Monday, January 4, 2010

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΤΟ 2009

Μία νέα χρονιά ξεκινά! Το 2010 είναι εδώ, αλλά όχι χωρίς απουσίες… Το 2009 μας άφησε παίρνοντας μαζί του πολλούς και αγαπημένους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Michael Jackson, Farrah Fawcett, Patrick Swayze, Ευγένιος Σπαθάρης, Σπεράντζα Βρανά και τόσοι άλλοι…

Στην αυγή του 2010 μία σειρά από ξεχωριστούς ανθρώπους, που υπηρέτησαν με πίστη και συνέπεια – ο καθένας από το δικό του μετερίζι – τον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, δεν είναι πια κοντά μας… Το 2009 κίνησαν για το «μεγάλο ταξίδι». Κι αν μία νέα χρονιά, και ταυτόχρονα μία νέα δεκαετία, ξεκινά για την ανθρωπότητα, αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνάμε… Γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν για πάντα μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη μας και στην καρδιά μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν…

Michael Jackson
Το απόλυτο μουσικό είδωλο. Ο 50χρονος «βασιλιάς» της ποπ πέρασε στην αιωνιότητα αναπάντεχα στις 25 Ιουνίου του 2009, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη μεγάλη του επιστροφή στη σκηνή, σκορπώντας παγκόσμια συγκίνηση. Τα όσα ακολούθησαν είναι ήδη ιστορία…

Farrah Fawcett
Έφυγε, στα 62 της χρόνια, μόλις λίγες ώρες πριν από τον Michael Jackson μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο. Είχε προλάβει να συγκινήσει και να ευαισθητοποιήσει τους πάντες μέσα από το πρόβλημα της υγείας της και την αξιοπρέπεια με την οποία το αντιμετώπισε. Στις 25 Ιουνίου ένας… Άγγελος (του Τσάρλι) ταξίδεψε για πάντα.

Natasa Richardson
Ένα ατύχημα, ενώ έκανε σκι, ήταν η αιτία που η βραβευμένη ηθοποιός, κόρη της Vanessa Redgrave και του Tony Richardson, κατέληξε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο, στις 18 Μαρτίου. Τα φώτα του Broadway χαμήλωσαν για να την τιμήσουν, αποχαιρετώντας την για πάντα… Ήταν μόλις 45 ετών.

David Carradine
Ο πρωταγωνιστής του Kill Bill βρέθηκε κρεμασμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Μπανγκόγκ, σε ηλικία 72 ετών, στις αρχές Ιουνίου. Πολλά ειπώθηκαν για τον θάνατό του, ο οποίος φυσικά συνιστά ένα άδοξο τέλος.

Patrick Swayze
Στα 57 του χρόνια, ύστερα από πολύχρονη και γενναία μάχη με τον καρκίνο, ο αγαπημένος ηθοποιός, που έγραψε ιστορία στη μεγάλη οθόνη με το «Dirty Dancing», έκανε μια βαθιά υπόκλιση και έριξε πίσω του την αυλαία. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου.

Brittany Murphy
Μία από τις τελευταίες και αναπάντεχες απώλειες της χρονιάς. Η νεαρή ηθοποιός, μόλις 32 ετών, «έφυγε» από καρδιακή ανακοπή προκαλώντας σοκ στο Χόλλυγουντ και στους οικείους της.

Maurice Jarre
Ο διάσημος Γάλλος συνθέτης, που μας χάρισε τις μουσικές από τα οσκαρικά «Ο Λόρενς της Αραβίας» και «Δρ Ζιβάγκο», έφυγε πλήρης ημερών, στα 84 του χρόνια, στις 28 Μαρτίου.

Φρίντα Μπιούμπι
Η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας, που επιμελήθηκε, μεταξύ άλλων, τις βιογραφίες της Έλλης Λαμπέτη και της Μελίνας Μερκούρη, άνοιξε τον χορό των «αποχωρήσεων» την 1η Ιανουαρίου του 2009.

Μαρία Δημητριάδη
Μία κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια του πολιτικού και όχι μόνο τραγουδιού «έφυγε» στις 7 Ιανουαρίου, νικημένη από μακροχρόνια ασθένεια.

Δανάη Στρατηγοπούλου
Το «αηδόνι του Αττίκ», αλλά και η μεταφράστρια του Πάμπλο Νερούντα, ταξίδεψε για τη γειτονιά των αγγέλων στις 18 Ιανουαρίου. Στα 96 της χρόνια, έζησε, αλλά και μας χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές…

Αλέκα Παϊζη
Μία από τις πλέον σπουδαίες Ελληνίδες ηθοποιούς. Αέρινη, εύθραυστη, πολύτιμη… Κίνησε για το μεγάλο ταξίδι, στα 90 της χρόνια, στις 4 Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος μας χάρισε αθάνατες ερμηνείες πάνω στη σκηνή.

Ευγένιος Σπαθάρης
Ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με τον Καραγκιόζη και το Θέατρο Σκιών «έφυγε» στα 85 του χρόνια, στις 9 Μαϊου, μετά από ατύχημα που του προκάλεσε αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

Σπύρος Καλογήρου
Σε ηλικία 86 ετών, ο γλυκύτατος «κακός» του ελληνικού κινηματογράφου, μας έγνεψε αντίο για πάντα.

Σπεράντζα Βρανά
Η «μάγκισσα», αλλά και το αιώνιο θηλυκό της ελληνικής επιθεώρησης, έριξε αυλαία στην πολυτάραχη ζωή της, στις 29 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 81 ετών.

Έλλη Παππά
Η μεγάλη κυρία της δημοσιογραφίας και σύντροφος του αδικοχαμένου Νίκου Μπελογιάννη, ταξίδεψε, σε ηλικία 89 ετών, στις 27 Οκτωβρίου. Δε θα τη θυμόμαστε μόνο για το συγγραφικό της έργο, αλλά πάνω απ’ όλα για την «αλήθεια» και την «ακεραιότητά» της.

Γιάννης Μόραλης
Ο τελευταίος μεγάλος των εικαστικών. Ο κορυφαίος ζωγράφος και σκηνογράφος έκλεισε τους λογαριασμούς του με τον μάταιο τούτο κόσμο, σε ηλικία 96 ετών, λίγο πριν πέσει η αυλαία για το 2009, στις 20 Δεκεμβρίου.

Χρήστος Λαμπράκης
Μπορεί να μην υπήρξε καλλιτέχνης ή δημιουργός, αλλά ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους ανθρώπους που υπηρέτησαν με πίστη και συνέπεια τον πολιτισμό στην Ελλάδα, μέσα από το Μέγαρο Μουσικής και όχι μόνο. Η καρδιά του τον πρόδωσε στις 21 Δεκεμβρίου.

No comments:

Post a Comment