Monday, December 21, 2009

ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΕΣ ΟΙ ΛΕΝΤ ΖΕΠΠΕΛΙΝ

«Μη πειστικοί, δευτεροκλασάτοι και βαβουριάρικοι» ήταν μερικά από τα επίθετα με τα οποία χαρακτήρισε το 1969 η κριτική επιτροπή του ΒΒC τους Led Ζeppelin στο ξεκίνημα της καριέρας τουςένα συγκρότημα που έμελλε να γίνει θρύλος, ενώ θεωρείται το σπουδαιότερο στην ιστορία του χαρντ ροκ. Εκείνη την εποχή οι νεοσύστατοι Led Ζeppelin προσπαθούσαν να γίνουν γνωστοί, παρουσιάζοντας τα τραγούδια τους σε διάσημες εκπομπές του βρετανικού ραδιοφώνου.
Τα αρχεία του ΒΒC μαρτυρούν ότι η παρέα των Τζίμι Πέιτζ και Ρόμπερτ Πλαντ δεν ικανοποιούσε τα γούστα της λάιτ επιτροπής που είχε ακούσει τα τραγούδια τους «Dazed Αnd Confused» και «Βreakdown». Τα μέλη της σημείωναν σχετικά: «Το βρετανικό μπλουζ συγκρότημα προσπαθεί απεγνωσμένα να ακουστεί σαν τον Μάντι Γουότερς, αλλά δεν μπορεί να το πετύχει γιατί είναι απλοί μιμητές και έχουν βασικά έναν παλιομοδίτικο ήχο, γεμάτο παραμόρφωση». Το ευτυχές για τους Ζeppelin ήταν ότι, παρά τα όσα αρνητικά σχόλια σημείωσε η επιτροπή, τελικώς εδέησαν να παίξουν τα τραγούδια τους στην εκπομπή «Τop Gear».

Παρόμοιες λανθασμένες προβλέψεις είχε κάνει τότε η α λα «Χ-Factor» επιτροπή και για άλλα, εξίσου μεγάλα αστέρια της ροκ μουσικής, όπως ο Ντέιβιντ Μπάουι και ο Μαρκ Μπόλαν. Τον πρώτο, έναν μουσικό που θα άλλαζε λίγα χρόνια αργότερα το πρόσωπο της ροκ μουσικής με τις νεωτεριστικές καλλιτεχνικές απόψεις του, η επιτροπή τον είχε απορρίψει, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για έναν τραγουδιστή χωρίς προσωπικότητα, έναν ερασιτέχνη που τραγουδά λάθος νότες». Δύο χρόνια αργότερα, βεβαίως, μια άλλη επιτροπή έκρινε πως ο Μπάουι είχε τα προσόντα για να ακουστεί από τη συχνότητα του ΒΒC, έτσι ώστε να τον γνωρίσει το μεγάλο κοινό. Τα ίδια συνέβησαν και με έναν άλλον σπουδαίο βρετανό συνθέτη και τραγουδιστή, τον αρχηγό των Τ. Rex Μαρκ Μπόλαν. Ενας παραγωγός του ΒΒC είχε πει χαρακτηριστικά για τη μουσική του ότι «πρόκειται για βλακείες, ενώ το ίδιο ισχύει και για το επιτηδευμένο συγκρότημά του».

Τα επόμενα χρόνια συνεχίστηκαν αυτού του τύπου οι οντισιόν. Μέσα μάλιστα από τις περίπου 4.000 ακροάσεις που πραγματοποίησε ο γνωστός παραγωγός Τζον Πιλ έγιναν γνωστά συγκροτήματα όπως οι Smiths και οι White Stripes. Οσο για σήμερα, τα πράγματα είναι κατά πολύ διαφορετικά: Ενας οποιοσδήποτε ραδιοφωνικός παράγοντας μπορεί να ακούσει μέσω mp3 τη μουσική ενός νέου καλλιτέχνη και να σχηματίσει κατ΄ ευθείαν άποψη για τις δυνατότητές του.ΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

No comments:

Post a Comment