Wednesday, January 27, 2010

ΔΕΚΑ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΚΙΘΑΡΕΣ

Στην παρακάτω λίστα, διαβάστε για τις 10 από τις κορυφαίες επώνυμες κιθάρες και τις ιστορίες τους. Μάθετε ποιοι είναι οι διάσημοι κιθαρίστες που χρησιμοποιούν ονόματα για να μιλήσουν στα μουσικά τους όργανα και γιατί. Από το τέλος του 19ου αιώνα η κιθάρα αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή όργανα, καθώς χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα μουσικών ειδών σε όλο τον κόσμο. Μεταπολεμικά συνδέθηκε με όλα τα μουσικά κινήματα που βασίστηκαν στο blues και τα «παιδιά» του, την jazz, το R&B, το rock & roll, το rock κλπ. Η σχέση ανάμεσα στον κιθαρίστα και το όργανό του ήταν πάντοτε γεμάτη αγάπη και στοργή και δεν είναι λίγες οι φορές που οι κιθάρες αποκτούν ονόματα, αποκτώντας σχεδόν ανθρώπινη υπόσταση. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις επώνυμες κιθάρες μερικών από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους της σύγχρονης μουσικής και θα μάθουμε τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτές.


1. B. B. King – «Lucille»
Ακουστική Gibson


Ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 1949 ο B. B. King έπαιζε σε ένα μπαρ στο Twist του Arkansas. Ένας καυγάς που προκλήθηκε από κάποιους μεθυσμένους τύπους στο μαγαζί, προκάλεσε την πτώση ενός βαρελιού γεμάτου με κηροζίνη που χρησίμευε για θέρμανση. Η κηροζίνη ανεφλέγη και το μπαρ τυλίχτηκε στις φλόγες με τους έντρομους θαμώνες να τρέχουν για να σωθούν. Μόλις ο B. B. King βρέθηκε έξω συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει την κιθάρα του, μια ακουστική Gibson αξίας 30 δολαρίων. Χωρίς δεύτερη σκέψη ξαναμπήκε μέσα, «έσωσε» το όργανό του και λίγο αργότερα έμαθε ότι ο καυγάς που προκάλεσε τη φωτιά, είχε αιτία μια γυναίκα που λεγόταν Lucille. Από τότε ονόμασε εκείνη την κιθάρα – αλλά και όλες τις επόμενες – Lucille, για να θυμάται ότι δεν αξίζει να χαλάς τη ζαχαρένια σου για τις γυναίκες! Η πλέον γνωστή Lucille είναι η ηλεκτρική Gibson ES-355.




2. Eric Clapton – «Blackie»
Fender Stratocaster


Το 1970 ο Eric Clapton επισκέφθηκε ένα μαγαζί μουσικών οργάνων στο Nashville του Tennessee. Σε ένα ράφι ανακάλυψε μερικές παλιές Fender και τελικά αγόρασε έξι από αυτές με 100 δολάρια το κομμάτι. Μόλις γύρισε στην Αγγλία, χάρισε τις τρεις στους φίλους του Pete Townshend, Steve Winwood και George Harrison και κράτησε τις υπόλοιπες για τον εαυτό του. Ο Clapton αποφάσισε να πειραματιστεί φτιάχνοντας μια σούπερ «Strat». Έκανε φύλλο και φτερό τις τρεις παλιές Fender και παίρνοντας τα καλύτερα εξαρτήματα από καθεμιά, συναρμολόγησε μια καινούργια Fender, την οποία και ονόμασε «Blackie» λόγω του μαύρου χρώματός της. Έκτοτε είναι η πλέον αγαπημένη κιθάρα του μεγάλου Βρετανού βιρτουόζου του rock και του R&B.




3. Jimi Hendrix – «Woodstock Strat»
Fender Stratocaster


Ο Jimi Hendrix υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες των 60ties, πειραματιζόμενος όσο κανείς άλλος πάνω στις δυνατότητες του ηλεκτρικού ήχου, ανοίγοντας κυριολεκτικά σχεδόν όλους τους ανεξερεύνητους δρόμους της rock μουσικής στις επόμενες γενιές και επηρεάζοντας αναρίθμητους κιθαρίστες. Οι περισσότερες κιθάρες του καταστράφηκαν βραχυκυκλωμένες ή τελείως καμένες από τον ίδιο, η πιο θρυλική όλων όμως σώθηκε. Η λευκή Stratocaster με την οποία εμφανίστηκε την τρίτη και τελευταία μέρα του Woodstock παίζοντας παραμορφωμένο το «Star Spangled Banner» (τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ), υπήρξε για χρόνια φυλαγμένη και πουλήθηκε τελικά στον συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen έναντι 1.300.000 δολαρίων.




4. Keith Richards – «Micawber»
Fender Telecaster


Πρόκειται για την αγαπημένη κιθάρα του Keith Richards των Rolling Stones. Τον συνοδεύει από την ηχογράφηση του κορυφαίου άλμπουμ των Stones, «Exile on Main Street» το 1972 και υποτίθεται ότι το όνομά της προέρχεται από έναν από τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος του Κάρολου Ντίκενς «David Copperfield». Ο ίδιος ο Richards υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που η κιθάρα λέγεται έτσι, εκτός από το ότι πρόκειται για τελείως ασυνήθιστο όνομα, οπότε κάθε φορά που φωνάζει «Micawber», όλοι καταλαβαίνουν τι εννοεί! Η κιθάρα έχει πέντε χορδές και είναι κουρδισμένη στο Σολ, παίζοντας τα riffs σε μερικά από τα κλασικότερα κομμάτια των Stones, όπως το «Brown Sugar» και το «Honky Tonk Women».




5. George Harrison – «Lucy»
Gibson Les Paul


Πρόκειται για μια Gibson Les Paul με χρώμα κερασιάς, την οποία χάρισε to 1968 ο Eric Clapton στον George Harrison. Ο Harrison την ονόμασε «Lucy» από το κοκκινωπό χρώμα της που του θύμιζε την κοκκινομάλλα ηθοποιό Lucille Ball (η κωμική σειρά «Lucy» προβλήθηκε και στην ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του ’70). Εκείνο τον καιρό οι Beatles ηχογραφούσαν το «While my guitar gently weeps» και ο Harrison παρακάλεσε τον Clapton να παίξει το σόλο με την καινούργια Gibson. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του, ο Clapton πείστηκε τελικά και η «Lucy» κέρδισε την αθανασία σε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια των σκαθαριών. Τη δεκαετία του ’70 η κιθάρα κλάπηκε και κατέληξε μέσω Καλιφόρνιας στα χέρια ενός Μεξικάνου μουσικού, ο οποίος την επέστρεψε στον Harrison με αντάλλαγμα μια Les Paul του ’58 και ένα μπάσο.




6. Willie Nelson – «Trigger»
C. F. Martin N-20


Το 1969 ο θρύλος της country Willie Nelson, έστειλε μια κιθάρα του σε ένα μαγαζί επιδιόρθωσης οργάνων στο Nashville του Tennessee. Ο ιδιοκτήτης του είπε ότι δεν μπορούσε να την φτιάξει και του πρότεινε να αγοράσει μια C. F. Martin που διέθετε προς πώληση. Ο Nelson συμφώνησε τηλεφωνικά να την πάρει για 750 δολάρια, χωρίς να έχει δει την κιθάρα. Μόλις έγινε η παράδοση, ο Nelson ξετρελάθηκε και την ονόμασε «Trigger», όπως δηλαδή λεγόταν το άλογο του γνωστού εκείνη την εποχή Αμερικανού ηθοποιού Roy Rodger. Από την πολλή χρήση στα επόμενα χρόνια, η κιθάρα απέκτησε μια τρύπα κοντά στο ηχείο, όμως ο Nelson αρνήθηκε να την επισκευάσει, ισχυριζόμενος ότι ο ήχος της ήταν μοναδικός ακόμα και έτσι.




7. Neil Young – «Old Black»
1953 Gibson Les Paul


Ο Neil Young απέκτησε το 1969 την Gibson Les Paul του 1953 από τον Τεξανό μουσικό Jim Messina (των Buffalo Springfield). Η κιθάρα αρχικά ήταν χρυσού χρώματος, όμως όταν ο Young την έστειλε για επισκευή, ένας τσαπατσούλης τεχνίτης την έβαψε μαύρη και έτσι της έμεινε το παρατσούκλι «Old Black». Η κιθάρα αποτελεί μέχρι σήμερα τον μεγαλύτερο εφιάλτη του υπεύθυνου για τις κιθάρες του Young, Larry Cragg, αφού με τα χρόνια έχει σκεβρώσει και ξεκουρδίζεται συνεχώς. Όμως ο Young αρνείται να την ξαναστείλει για επισκευή, λέγοντας ότι ο ήχος της είναι μοναδικός. «Η κιθάρα αυτή είναι έργο δαίμονα. Η Old Black δεν ηχεί σαν καμία άλλη κιθάρα», είχε πει κάποτε σε μια συνέντευξή του ο Cragg.




8. Stevie Ray Vaughan – «Lenny»
1965 Fender Stratocaster


Το 1980 ο Stevie Ray Vaughan πέτυχε μια Fender Stratocaster του 1965 σε ένα μουσικό κατάστημα του Austin στο Texas. Την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, όμως δεν μπόρεσε να την αγοράσει γιατί εκείνη την εποχή δεν διέθετε τα 350 δολάρια που κόστιζε η κιθάρα. Η γυναίκα του όμως, η Lenora «Lenny» Vaughan, που ήταν μαζί του στο μαγαζί, δανείστηκε 50 δολάρια από κάθε έναν από τους καλύτερους φίλους τους και συγκεντρώνοντας το ποσό των 350 δολαρίων, του την πήρε δώρο στα 26α γενέθλιά του. Συγκινημένος από τη χειρονομία της συζύγου του, ο Stevie έμεινε άγρυπνος εκείνο το βράδυ και συνέθεσε το τραγούδι «Lenny», χαρισμένο στην ίδια. Από τότε και η κιθάρα απέκτησε το ίδιο όνομα.




9. Billy Gibbons – «Miss Pearly Gates»
1959 Gibson Les Paul


Ο γενειοφόρος κιθαρίστας των ZZ Top διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από κιθάρες, όμως η αγαπημένη του είναι μια Les Paul του 1959, η οποία έφτασε στα χέρια του με αρκετή περιπέτεια. Όταν ο Gibbons ξεκινούσε την καριέρα του, έψαχνε μανιωδώς να αγοράσει μια Les Paul. Εκείνη την εποχή η κοπέλα του, Renee Thomas, ήθελε να πάει στο L.A. για να περάσει από οντισιόν για έναν ρόλο. Ο Gibbons της δάνεισε το αυτοκίνητό του, μια παλιά Packard, η οποία ονομάστηκε Pearly Gates επειδή έφερε τύχη στη Renee, που τελικά πήρε το ρόλο. Στη συνέχεια η Renee πούλησε την Packard και τη μέρα που έστειλε τα χρήματα στον Gibbons, αυτός ειδοποιήθηκε ότι είχε βρεθεί μια Les Paul του 1959 κάτω από το κρεβάτι ενός άντρα που είχε πεθάνει!!! Ο Gibbons την αγόρασε και την ονόμασε «Miss Pearly Gates».




10. Eddie Van Halen – «Frankenstrat»
Gibson & Fender Stratocaster


Ο Eddie Van Halen βρήκε τη λύση στην αιώνια κόντρα που υπάρχει για το ποια είναι η καλύτερη ηλεκτρική κιθάρα. Αντί να προτιμήσει μια Gibson ή μια Fender, αποφάσισε να κατασκευάσει μια δικής του έμπνευσης κιθάρα φτιαγμένη και από τις δυο μάρκες. Έτσι λοιπόν, στη δεκαετία του ’70 διέλυσε μερικές Gibson και άλλες τόσες Fender και στη συνέχεια κράτησε τα καλύτερα εξαρτήματα δημιουργώντας την περίφημη «Frankenstrat». Για την κατασκευή της, ο Eddie χρησιμοποίησε υλικά όπως χρώμα για ποδήλατα, μονωτικές ταινίες, βινύλιο και κερί!!!

No comments:

Post a Comment