθυσμένο σε στάση λεωφορείου. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί περιστατικά κατά τα οποία σύζυγος πιάστηκε στα πράσα από τη γυναίκα του όταν αυτή είδε την ερωμένη του να μπαίνει σπίτι τους, καθώς και εργάτης να κοιμάται εν ώρα υπηρεσίας.

No comments:

Post a Comment