Friday, January 29, 2010

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στο κέντρο της Αθήνας μεταφέρεται το Σάββατο το Καρναβάλι της Πάτρας, με 150 ποδηλάτες, Πατρινούς και Αθηναίους, για να μεταδοθεί ο παλμός της μεγάλης παραδοσιακής γιορτής, που έχει ήδη ξεκινήσει στην Πάτρα και θα κορυφωθεί στις 14 Φεβρουαρίου, μια ημέρα πριν την Καθαρή Δευτέρα. Είναι η πρώτη φορά, που η περίοδος εορτασμού έχει τόσο μικρή διάρκεια, καθώς το Πάσχα τοποθετείται φέτος πολύ νωρίς και συμπίπτει με εκείνο των Καθολικών.
Το Καρναβάλι της Πάτρας, ξεκίνησε το 1829 από έναν χορό μεταμφιεσμένων και εξελίχθηκε σε θεσμό και μάλιστα ιδιαίτερα επικερδή για τα ταμεία του δήμου, που είναι ο μοναδικός του χρηματοδότης. Την περίοδο του καρναβαλιού υπολογίζεται ότι τα έσοδα στην πόλη φθάνουν τα 20 εκ. ευρώ. Τη διοργάνωση έχει η Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΠΑΠ, η οποία, όμως, λόγω πολλών δραστηριοτήτων θα αποδεσμευτεί από την ευθύνη της προετοιμασίας του γιγαντιαίου πια καρναβαλιού.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας, ανακοίνωσε την Πέμπτη τη δημιουργία ανεξάρτητου δημοτικού φορέα, που θα ασχολείται μόνο με το καρναβάλι και στου οποίου το ΔΣ θα τοποθετηθούν πολίτες με μεράκι και κέφι. Το καρναβαλικό συνεργείο του δήμου ετοιμάζει τα άρματα (για τη δημιουργία ενός μόνο άρματος απαιτούνται τρεις μήνες δουλειάς), τις στολές και όλη την υποδομή, ενώ σωματεία, όμιλοι, συντροφιές, μικροί και μεγάλοι Πατρινοί βρίσκονται επί ποδός.

Το κομμάτι του καρναβαλιού, που αφορά τους μικρούς φίλους, περιλαμβάνει φέτος πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον, θέμα για το οποίο έχουν προηγηθεί σεμινάρια και μεγάλη προετοιμασία, προκειμένου να φτιαχτούν σωστά τα κοστούμια και οι μάσκες.

No comments:

Post a Comment