Friday, January 29, 2010

10 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ

Μερικες φορες τα charity singles είναι χειρότερα και από την τραγωδία για την οποία ηχογραφούνται. Ποντάροντας στην ευαίσθητη ψυχολογία της κοινής γνώμης (=της Δύσης) μετά από μια συνταρακτική συμφορά σε κάποιο τριτοκοσμικό μέρος του πλανήτη, καταφέρνουν να διαφεύγουν της παραδοσιακής κριτικής και να σπάνε ρεκόρ επιτυχιας και κακογουστιάς. Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθησε τον τηλεμαραθώνιο για την ανακούφιση των πληγέντων από το σεισμό στην Αϊτή και ήδη ο Simon Cowell, svengali των talent shows, έχει προσεγγίσει τους πάντες από το Rod Stewart μέχρι τη Leona Lewis για να ηχογραφήσουν ένα τραγούδι που θα βάλει μια στέγη πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του Port-au-Prince, όπως συνηθίζουν να κάνουν τα τραγούδια από πολυεκατομμυριούχους που ακολουθούν τις συμβουλές των managers. Η ιστορία και τα αυτιά μας διδάσκουν, όμως, ότι συνήθως μικρές τραγωδίες διαπράττονται και μέσα στο στούντιο.

10. Βand Aid II - Do They Know It's Christmas?
Το πρώτο θεωρείται κλασικό (θα επανέλθουμε), το πιο πρόσφατο είχε τους Coldplay οπότε δεν ασχολούμαστε, αλλά πολλοί ξεχνούν ότι μεσολάβησε και μια εκδοχή με τα pop δημιουργήματα των Stock, Aitken και Waterman, την Kylie Minogue και τον Jason Donovan, στο τελος της δεκαετιας του 80.



9. Cher, Neneh Cherry, Chrissie Hynde & Eric Clapton - Love Can Build A Bridge
Και η Cher μπορεί να την γκρεμίσει.



8. Μichael Jackson - What More Can I Give?
Η όχι και τόσο διαδεδομένη προσπάθεια του Τhe King Is Dead να βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.



7. Sugababes & Girls Aloud - Walk This Way
Oι καλύτεροι εκπρόσωποι της (girl)pop των 00s σε μια σύμπραξη που θα έπρεπε να είχε μείνει μόνο στις φαντασιώσεις του ανδρικού πληθυσμού.



6. Artists Against AIDS - What's Going On
Στο youTube είναι καταχωρημένο ως τραγούδι της Britney Spears.



5. Ferry Aid - Let It Be
Ο Paul McCartney διασκευάζει τον εαυτό του με τη βοήθεια της Kate Bush, του Mark Knopfler και του... Boy George. Και το αποτέλεσμα δεν είναι κακό. (Iστορική σημείωση: ηχογραφήθηκε το 1987 για τις οικογένειες των 187 θυμάτων τoυ ferry που βυθίστηκε στις ακτές του Βελγίου.)



4. Band Aid - Do They Know It's Christmas
Έχει συλλάβει κανείς πραγματικά το στίχο του Bono "tonight thank God it's them instead of you";


3. USA For Africa - We Are The World
Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Και εκεί θα έπρεπε να είχαν σταματήσει.



2. Spice Girls - Mama/Who Do You Think You Are

ΠΟΣΟΙ θυμούνται ότι αυτό το double A-side single έγινε η επίσημη κυκλοφορία του Comic Relief για το 1997;





1. Various Arists - Perfect Day
οπως το λεει.

No comments:

Post a Comment