Friday, January 15, 2010

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ

Στην πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά των διάσημων χαρακτήρων του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ από τον Γκάι Ρίτσι("RockNrοlla", "Snatch", "Lock, Stock and Two Smoking Barrels"), ο διάσημος ντετέκτιβ και ο πιστός συνεργάτης του Γουότσον αναλαμβάνουν μια ακόμα υπόθεση-πρόκληση.
O γνωστός λογοτεχνικός ντετέκτιβ του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, συντροφιά με τον Δρ. Γουότσον, επιλύουν επι της μεγάλης οθόνης το μυστήριο του νεκραναστημένου λόρδου Μπλάκγουντ και προσπαθούν να βάλουν φρένο στα σατανικά σχέδιά του.
Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της ποπ κουλτούρας, ο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χόλμς, με σήμα κατατεθέν την πίπα, υφίσταται εδώ ολοκληρωτικό ρεκτιφιέ, καθώς ο Γκάι Ρίτσι τον βαφτίζει στην κολυμπήθρα του 21ου αιώνα. Ο Χολμς του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ πετάει την καρό μπέρτα και το καπελάκι του κυνηγού και μετατρέπεται σε action hero πρώτης τάξης, που εκμεταλλεύεται της γνώσεις ανατομίας του για να βγάλει νοκ άουτ τους αντιπάλους σε καυγάδες. Oι διάφορες ιδιαιτερότητες και οι ψυχαναγκασμοί του λογοτεχνικού Σέρλοκ είτε διογκώνονται είτε αποκρύπτονται -κατά βούληση- προκειμένου να δημιουργηθεί μια μοδάτη προσωπικοτητα, με τάσεις μανιοκατάθλιψης, σπίτι αποθήκη-εργαστήριο αλλά οξυμμένο μάτι για τη λεπτομέρεια. Σε όλο αυτό το πλαίσιο ανανέωσης, η φιλία με τον Γουότσον του Τζουντ Λο, που εδώ εμφανίζεται ένα βήμα πριν το γάμο, αποτυπώνεται σχεδόν σαν σχέση ερωτική, χαρίζοντας μερικές πολύ καλές στιγμές καθώς η χημεία μεταξύ τους είναι αναμφισβήτητη.
Στο πρώτο μέρος αυτού που φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε ένα επιτυχημένο φραντσάιζ με συνεχειες, ο Χολμς παγιδεύει το λόρδο Μπλάκγουντ ενώ ετοιμάζεται να θυσιάσει κορασίδα σε παγανιστική τελετή. Ο λόρδος, που φημολογείται πως διαθέτει μαγικές ικανότητες από τη σκοτεινή πλευρά, φυλακίζεται και εκτελείται αλλά, λίγες μέρες μετά εξαφανίζεται από τον τάφο του και εμφανίζεται στο Λονδίνο με σάρκα και οστά. Με ένα σχέδιο ολοκληρωτικής καταστροφής, ο μόνος που μπορεί να τον σταματήσει είναι ο Σέρλοκ Χολμς. Λογική εναντίον μεταφυσικής, λίγος έρωτας, αρκετό ξύλο και πολύς Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ άνευ μπλούζας λειτουργούν υπέρ του νέου Χολμς. Ο Γκάι Ρίτσι, στο γνώριμο στυλ του, με τις απότομες αλλαγές ταχυτήτων, τα κλασικά slow motion και την καταιγιστική δράση παραδίδει εδώ μια ξεκάθαρα διασκεδαστική ταινία.

No comments:

Post a Comment