Wednesday, December 16, 2009

ΔΩΡΕΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Χρόνια τώρα, είχε τη συνήθεια να συλλέγει κάθε τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη και έχοντας μια τεράστια πλέον συλλογή, αποφάσισε να την δωρίσει στον Δήμο Τρικκαίων, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην ιστοσελίδα που ετοιμάζεται για τον Τρικαλινό μουσικοσυνθέτη. Ο λόγος για τον Θεσσαλονικιό κ. Σάκη Πάπιστα, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Δημαρχείο και σε συνάντηση με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Ταμήλο και τον υπεύθυνο του Κέντρου Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» κ. Στέλιο Καραγιώργο, παρουσίασε τη συλλογή του και την πρόσφερε σε ηλεκτρονική μορφή. Άπειρος μουσικός πλούτος
Ο ηλεκτρονικός μηχανικός και αναλυτής συστημάτων πληροφορικής κ. Πάπιστας, πρόσφερε για την ακρίβεια στον Δήμο Τρικκαίων, την προσωπική του συλλογή με τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, μια πολυμεσική βάση δεδομένων δηλαδή, η οποία όπως ο ίδιος εξήγησε, «θα λειτουργεί σε βάθος χρόνου και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι ένα έργο ζωής στην κυριολεξία και πιστεύω ότι με τη βάση δεδομένων αυτή θα μπορεί να γίνει σωστά η παρουσία, η διατήρηση και η διάσωση του έργου του μεγάλου δημιουργού».
Και συνέχισε ο κ. Πάπιστας λέγοντας: «Η βάση αυτή, η οποία σήμερα (σ.σ. χθες) γίνεται εγκατάσταση εδώ θα λειτουργεί σε βάθος χρόνου και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι ένα έργο ζωής στην κυριολεξία και πιστεύω ότι με τη βάση δεδομένων αυτή θα μπορεί να γίνει σωστά η παρουσία, η διατήρηση και η διάσωση του έργου του μεγάλου δημιουργού. Με τη βάση αυτήν έχω δωρίσει επίσης σε ηλεκτρονική μορφή κι όλο το μουσικό πλούτο του δημιουργού. Κατά συνέπεια η βάση αυτή δικαιώνει το χαρακτηρισμό της ως πολυμεσική καθώς έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί κείμενο, εικόνα και ήχο». Να σημειωθεί ότι ο κ. Πάπιστας, ασχολήθηκε ως ερευνητής με το αντικείμενο περισσότερα από 50 χρόνια, ενώ ως ηλεκτρονικός μηχανικός, αναλυτής συστημάτων πληροφορικής περισσότερα από 12 χρόνια. Τους τελευταίους έξι μήνες δε, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μετατροπή του πληροφοριακού αυτού συστήματος για τις ανάγκες ειδικά του μουσείου. Σημαντική προσφοράΣχολιάζοντας την δωρεά, ο Δήμαρχος Τρικκαίων ευχαρίστησε τον κ. Πάπιστα, επισημαίνοντας πως είναι μία δουλειά που κάνει πάρα πολλά χρόνια συλλέγοντας ένα-ένα τα τραγούδια του Τσιτσάνη, για να τα προσφέρει τελικά στο μουσείο που έχει συσταθεί και σύντομα θα λειτουργήσει στα Τρίκαλα.
«Ο ρόλος του Μουσείου είναι αυτός, που είναι μία προσπάθεια που κάνουμε εδώ και χρόνια, να συγκεντρώσει όλους τους φίλους του Τσιτσάνη, όλο το υλικό που υπάρχει είτε σε φωτογραφίες, είτε σε δίσκους, είτε μουσική, είτε σε βίντεο, είτε σε αποσπάσματα ταινιών έτσι ώστε το υλικό να συγκροτήσει την πολύ μεγάλη συλλογή που έχουμε δημιουργήσει», δήλωσε ο κ. Ταμήλος και πρόσθεσε: «Αυτό θα μας βοηθήσει σταδιακά όχι μόνο μέσω του ίντερνετ, μέσα από το site www.tsitsanis.gr, αλλά ο φίλος του Τσιτσάνη ο ερευνητής του μέλλοντος να μπορεί να κάνουν τις δικές τους δουλειές. Θέλω να πιστεύω ότι ήδη και τώρα πολλοί καλλιτέχνες βγάζουν καινούργιες συλλογές με έργα του Τσιτσάνη. Όλο αυτό το καινούργιο υλικό, που είναι αναπαραγωγή των τραγουδιών του Τσιτσάνη, θα μας δοθεί η δυνατότητα, με αυτή τη βάση δεδομένων, να το προσθέτουμε σταδιακά έτσι ώστε από εδώ και μετά ό,τι έχει σχέση με Τσιτσάνη να καταγράφεται και να καταχωρείται σε ένα αυθεντικό τόπο όπου θα είναι συγκεντρωμένη όλη η δουλειά κι όχι αποσπασματικά από συλλέκτη σε συλλέκτη».Θα πρέπει τέλος να αναφέρουμε ότι ο κ. Πάπιστας, έχει υποσχεθεί να προσφέρει στον Δήμο Τρικκαίων, μόλις λειτουργήσει το μουσείο, όλο το πρωτότυπο υλικό που έχει στη διάθεσή του από τον Τσιτσάνη που είναι δίσκοι 78 και 45 στροφών και όχι μόνο.

No comments:

Post a Comment